2013: Anul primului medicament genetic comercializat in UE

2013: Anul primului medicament genetic comercializat in UE

Compania farmaceutica olandeza uniQure a anuntat, recent, ca va lansa pe piata, in vara anului 2013, primul medicament genic aprobat in Europa, sustinand, totodata, ca se asteapta la o dezvoltare importanta a acestui tip de tratament in viitor.

Aprobat pe 25 octombrie de Comisia Europeana, medicamentul Glybera este destinat tratarii deficitului de lipoproteine lipaza (LPLD), o boala rara a metabolismului, scrie Mediafax. El va fi primul tratament genic aprobat spre vanzare in Europa si in America de Nord, afirma reprezentantii companiei uniQure. „Acum ca Glybera a fost aprobat, credem ca terapia genica se afla in zorii unei perioade de crestere rapida, asemanatoare cu dezvoltarea pietei anticorpilor din deceniul precedent”, a declarat directorul general al companiei olandeze, Jörn Aldag, intr-un comunicat.

„Primele vanzari ale medicamentului Glybera sunt asteptate pentru vara anului 2013”, au afirmat reprezentantii aceleiasi companii. Firma olandeza sustine ca lucreaza in prezent la o serie de medicamente genice pentru a vindeca hemofilia de tipul B si maladia Parkinson.
Terapia genica – ce si-a facut intrarea pe scena medicala spre sfarsitul anilor ’90 – consta in inserarea in genom a unei copii normale a genei care lipseste.

Cercetarile au avut pana in prezent putin succes, tratamentele declansand uneori reactii neasteptate din partea sistemului imunitar.
Aceste tratamente au intampinat inca de la bun inceput dificultati in obtinerea aprobarilor de la autoritatile de reglementare din Occident, insa un medicament de acest tip, creat pentru a lupta contra mai multor tipuri de cancer, a fost aprobat in China in anul 2003.

Glybera vindeca LPLD, o boala care afecteaza 1-2 persoane dintr-un milion si afecteaza capacitatea de a metaboliza anumite particule de grasime din sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *