A asculta muzica in fiecare zi ar putea contribui la o mai buna recuperare dupa un accident vascular cerebral, sustine un studiu finlandez publicat in revista Brain.

Potrivit cercetatorilor finlandezi, pacientii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) ar trebui sa asculte muzica una-doua ore zilnic si ar putea beneficia de o mai buna recuperare. Efectele pozitive ale muzicii asupra starilor de anxietate, depresie si durere sunt demonstrate de o serie de studii, care ar fi valabile si in cazurile de schizofrenie, dementa, inclusiv autism. Totusi, recentul studiu al cercetatorilor finlandezi demonstreaza in premiera avantajele muzicii in cazul pacientului ce a suferit un AVC, subliniaza Teppo So¤rko¤mo de la Centrul de Cercetare a Creierului din Helsinki. Muzica ar putea contribui la stimularea pacientilor exact in momentele cruciale cand creierul incearca sa faca situatiei: tulburari de vorbire, de atentie, de miscare, provocate de accidentul cerebral.

Muzica este o metoda ieftina, usoara si placuta care s-ar putea asocia cu alte terapii recomandate pacientului spitalizat mai multe saptamani, perioada in care este inactiv intr-un salon.

Rezultate
Studiul a fost efectuat pe un lot de 54 de pacienti cu AVC in zona emisferei cerebrale drepte sau stangi. Pacientii au fost selectati intre martie 2004 si mai 2006 si au beneficiat de ingrijirile medicale obisnuite. Specialistii finlandezi spun ca e important ca muzica sa fie ascultata imediat dupa spitalizare, atunci cand modificarile la nivelul creierului pot fi deosebite. Dupa trei luni de la AVC, tulburarile de vorbire s-au redus la 60% dintre pacientii care au ascultat muzica.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here