Masuri impotriva poluarii, doar pe hartie. In Bucuresti sunt 400 de tone de praf pe kilometru patrat

M?suri împotriva polu?rii, doar pe hârtie. În Bucure?ti sunt 400 de tone de praf pe kilometru p?trat
Masuri impotriva poluarii, doar pe hartie. In Bucuresti sunt 400 de tone de praf pe kilometru patrat
Masuri impotriva poluarii, doar pe hartie. In Bucuresti sunt 400 de tone de praf pe kilometru patrat

In Romania exista legi de protectie a mediului de care s-a ales praful. La propriu. Se construiesc imobile tot mai mari si mai inalte, iar dezvoltatorii nu respecta aproape nicio masura de protectie impotriva poluarii. Masuratorile arata ca fiecare bucurestean are rezervate, in aerul Capitalei, 54 de kilograme de praf.
V-ati gandit vreodata cat praf e in jurul dumneavoastra? In Bucuresti, de exemplu, sunt 400 de tone pe kilometru patrat. Altfel spus: fiecarui locuitor ii revin 54 de kilograme de praf din cele 91.200 de tone.

Sudul Capitalei, zona Rahova. La fiecare cinci minute pe drum trece cate un camion care aduce materiale pe santierul unui viitor centru comercial. In urma masinilor se vad o imensa hala si nori de praf.

Praful pare sa fie ultima grija a muncitorilor care asteapta ajutor de la natura.

„Facem cat sa tinem praful asta sub control. Dar nu ai ce-i face mai mult de atat. E praf. Orice regula… Bine, decat sa ploua in fiecare seara sa-l linisteasca. Altceva n-ai ce sa-i faci”, spune un reprezentant al firmei de constructii.

In nordul orasului situatia este asemanatoare. 16 de macarale si zeci de muncitori se inghesuie pe santierul celui de-al unsprezecelea mall din Capitala. Reprezentantii constructorului spun ca au luat toate masurile pentru a reduce poluarea cu praf. La scurt timp, apar si muncitorii care spala trotuarul de la intrarea pe santier.

O lege intrata in vigoare inca de acum 5 ani obliga firmele sa curete spatiul din fata santierului pe o distanta de 25 de metri in stanga si in dreapta. Si nu e singura obligatie.

„Vorbim de perdele anti-praf, vorbim de incetarea frontului de lucru atunci cand este vant, vorbim de protectie la transport”, spune Costel Popa, presedintele Asociatiei „Ecopolis”.

Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca, in Romania, concentratia de praf din aer este aproape de doua ori mai mare decat cea normala.

„Aceste microparticule contribuie la imbolnaviri de genul bolilor cardiovasculare, boli pulmonare si cancer pulmonar. Sunt boli de lunga durata care genereaza niste costuri uriase atat pentru buzunarul fiecaruia dintre noi, dar mai ales pentru sistem”, spune Victor Olsavsky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.

Peste 9.000 de romani mor anual din cauza prafului si a poluarii din marile orase. Prima linie de aparare, cea naturala, pare sa fie de mult depasita.

In Bucuresti, pe fiecare kilometru patrat e de doua ori mai mult praf decat spatiu verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *