Melatonina,aliata tineretii de durata

Un hormon care incetineste procesul de imbatranire ar putea fi secretul tineretii. Se numeste melatonina, iar pana la varsta de 30 de ani corpul il secreta singur. Dupa aceasta varsta, il putem lua doar din alimente.Melatonina

Melatonina este un hormon produs de glanda pineala care, dupa ce ajunge in sange, este transportat la celule. Secretia de melatonina este maxima noaptea, insa eliberarea ei este influentata si de alti factori, precum stilul de viata.

Cea mai mare cantitate se secreta intre 1 si 3 ani, deoarece este perioada in care dormim cel mai mult (intre 12 si 14 ore). Cu cat inaintam in varsta, cantitatea de melatonina scade. Specialistii ne recomanda sa ne refacem rezervele de melatonina mancand struguri, porumb, orz, rosii, banane si ovaz

Combate insomnia

Una dintre cauzele insomniei este secretia insuficienta de melatonina, spun specialistii. Aceasta regleaza ritmul circadian si, de aceea, mai este denumita si „ceasul corpului”.

Insa, pe masura ce imbatranim, incidenta tulburarilor de somn creste si, prin urmare, refacerea nivelului acestui hormon este o necesitate. Pe langa alimente, melatonina mai poate fi adusa in corp si sub forma de suplimente alimentare, care se gasesc la PLAFAR.

Cel mai bun antioxidant

Studiile arata ca melatonina este un antioxidant de doua ori mai puternic decat vitaminele C, E si decat betacarotenul. In plus, este singurul antioxidant capabil sa patrunda in fiecare celula a corpului.

Specialistii spun ca peste 100 de boli degenerative sunt asociate cu scaderea capacitatii antioxidante a organismului. Printre acestea se numara artroza, boala Parkinson, degenerescenta maculara si cataracta. De asemenea, melatonina ne poate feri de cancer.

Intarzie imbatranirea

Din dieta persoanelor care doresc sa-si mentina tineretea mai mult timp nu ar trebui sa lipseasca ceapa, orezul, ciresele si vinul. Cercetatorii de la Spanish Ageing Research Network au masurat cantitatea de melatonina din coaja a opt varietati de struguri si au constatat ca cea mai mare cantitate din acest hormon se gaseste in strugurii numiti Nebbiolo.

Administrarea de melatonina in momentul in care organismul nu o mai produce in mod natural are efect de incetinire a imbatranirii. Prin urmare, ar trebui sa luam suplimente cu melatonina incepand cu varsta de 30-40 de ani.

Alte efecte benefice

Faciliteaza adaptarea la schimbarile de fus orar.
Favorizeaza procesele de reglare a tensiunii arteriale si a glicemiei.
Calmeaza starile de anxietate inaintea unei operatii.
Elimina migrena in cel mai scurt timp.

Specialistul nostru – Livia Nena, biolog nutritionist

Nivelul melatoninei in sange creste incepand cu apusul soarelui, atinge maximum putin dupa miezul noptii, scade in zori, pentru a atinge in plina zi o valoare apropiata de zero. Prin urmare, melatonina este hormonul care, secretat in cantitate normala, ajuta la un somn optim si odihnitor pe timpul noptii.

Secretia de melatonina este determinata de prezenta serotoninei. Serotonina este un neurotransmitator eliberat in prezenta triptofanului (ingerarea de carbohidrati duce la secretie mare de triptofan). Prin urmare, persoanele care sufera de insomnie sau cele care nu au un somn odihnitor in timpul noptii, au un deficit de serotonina, respectiv de melatonina.

De retinut

Productia de melatonina atinge cote maxime intre orele 22 si 3 dimineata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *