Medic faimos recomanda precautie in adoptarea de noi tehnologii

CLEVELAND (Reuters) - Un medic cardiolog de la clinica din Cleveland, cunoscut pentru inovatiile sale in domeniu, a recomandat precautie in adoptarea de noi tehnologii inaintea descoperirii potentialelor riscuri ale acestora prin efectuarea de studii de lunga durata.

Dr. Steven Nissen, seful sectiei cardio-vasculare a clinicii din Cleveland, s-a numarat printre primele persoane care au lansat avertizari cu privire la riscurile asupra sanatatii inimii prezentate de analgezicul Vioxx (care a fost retras ulterior de pe piata) si, mai recent, de medicamentul pentru diabetici Avandia.

Acesta si-a exprimat de asemenea scepticismul in privinta larg folositelor stenturi coronare cu substante active (drug-eluting coronary stents)-mici dispozitive care deschid arterele bolnave si introduc medicamente in acestea pentru a impiedica infundarea lor.

„Marketingul trece inaintea stiintei. Mi-ar placea ca si colegii mei sa fie putin mai sceptici,” a spus Nissen intr-un interviu acordat in cabinetul sau.

„Nu va pot spune de cate ori am trecut prin asta. Odata cu orice tehnologie noua vine si valul initial de entuziasm. Totul o ia razna si toata lumea sare in caruta cu muzicanti sa petreaca o vreme, si acest lucru este valabil atat pentru medicamente, cat si pentru dispozitive. Se atinge un anumit punct de utilizare maxima, dupa care apar problemele si apoi totul revine din nou la normal,” a declarat acesta.

Acest lucru este valabil si in cazul asa-numitilor inhibitori COX-2, o clasa de medicamente ce include Vioxx, despre care s-a descoperit ca prezinta riscuri cardio-vasculare grave. Un alt exemplu este utilizarea extensiva a angiogramelor CT, a adaugat medicul.

„Toata lumea cumpara un scaner CT si face angiograme,” a declarat Nissen, subliniind riscul radiatiilor inalte.

Stenturile cu substante active (Drug-eluting stents) continua sa fie subiectul unor dezbateri aprinse in cercurile cardio-vasculare. Cand dispozitivele au fost introduse in Statele Unite in anul 2003, acestea au fost intampinate cu mare entuzism si utilizate foarte curand in cazul a 88 % din procedurile de angioplastie. Aproximativ 6 milioane de persoane au astfel de dispozitive implantate in corpul lor.

Dar in urma cu aproximativ un an, doctorii au inceput sa sublinieze riscul scazut, dar fatal de formare a unor cheaguri sanguine sau de tromboza intarziata intrastent, la un an sau mai mult de la implantarea dispozitivului. Este inca neclar daca de vina este medicamentul sau polimerul din plastic care secreta medicamentul.

Citeste articolul integral n plastic Epochtimes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *