Mediul si dereglarile endocrine insesizabile

Traim intr-un mediu in care produsele chimice industriale sunt din ce in ce mai prezente. Iar o parte dintre ele influenteaza sistemul hormonal, in anumite conditii. Cercetatorii cauta rezolvarea acestei probleme de mai bine de zece ani.
Mediul si dereglarile endocrine insesizabile
Dereglarea sistemului endocrin este determinata de anumite produse chimice, care au capacitatea de a modifica sistemul hormonal, atat al oamenilor, cat si al animalelor. Ori sistemul hormonal guverneaza cea mai mare parte a functiilor esentiale ale organismului: dezvoltarea fatului si a copilului, reproducerea, dar mai ales sistemul imunitar.
Un studiu recent al Academiei de Stiinte Americane arata ca o cantitate minuscula (a miliarda parte dintr-un gram) dintr-o substanta toxica ce se gaseste la iesirea din statiile de epurare a apei este suficienta pentru a provoca in numai doi ani feminizarea pana la sterilizare a populatiei masculine de peste dintr-un lac. Studiul mai arata ca populatiile feminizate de pesti din raurile tarilor industrializate devin intregi legiuni, incepand cu Sena in Franta si pana la raul american Potomac. Pentru a ameliora aceasta situatie, solutia gasita – imbunatatirea tratamentului apelor – este foarte scumpa, costand aproximativ 5 euro pe locuitor al Europei anual.

Anumite dereglari ale glandelor endocrine produc cancer
Trebuie sa amintim cazul DES, un estrogen folosit in tehnicile anitavort din anii 1960„, spune prof. Jan-Ake Gustafsson, de la Institutul Karolinska (Suedia), coordonatorul proiectului european CASCADE. Acest proiect studiaza legatura dintre alimentatie si dereglarile endocrine. „Produsul a functionat bine si nu a avut efecte nocive asupra mamelor, dar predispunea fetele acestora, fapt ce a fost clar demonstrat ulterior, la dezvoltarea cancerului de vagin! Si am regasit efecte analogice la anumite animale ce au dezvoltat cancer de prostata…..”, a adaugat profesorul suedez.

Anumiti suspecti….
De la inceputul erei industriale omenirea a pus in circulatie aproximativ 100.000 de noi compusi chimici de sinteza. Dintre acestia au fost indentificati cativa cu efecte evidente asupra activitatii endocrine, cum ar fi: dioxinele (compusi rezultati in special din procesul industrial), bisfenol A (prezent in numeroase materiale plastice, printre care si anumite biberoane), ftalatii (substante regasite in jucariile din plastic), agentii bromati (folositi in materialele textile anti-incendiu sau in aparatele electrice), numeroase pesticide.

Masuri de combatere a influentei nocive a chimicalelor asupra sanatatii
In Europa reteaua de excelenta CASCADE se ocupa de patru ani de problemele legate de contaminarea alimentatiei. „Prima cale de expunere a populatiei la dereglarile endocrine o reprezinta alimentele” a aratat profesorul Gustafsson. „Bineinteles, nu trebuie sa neglijam caile transcutanate sau respiratorii, dar alimentele, in special cele obtinute industrial, si intr-o mai mica masura apa de baut, care e mai usor de controlat, sunt principalele porti de intrare in organismul uman a chimicalelor” a continuat profesorul.

Alte cercetari au scos la iveala faptul ca in Asia, unde consumul de soia este mai mare decat in Europe, s-a constatat o slaba incidenta a cancerului de san, de colon sau de prostata.

Cu toate acestea drumul este inca lung pana in momentul in care stiinta va putea produce veritabile analize asupra riscului substantelor chimice. Factorii de decizie, fie ca sunt oameni politici sau reprezentanti ai industriei, vor trebui sa gestioneze ani de incertitudine in privinta cauzelor dereglarii sistemului endocrin, in contextul in care, directiva REACH da in sarcina industriei inlocuirea produselor chimice nocive.

Sursa: Research.eu – Magazin al spatiului european de cercetare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *