Maslinii din Gradina Ghetsimani, printre cei mai vechi copaci din lume

Maslinii din Gradina Ghetsimani, printre cei mai vechi copaci din lume

Maslinii din Gradina Ghetsimani, locul in care crestinii cred ca Iisus s-a rugat inainte de a fi rastignit pe cruce, au o vechime de cel putin 900 de ani, arata un studiu recent realizat se cercetatorii italieni.

Rezultatele unor teste realizate asupra maslinilor din Gradina Ghetsimani nu pun sub semnul indoielii faptul ca arborii sunt aceiasi sub care s-a adapostit Iisus atunci cand s-a rugat si, mai tarziu, cand a fost tradat de Iuda, pentru ca, spun specialistii, maslinii au capacitatea ca, dupa ce au fost taiati, sa rasara din nou din aceeasi radacina.

„Nu putem inlatura ipoteza ca au fost supusi unui process de reintinerire atunci cand au incetat sa mai fie productivi sau cand s-au uscat”, spune profesorul cercetator Antonio Cimato, coordonatorul studiului. Acesta a prezentat rezultatele cercetarii colegilor sai de la National Research Council of Italy Trees, Timber Institute si alte cateva universitati de prestigiu, vineri, la Roma, citat de reuters.com.

„Dar, dati-mi voie sa adaug: plante cu o varsta mai mare decat maslinii in cauza nu sunt citate in literatura noastra stiintifica. Maslinii la care fac referire sunt printre cei mai batrani copaci din lume”, sustine cercetatorul.

Datarea cu carbon efectuata pe opt mostre recoltate de la cele mai vechi parti ale trunchiurilor maslinilor din Gradina Ghetsimani, a aratat ca trei dintre acestea proveneau din anii 1092, 1116, respectiv 1198.

Ceilalti cinci maslini din Ghetsimani – care in limba aramaica, vorbita de Iisus, insemna „presa de ulei” – nu au putut fi testati pentru ca erau nodurosi, iar trunchiurile lor foarte gaunoase.

Mentionata de cateva ori in Noul Testament, mica padure se afla la poalele Muntelui Maslinilor din Ierusalim, un loc considerat sfant pentru religiile crestina, iudaica si musulmana.

In ciuda „varstei” lor inaintate, maslinii sunt in stare perfecta de sanatate si nu au fost afectati de poluarea din zona, mai spun cercetatorii.

O analiza a AND-ului arborilor a demonstrat ca toti au fost plantati din aceeasi „planta-parinte”, probabil in incercarea de a pastra soiul, mai spun autorii studiului.

Pierbattista Pizzaballa, custode al Pamantului Sfant, din partea Ordinului Franciscan – care se ocupa cu administrarea zonei -, spune ca aceste noi descoperiri demonstreaza o incercare de a transmite o mostenire pretioasa viitoarelor generatii.

„Intrebarea nu este daca acestia sunt chiar copacii care l-au adapostit pe Iisus, ci daca acela este locul la care se face referire in evanghelii. Si acesta este cu siguranta locul, nu mai este nicio indoiala”, spune Pizzaballa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *