Masterplanul de deseuri, motiv de disputa intre CJ Dolj si Prefectura

Masterplanul de deseuri, motiv de disputa intre CJ Dolj si Prefectura

Judetul Dolj poate pierde cele 48 de milioane de euro pentru Masterplanul de deseuri, sustine prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
de Anca Ochianu
Miercuri, prefectul de Dolj Nicolae Giugea a mers la Bucuresti la Ministerul Mediului. Acolo s-a intalnit si cu presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, ei fiind chemati pentru a discuta cu ministrul Lazlo Borbely despre masterplanul de deseuri. “Ministerul Mediului acuza lipsa de vointa din partea Consiliului Judetean pentru ca este o prelungire nejustificata a finalizarii proiectului si termenului de depunere. Primaria Craiova si-a asumat sarcinile pe care le avea in atributie deoarece Craiova genereaza 70% din cantitatea de deseuri la nivelul judetului. Domnul presedinte s-a exprimat ca a fost chiar un meci de box intre Consiliul Judetean si Primarie. Trebuia finalizat proiectul, la inceput a fost pe undeva pe la aproape 30 de milioane de euro, apoi, pentru inca doua platforme s-a ajuns la 48 de milioane de euro. In momentul de fata trebuie o reconciliere intre Consiliul Judetean si Primarie, iar Primaria are o atitudine normala si corecta, aceea sa nu se majoreze pretul astfel incat sa devina de nesuportat pentru zona deseurilor. Primaria nu va beneficia de pe urma acestui proiect, doar va fi parte in el, investitia deja a facut-o, pune la dispozitie si groapa de gunoi. Primaria sustine in continuare ca aceasta gestionare de deseuri sa ramana exclusiv in domeniul public, sa nu se scoata peste cinci ani de zile la licitatie si sa se privatizeze. Decizia este exclusiva a Primarie, dar proiectul pe care il face CJ Dolj trebuie sa se plieze pe aceasta conditie, ceea ce nu a facut. Gestionam aceasta treaba impreuna la nivelul judetului sa atragem acesti bani, trebuie stiut ca daca nu se finalizeaza proiectul la termen nu Romania pierde acesti bani ci judetul Dolj. Ministrul Mediului a zis ca pana la 1 septembrie 2011 trebuie depus proiectul, la 1 noiembrie 2011 fiind termenul limita cand Comisia Europeana analizeaza toate aceste proiecte. Trebuie respectat termenul. Vorbim de 48 de milioane de euro. Nu zic ca proiectul e pierdut, dar e nevoie de mobilizare pentru gasirea unei solutii”, a declarat Nicolae Giugea.
Afirmatiile prefectului nu au ramas fara raspuns din partea presedintelui Consiliului Judetean Dolj. “Au fost chemate la Bucuresti 19 judete cu probleme similare, care priveau in general o problema intre Consiliul Judetean si o primarie. Sigur ca, de-a lungul timpului, acest proiect pe deseuri a avut mai multe probleme si de fiecare data au fost manageriate de asa natura incat sa se treaca de momentele dificile. A fost un moment dificil atunci cand nu s-a acceptat o a doua groapa de gunoi la Craiova, momentul in care municipiul Craiova s-a retras din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) a judetului, momentul in care contractul dintre consultant si Ministerul Mediului a expirat, iar Consiliul Judetean a trebuit sa gaseasca bani pentru a continua proiectul pe surse proprii, momentul in care TVA-ul s-a modificat de la 19 la 24 la suta, iar proiectul sa fie din nou modificat, momentul in care tintele de mediu ale proiectului pe deseuri, stabilite pentru anul 2013, s-au modificat pentru anul 2016. De asemenea, a fost dificil cand, in aceste ultime zile, proiectul ajunsese la peste 50 de milioane de euro si trebuia rezolvat direct de catre Bruxelles, dar s-a reusit diminuarea lui sub suma de 50 de milioane de euro, undeva la 47,9 milioane. In toata aceasta perioada, s-au depasit aceste momente prin intelegere, prin discutii intre Consiliul Judetean si Primarie.
Numai ca ordonanta de urgenta a Guvernului, prin care se disponibilizeaza personal din cadrul administratiei publice, a atins foarte grav si Primaria Craiovei care a trebuit sa externalizeze serviciul de salubritate si sa-i delege gestiunea pe 49 ani. In aceste conditii, acest serviciu a devenit societate comerciala si, conform normelor UE, nu mai poate sa fie finantat prin acelasi program. S-a modificat din nou proiectul pe deseuri si discutia noastra cu proiectantul a fost ca pana pe 15 august proiectul va fi gata. Apelul meu catre toti cei care suntem implicati aici este de a nu tensiona inutil acest proiect de dragul aparitiei la televizor. Fiecare dintre noi trebuie sa ne dam mana si sa rezolvam aceasta problema. Asta inseamna, dupa cele spuse de ministrul Borbely, CL Craiova sa revina asupra delegarii gestiunii pe 49 ani si s-o faca pe patru-cinci ani de zile, dupa care sa se ajunga in ADI la o licitatie publica si celelalte lucruri care urmeaza. Sunt surprins de declaratiile domnului prefect, care a luat cunostinta relativ tarziu de acest proiect si, probabil nici nu stie istoricul, asa cum am fost surprins si in momentul in care a facut declaratii despre masterplanul de apa al judetului, la care CJ lucreaza de peste cinci ani de zile si despre care domnia sa spunea ca are si Consiliul Judetean cate ceva de facut intre localitati, restul fiind facut de alte institutii ale statului, printre care si Prefectura. Craiova este foarte importanta pentru noi. Craiova aduce 70 la suta dintre deseurile judetului, restul de 30 la suta fiind contributia celorlalte 110 localitati. Va trebui sa existe o distributie de solidaritate de la Craiova catre celelalte 110 localitati, care la randul lor vor trebui la un moment dat sa faca ceva pentru Craiova. In acest masterplan pe deseuri, ca si cel pe apa, Prefectura Dolj are doar calitatea pe care o are si presa, respectiv aceea de a fi atent la cum se desfasoara lucrarile si cum se merge inainte. Nu are niciun fel de cadere”, a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *