Mediul inconjurator si omul

Mult timp,mediul inconjurator a fost perceput ca o grija nefondata a unor indivizi bogati care dupa spusele unora „nu aveau ce face cu banii”; dar in ziua de astazi nu se mai pune problema conservarii mediului, se pune accentul pe supravietuirea speciei umane, aceasta constituie una din cele mai stringente probleme globale ale omenirii.
mediul inconjurator
Dezechilibrarea tot mai accentuata al raportului dintre mediul inconjurator si om, indeamna la regandirea relatiilor dintre mediu si om, formarea constiintei ecologice, si modificarea atitudinii fata de natura. Numarul crescand al catastrofelor naturale evidentiaza costul impactului natural asupra naturii.

Inainte de aparitia revolutiei industriale, omul traia intr-o relativa armonie cu natura, dezvoltarea omului se inscria intr-o lume agrara.

Gandirea acestei lumi era condusa de legi naturale, iar bogatia depindea din fertilitatea pamantului. Inceputurile industrializarii, insa, bulverseaza aceasta viziune a lucrurilor si se afirma atitudinea de dominare a naturii de catre om. Utilizarea ingrasamintelor chimice, a pesticidelor, a energiei nucleare, permite eliberarea de constrangerile mediului natural.
Cresterile spectaculoase de productie, urbanizare au dus la satisfacerea unor trebuinte, acumularea lor devine un scop in sine. mai tarziu se considera ca apa, aerul, solul sunt bunuri colective si ca un aer curat, o apa curata, un peisaj frumos nu au alta valoare decit placerea pe care o provoaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *