Masuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

M?suri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene
Masuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene
Masuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic la nivelul Comisiei Europene

Comisia Europeana va inainta luni o propunere care are drept scop reducerea folosirii pungilor de plastic de unica folosinta. Printr-un amendament la o directiva europeana privind deseurile care provin din ambalaje, statele membre vor avea posibilitatea de a alege una dintre masurile propuse, printre care instituirea unor taxe, stabilirea unor tinte de reducere a folosirii pungilor la nivel national sau interzicerea lor.

Conform statisticilor Comisiei, in anul 2010 se estimeaza ca pe piata europeana au fost puse in vanzare 98,6 miliarde de pungi de plastic, ceea ce inseamna ca fiecare cetatean european a folosit, in medie, 198 de astfel de produse pe an. Majoritatea acestora sunt fabricate din material mai subtire, care sunt refolosite mai putin frecvent.

Nivelul folosirii pe cap de locuitor variaza mult in statele membre, arata Comisia: de la aproximativ 4 pungi pe an, in Danemarca si Finlanda, la 466 in Polonia, Portugalia si Slovacia.

Pungile cu greutate si marime reduse nu sunt, de cele mai multe ori, reciclate si ajung in mediu marin, unde degradarea lor poate dura sute de ani.

Potrivit Comisiei, unele state membre au luat deja masuri pentru a reduce folosirea pungilor de plastic prin stabilirea unor masuri de taxare, acorduri cu sectorul de retail sau interzicerea unor tipuri de pungi, dar nu exista masuri speciale la nivelul UE.

Longevitatea pungilor de plastic inseamna ca in prezent exista 250 de miliarde de resturi de plastic provenit din pungi, cu o greutate de 500 de tone, care plutesc doar in Marea Mediterana.

Aceste resturi de plastic pot cauza sufocarea vietatilor marine care le inghit din greseala sau pentru ca le considera hrana. Ele pot contine aditivi poluati si astfel pot contamina solul si apele.

Comisarul european pentru medium, Janez Potočnik va sustine luni o conferinta de presa pe aceasta tema.

Cat se incaseaza din ecotaxa in Romania

In Romania a fost instituita, incepand din ianuarie 2009, taxa pe punga, numita „ecotaxa”.

Potrivit unui ordin de ministru al Mediului din 2008, „obligatia de a calcula si plati ecotaxa de 0,2 lei/bucata revine operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi avand manere integrate sau aplicate, de tip sacosa-banana sau maiou, oricare ar fi destinatia si modul de comercializare/distribuire a acestora”.

Ministerul Mediului a organizat chiar, in septembrie 2008, o actiune de promovare in randul consumatorilor a sacoselor ecologice, intr-un hypermarket din Bucuresti.

Conform Hotararii pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2013 al Fondului pentru mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu, veniturile din ecotaxa sunt estimate la 22 de milioane de lei, reprezentand „valoare de 0.2 lei/bucata, aplicata pungilor si sacoselor pentru cumparaturi, cu maner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obtinute din resurse neregenerabile”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *