Medicina resimte diminuarea resurselor naturale

Pierderea biodiversitatii va afecta in mod direct fabricarea de noi medicamente.

O noua generatie de antibiotice , noi tratamente de slabire si medicamente de ultima generatie impotriva diverselor boli reumatice , ale insuficientei renale si cancer este posibil sa nu mai poata fi dezvoltate niciodata decat daca lumea actioneaza rapid la pierderea actuala de biodiversitate.

Ecosistemele naturale adapostesc secrete pentru dezvoltarea de analgezice noi si mai eficiente; tratamente pentru evitarea orbirii si , posibil , regenerarea organelor si tegumentelor in baza studiilor principiilor activi prezenti in tritoni si salamandre.

Totusi , intr-un studiu recent , numit ,,Mentinerea vietii ” , expertii avertizeaza ca se pot pierde multe forme de viata terestra si marina cu interes economic si medical inainte de-a se putea dezvalui secretele acestora sau , in unele cazuri , inainte de-a sti de existenta lor.

Un exemplu ilustrativ al acestei situatii, defalcat in acest document , este broasca Rheobatrachus, care a fost descoperita in padurile tropicale din Australia in 1980.Aceasta specie de batracian isi adapostea progeniturile in stomac, unde puteau fi digerate de enzime si acidul gastric.

Studiile preliminare au indicat ca acestea produceau o substanta , sau o varietate de substante , care inhibau enzima acida si secretiile impiedicand astfel ca mama sa verse continutul stomacului sau in intestin in timp ce juvenilii se dezvolta.

Investigarea sistemului gastric al acestor broaste ar fi putut oferi cunostinte noi despre prevenirea si tratamentul ulcerului la om , ce afecteaza peste 25 milioane de persoane numai in SUA.

,,Dar aceste studii n-au putut fi finalizate deoarece toate speciile de Rheobactrachus au fost exterminate si valorosul secret medical a disparut pentru totdeauna ” , informeaza Eric Chivian si Aron Bernstein , cercetatori ai centrului pentru sanatate si mediu inconjurator mondial , al facultatii de medicina Harvard, si principali autori ai cartii,,Mentinerea vietii „.

Animale care pot vindeca:

Aceasta carte reuneste concluziile muncii de cercetare a mai mult de 100 experti si exploreaza posibilitatile curative a 7 grupuri de organisme amenintate insa valoroase pentru medicina .Printre ele amfibieni , ursi , melci , rechini , primate , gimnosperme si crabi ce subliniaza prejudiciul pentru sanatatea umana daca aceste specii sunt condamnate la disparitie.

In zilele noastre cca 6.000 specii cunoscute de amfibieni , printre care broaste , tritoni , salamandre , sunt amenintate cu extinctia.Acestea produc o gama ampla de substante , majoritatea cand traiesc in mediu salbatic si nu in captivitate.

Asa este cazul broastei veninoase din padurile din Panama care secreta o substanta ce poate servi la elaborarea medicamentelor pentru imbunatatirea contractiilor inimii si , de asemenea , ar fi utile in tatamentul bolilor cardiace.

In acest mod , broasca veninoasa ecuatoriana ar fi putut fi sursa unei noi generatii de analgezice , in timp ce broastele si broastele raioase din Africa a unor compusi antibacterieni.De asemenea din glandele broastei Pickerel din America de Nord ar fi posibila obtinerea unui compus cu posibilitati promitatoare pentru tratamentul presiunii arteriale crescute.

Ursi si rechini ce ar salva vieti :

Pe de alta parte , noi specii de ursi sunt in pericol de disparitie , intre ei Ursul polar , Panda gigant si asiaticul Urs Negru.Deja s-au elaborat varii studii ale plantigradelor , printre care al acidului ursodesoxicolic , ce se gaseste in veziculele unor specii cum este Ursul Polar Negru.

Sus numita substanta ar putea preveni acumularea bilei in timpul sarcinii, dizolvarea unor calculi biliari si prelungi viata unor pacienti cu un tip specific de boala hepatica – ciroza biliara primara , dandu-le timp pentru gasirea unui transplant de ficat.

Ursii produc o substanta care inhiba celulele ce descompune osul si dezvolta substantele ce stimuleaza celulele osoase si cartilaginoase.Anual in lume sunt 740.000 morti datorita fracturilor de sold , din care un numar ridicat este cauzat de osteoporoza.Pentru anul 2050 este o estimare de 6 milioane de fracturi de sold datorita osteoporozei , la nivel mondial.

Un alt caz interesant este al ursilor Denning, care pot supravietui 5 luni fara sa elimine urina , in timp ce oamenii mor la acumularea acestor toxine in cateva zile .Se estimeaza ca 1.5 milioane de persoane din inteaga lume primesc tratament pentru boli renale in faza terminala.Studiind acesti ursi se poate intelege cum sa se trateze mai eficient pacientii cu dializa.

Cat despre rechini, sunt cel putin 400 specii .Multe sunt amenintate, cum ar fi rechinul alb ce inregistreaza o diminuare de 75 % in ultimii 15 ani.

O substanta ce abunda in ficatul rechinilor poate face loc unei noi generatii de antibiotice , cum ar fi cele pentru tratamentul impotriva ciupercilor si protozoarelor infectioase.

Excesul de peste a fost principalul motiv de extinctie al rechinilor , si a fost impulsionat de cererea mare de carne in locul pestelui traditional.

De asemenea este necesara amintirea peptidelor crabului ce s-a transformat in compusul cunoscut ca T140 ce blocheaza receptorii de permit Virusului de Imunodeficienta Umana sa obtina accesul catre celulele imunitare ale corpului.Sondaje preclinice indica faptul ca , substanta este cel putin la fel de eficienta ca medicatia cu AZT pentru inhibarea replicarii HIV.

Pentru secretarul general adjunct al ONU si director executiv al PNUMA , Achim Steiner , , pierderea habitatului , distrugerea si degradarea ecosistemelor , contaminarea , exploatarea excesiva si schimbul climatic se gaseste intre puternicele si persistentele impacte ce distrug naturaletea planetei , inclusiv comorile medicinei adapostite de biodiversitatea lumii ” .

Sursa : Ecoestrategia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *