Romanii importa si inmatriculeaza pe banda rulanta masini vechi, fara sa plateasca taxa de poluare

    25% din masini = 90% din poluare
    Romanii importa si inmatriculeaza pe banda rulanta masini vechi, fara sa plateasca taxa de poluare

    Taxa de poluare perceputa la masinile second-hand a fost introdusa de Ministerul Mediului pentru a impiedica aducerea in Romania a autovehiculelor care au un grad ridicat de poluare. In prezent, se inmatriculeaza pe banda rulanta masini vechi, fara ca proprietarul sa plateasca aceasta taxa.

    Tot mai multi romani au inceput sa-si achizitioneze autovehicule aduse din alte tari. Pentru a impiedica acest fenomen si implicit inmatricularea masinilor care polueaza aerul, Ministerul Mediului a introdus taxa pe emisii poluante. Numai ca romanii au gasit o portita si au apelat la instanta pentru a nu plati aceasta taxa. A fost de ajuns ca la o instanta sa se castige un astfel de proces ca fenomenul a si luat amploare. In judetul Dolj primul proces a fost castigat in luna martie a acestui an.

    Concret, exista doua solutii:

    1. Cetateanul vine la Serviciul de Inmatriculari, isi plateste taxa de poluare, obtine actele, apoi merge la instanta si da in judecata atat Serviciul de Inmatriculari, cat si Ministerul Mediului si de regula castiga.

    2. Cetateanul vine la Serviciul de Inmatriculari cere inmatricularea si primeste o negatie pentru ca nu poate inscrie autoturismul fara a plati taxa de poluare. Cu acea negatie merge la instanta si castiga procesul, astfel isi poate inscrie masina fara a mai plati taxa de poluare.

    Avocatii au gasit o portita si anume, autoturismul fiind inmatriculat in Uniunea Europeana se considera ca a fost facuta prima inmatriculare, iar cum noi suntem stat membru UE, deci taxa de poluare la prima inmatriculare cade.

    Crestere de 60% a parcului cu masini second-hand

    In 2011, in aceeasi perioada au fost cerute circa 4.300 de autorizatii provizorii pentru inmatriculare, iar anul acesta peste 6.800 de autoturisme second-hand au primit autorizatie provizorie de circulatie in judetul Dolj. Dintre acestea, peste 500 de proprietari au cerut inmatricularea masinii fara plata taxei primind negatii eliberate de reprezentantii Biroului inmatriculari, iar peste 300 au apelat mai apoi la instanta pentru a-si putea inmatricula autoturismele. Din luna martie, cand a fost castigat primul proces in judetul Dolj, au fost 66 de persoane care au putut inmatricula masinile uzate pe baza hotararii judecatoresti fara a mai plati taxa de emisii poluante.

    Peste 4.000 de copii lunar

    La Serviciul Permise si Inmatriculari Dolj se lucreaza zi-lumina. „Zilnic avem cereri de la Tribunalul Dolj prin care se solicita acte pentru eliminarea taxei de emisii poluante. Angajatii trebuie sa mearga la arhive pentru a face copii dupa actele de inmatriculare ale autoturismelor si sa completeze dosarul cerut de instanta. Lunar avem de facut circa 4.000 de copii, astfel costurile consumabilelor sunt foarte mari”, a declarat comisar sef Maria Vasile, Sef Birou Inmatriculari Autovehicule Dolj. In anul 2012, existau inmatriculate peste 158.000 de autovehicule iar in aceeasi perioada a anului trecut numarul acestora nu depasea 151.000 de autoturisme.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *