Medicii veterinari, chemati sa adere voluntar la o retea nationala pentru salvarea animalelor salbatice ranite

Medicii veterinari, chemati sa adere voluntar la o retea nationala pentru salvarea animalelor salbatice ranite
Medicii veterinari, chemati sa adere voluntar la o retea nationala pentru salvarea animalelor salbatice ranite

Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Pasarilor si a Naturii ‘Grupul Milvus’ din Targu Mures, in colaborare cu Asociatia Vets4Wild, au anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca se incearca constituirea unei retele nationale de prim ajutor in cazul animalelor salbatice ranite, formata din medici veterinari voluntari din tara.

Doctorul veterinar Levente Borka a declarat ca aceasta retea este o premiera si ca se incearca atragerea medicilor veterinari din Romania in acest proiect astfel incat acestia sa poata acorda primul ajutor animalelor ranite, sa le stabilizeze, pentru ca mai apoi sa fie transportate la Centrul de Reabilitarea a animalelor salbatice al Grupului Milvus, care functioneaza in localitatea mureseana Sansimion.

Potrivit acestuia, pana in acest moment, la retea au aderat medici veterinari din aproape toate judetele Transilvaniei, iar la centrul de la Sansimion au ajuns pasari ranite din 30 de judete ale tarii.

Ecologul Robert Zeitz a precizat ca incepand din 2012, in judetul Mures exista un centru de reabilitare a animalelor salbatice la Sansimion, unde dupa diagnosticarea si tratamentul animalelor si pasarilor, acestea sunt reintegrate in natura.
Pentru o interventie eficienta, cele doua organizatii au infiintat si un post telefonic disponibil non-stop (0722533816), astfel incat cei care sesizeaza existenta unor animale sau pasari ranite sa poata anunta echipele de voluntari.

Organizatorii conferintei de presa au mai aratat ca in sprijinul realizarii retelei au venit numeroase magazine de animale din tara, gradini zoologice si asociatii de salvare a animalelor.

Reteaua de prim ajutor pentru animalele salbatice ranite este parte a Proiectului ”Infiintarea unei retele nationale pentru salvarea animalelor salbatice ranite’, in valoare de peste 116.000 de euro, finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Beneficiarii finantarii sustin ca mii de animale salbatice si pasari isi pierd viata anual in Romania, ca multe dintre acestea ar avea o sansa la supravietuire daca ar ajunge la un centru specializat de tratament, dar ca multi medici veterinari nu beneficiaza de specializari pentru a trata animalele salbatice ranite.
La conferinta de presa au mai participat biologul Reka Komaromi si responsabilul cu comunicarea al Grupului Milvus, Iulia Vizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *