Matasarul, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” din Galati

Matasarul, exponatul lunii la Complexul Muzeal de ?tiin?ele Naturii „R?svan Anghelu??” din Galati
Matasarul, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” din Galati
Matasarul, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii „Rasvan Angheluta” din Galati

(Bombycilla garrulus), o pasare din familia Bombycillidae, de marimea graurului, cu care, de altfel, se asociaza, uneori, in cautarea hranei. Cuibareste in padurile de conifere din nordul Europei, Asiei si Americii de Nord. Vitrina, care infatiseaza un grup de matasari, este expusa la etajul 1. In tara noastra, matasarul este oaspete de iarna neregulat, aparand in unii ani in stoluri mari, sub forma unor invazii, alteori in stoluri mici.

Pe la sfarsitul lui aprilie, pleaca spre locurile de cuibarire aflate la mii de kilometri distanta. Matasarii sunt pasari frumoase, ce au ca semn distinctiv motul matasos din crestetul capului, care le-a dat si numele. Lungimea corpului este de 18 cm, anvergura aripilor de 32-35 cm si greutatea de 50-70 g. Cuibul este construit in arbori de molid sau pin, din crengute si muschi, captusit cu paie si pene. Femela depune 4-6 oua in mai-iunie si cloceste timp de 14 zile. Puii parasesc cuibul dupa aproximativ 20 zile. Vara, matasarul se hraneste cu insecte, iar iarna cu diferite fructe de padure si fructe ramase neculese din livezi. Durata medie de viata este de 5 ani si 10 luni, iar recordul speciei, de 12 ani. Mortalitatea are cauze diferite: pasarile de prada (soimii si vulturii), competitia cu specii similare, intoxicatia cu etanol, cand acesta nu poate fi complet metabolizat, efectul toxic al pesticidelor. Matasarul aduce beneficii importante ecosistemului prin dispersarea semintelor provenite de la diferitele fructe pe care le consuma.
Sub genericul „Exponatul lunii”, vor fi prezentate, lunar, piese sau ansambluri de piese cu valoare stiintifica din patrimoniul muzeului galatean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *