Mega-eruptia solara, un pericol major pentru planeta noastra (Video)

    Mega-eruptia solara, un pericol major pentru planeta noastra (Video)

    Ce se intampla cand o intreaga emisfera a Soarelui erupe? Astfel de evenimente ne afecteaza telefoanele mobile, GPS-urile si chiar reteaua de energie electrica.
    In spatiu, NASA monitorizeaza cu atentie activitatea Soarelui prin sondele sale spatiale.

    Acum, este mult mai usor de analizat activitatea solara, datorita unor sonde spatiale ale NASA, Solar Dynamics Observatory si STEREO, care monitorizeaza Soarele, dupa cum informeaza Daily Galaxy.

    Cercetatorii Karel Schrijver si Alan Title, de la un laborator din Palo Alto, California, au analizat o eruptie solara nemaivazuta pana acum. „Ceea ce s-a intamplat in data de 1 august chiar ne-a deschis ochii”, spune Karel Schrijver.

    Practic, o intreaga emisfera a Soarelui a erupt. Undele magnetice s-au raspandit pe distante enorme. Au fost trimise in spatiu si cantitati foarte mari de gaz. In analiza lor, cei doi au descompus aceasta eruptie solara in mai multe elemente componente, printre care razele si undele de soc emise. Acestea cuprind 180 de grade longitudine solara si o perioada de timp de 28 de ore.

    De pe Pamant, explozia nu a fost vizibila la adevarata ei dimensiune. Este posibil, afirma oamenii de stiinta, ca ea sa fi fost formata dintr-un lant de explozii, ca posibil semn al unor schimbari ce au loc in campul magnetic al Soarelui. Ramane de analizat impactul pe care eruptia masiva din data de 1 august 2010 l-a avut asupra campului magnetic al Pamantului, cel care ne protejeaza de radiatiile solare letale.

    Unda de soc s-a raspandit peste o zona foarte intinsa din spatiu. Eruptiile solare de asemenea dimensiuni pot avea urmari catastrofale. Este pusa in pericol si siguranta celor care calatoresc cu avionul. Prezicerea unor astfel de eruptii in viitor este foarte importanta, pentru a putea emite avertizari catre operatorii din domeniul energiei si operatorii aerieni.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *