Masline verzi, ton si cinci aditivi nocivi

CE BEM, CE MINCAM
Maslinele verzi Manzalla umplute cu pasta de ton au in compozitie: apa, masline, umplutura 6% (ton. stabilizator alginat de sodiu E401), sare, potentiator de gust glutamat monosodic E621, corectori de aciditate :acid lactic E 330 si acid citric E270, antioxidant acid ascorbic E300, aroma de ton.

Valorile nutritionale pentru 100 g produs sint urmatoarele: valoarea energetica 169,6 kcal, proteine 1,8g, carbohidrati 4,6g, grasimi 16,0g, colesterol 0mg

ANALIZA. Masline verzi umplute cu pasta de ton analizate contin si o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor, potentiatorilor de gust si aroma, corectorilor de aciditate si antioxidantilor. Maslinele au un continut ridicat de sare, de care trebuie sa se tina cont pentru a nu se depasi un consum zilnic de 5-6 grame, ne atrage atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Densitatea energetica a produsului este medie. Tonul poate fi alergic pentru persoanele sensibile.

De asemenea, E621 - glutamat monosodic – are o serie de efecte adverse. Numerosi oameni de stiinta au demonstrat ca poate genera sindromul bucatariei chinezesti. Acesta se manifesta prin dureri de cap, slabiciune, senzatii de arsura in ceafa si antebrat, greata, modificari de ritm cardiac, respiratie dificila, crize de astm. Mai mult, s-a demonstrat ca este neurotoxic. Alginatul de sodiu, E401, poate diminua asimilarea substantelor minerale si a altor nutrienti in intestin.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii hepato-renale, hipertensivilor, celor cu afectiuni neurodegenerative si cardiovasculare, celor cu status proinflamator sistemic.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *