Materiale de constructii ecologice – moft sau necesitate?

Cladirile in care locuim zi de zi au un impact major asupra mediului inconjurator. Pe langa necesitatea eliberarii unui teren ce ar fi putut fi verde pentru constructia acestor locuinte, cladirile sunt si un important factor de poluare.
In ultimul timp insa au aparut tot mai multe organizatii interesate de dezvoltarea si construirea unor locuinte ecologice, cu materiale de constructie eco. Scopul este clar: reducerea impactului cladirilor asupra mediului.
case ecologice
Pentru a putea ajunge insa la construirea de intregi cartiere de case verzi, ar trebui avute in vedere urmatoarele aspecte:
– materialele de constructie folosite: o casa obisnuita are nevoie de cativa metri cubi buni de lemn, multi saci de ciment, multe caramizi, etc Producerea acestora are la randul sau un impact asupra mediului inconjurator: defrisarea padurilor, eliminarea de substante nocive in aer in procesele de productie, etc. Solutia este folosirea materialelor de constructie ecologice. Iar in clasa acestora se incadreaza produsele reciclate, produsele care se gasesc din abundenta in natura si sunt puternic regenerabile, produsele durabile in timp, etc. Pe de alta parte, aceste metariale trebuie sa fie putin poluante, sa nu contina elemente chimice daunatoare si producerea/montarea lor sa nu rezulte in cantitati mari de deseuri.
– indreptarea spre principiul cladirii ce se poate sustine singura: cladirile de locuinte/birouri/etc sunt cele mai mari consumatoare de energie la nivel mondial. De aceea proiectarea unor cladiri care sa se poata autosustine din punct de vedere energetic macar partial este cruciala. Dar inainte de aceasta, trebuie vazut cum se pot reduce pierderile de energie. Mai precis cum putem izola cladirile din punct de vedere termic, cum putem imbuntati sistemele de distributie a apei si gazului, cum putem economisi electricitate prin folosirea becurilor economice si termostatelor, etc. Dupa ce toate acestea au fost luate in calcul, putem vorbi si de autosustinere: incercarea de a folosi resursele disponibile local pentru a genera energie prin mijloace alternative. Si aici vorbim de toate formele: solara, eoliana, geotermala, etc
– reducerea impactului poluant pe termen lung al locuintelor: locuintele sunt producatoare de poluare si deseuri. Este foarte important sa se aiba in vedere aceste probleme si sa se puna in aplicare planuri de diminuare a efectelor, prin asigurarea unui sistem functional de colectare separata a deseurilor, prin eliminarea mijloacelor poluante de producere a energiei (sobele pe lemne de exemplu), etc
Si ar mai fi multe altele. Este drept, construirea unor cladiri care sa respecte cele de mai sus si a unui sistem mai mare care sa le integreze si sa le mentina functionale necesita investitii foarte mari pe termen scurt. Pe termen lung insa, avantajele se vor vedea atat in buzunare, dar mai ales ca impact asupra mediului inconjurator.
Asadar, noi consideram constructiile ecologice o necesitate pentru viitorul apropiat. Voi ce parere aveti?

Sursa: Energeia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *