Merita sa ai „Casa Verde”?

Solutiile de energie ecologica difera in functie de zona in care locuiesti.
casa verde
Evz.ro iti prezinta care sunt cele mai bune solutii pentru casa ta, in urma sfaturilor primite de la specialistii prezenti la RENEXPO, primul targ international pentru energii regenerabile si eficienta energetica in Romania. De la inceput, trebuie mentionat ca proiectul guvernamental „Casa Verde” vizeaza incurajarea echiparii locuintelor cu echipamente de incalzire ecologice. Desigur, statul si intreaga lume ar dori sa folosesti energia solara sau cea eoliana si pentru electricitate, dar investitia ta ar fi destul de mare.

Pe scurt, pentru o casa de dimensiuni medii, un sistem de incalzire eficient iti scoate din buzunar maximum 500 de dolari. Restul, aproximativ 4.000 de euro (90%), vine de la stat. Daca vrei insa un sistem capabil sa iti furnizeze si electricitate, te costa undeva intre 15 si 17.000 de euro. De ce? Pentru ca statul ofera pentru populatie un plafon maxim de finantare de 25.000 de RON (circa 6500 de euro). Restul platesti tu. Iar un sistem fotovoltaic eficient costa minimum 20.000 de euro.

Dobrogea – zona perfecta. Moldova si Oltenia – potential ridicat

„Nu toate zonele sunt fezabile pentru energie solara si eoliana. Proprietarul unei locuinte trebuie sa se gandeasca foarte bine inainte de a monta un astfel de sistem”, ne spune Nicolae Floristean, reprezentant al firmei brasovene Girasolar. Acesta ne-a ajutat sa localizam zonele geografice din Romania care favorizeaza captarea de energie regenerabila.

Zonele de munte. O mare parte a Carpatilor este neprielnica montarii de panouri solare, radiatiile fiind destul de scazute in intensitate. Singurele zone muntoase in care merita sa fie montate panouri solare sau fotovoltaice sunt grupele Bucegi si Fagaras (Carpatii Meridionali) si Muntii Banatului (Carpatii Occidentali). O solutie pentru aceste zone o reprezinta energia eoliana, deoarece vantul are o viteza medie de peste 6 m/s. Atentie insa la zonele de depresiune, deoarece cele mai multe nu au potential eolian. O solutie ar fi pompele geotermale, dar montarea acestora ar costa destul de mult, iar temperatura furnizata iarna ar fi insuficienta pentru o „independenta” termica.

Zonele de podis si deal. Podisul Dobrogei si cel al Moldovei sunt zone in care se poate profita de viteza vantului. Pe langa instalatiile eoliene, in Dobrogea si sudul Moldovei se poate opta si pentru panouri solare si fotovoltaice, nivelul mediu al radiatiilor fiind unul destul de ridicat. In zonele de podis si deal dintre Carpatii Meridionali si Campia Romana se recomanda montarea de panouri electrice, dar nu si de centrale eoliene. Podisul Transilvaniei este o zona cu potential solar mediu si cu potential eolian destul de slab. In zonele de deal si podis se poate miza pe energia geotermala, acestea fiind capabile sa ridice temperatura la 10 grade iarna si sa o diminueze cu alte 10 vara.

Zonele de campie. Locuitorii din Campia Romana pot valorifica cel mai ridicat nivel al radiatiilor solare din Romania prin montarea de instalatii de captare a energiei solare. Zona are potential eolian foarte scazut, o investitie buna fiind montarea unei pompe geotermale, mai ales pentru aportul acesteia la racirea locuintei pe timp de vara, cand temperatura din casa dumneavoastra poate scadea cu pana la 10 grade. In Campia de Vest, potentialul eolian este scazut, dar solutii ar fi pompele geotermale si, mai ales, energia solara (potential mult peste media nationala). Zona de campie din nordul Moldovei are potential eolian scazut si solar mediu.
casa verde
Greu de aplicat la bloc

Asociatiile de proprietari sunt marii perdanti ai programului „Casa Verde”. Statul nu face deosebirea intre locuinta cu proprietar unic si imobilele comune, cum sunt blocurile. Astfel, plafonul de 25.000 de lei se aplica si in cazul asociatiilor de proprietari, al caror acces la energia verde va fi conditionat de investitii foarte mari.

Solutia, dar si pericolul „verde”

Un alt domeniu ecologic este cel al productiei de biocombustibil. Dar aici apare momentul unde „productia afecteaza nevoia de hrana”. De ce? Pentru ca taranul, influentat de pretul ridicat si siguranta distributiei, prefera culturile destinate productiei de biocombustibil celor care vizeaza strict alimentatia. Cererea de biocombustibil este destul de mare, avand in vedere ca Uniunea Europeana obliga distribuitorii ca motorina vanduta sa contina 4% biocombustibil.

Biogazul sau cum sa produci energie din gunoi

Un alt mod de a produce energie este „sa cresti bacterii”, asa cum ne spun Denis Boerescu si Daniele Baronchelli, reprezntantii AB Holding, o firma italiana care se ocupa cu proiectare si montarea de instalatii de captare a biogazului. O astfel de instalatie este o solutie pentru marile fermele zootehnice sau marii producatori de alimente. Mai mult, aceste instalatii pot „exploata” chiar si noroiul din statiile de epurare a apei. Metanul rezultat este folosit in doua directii: producerea de electricitate si de agent termic.

Bursa verde a energiei

Pentru fiecare megawatt (MW), un producator de energie regenerabila primeste un certificat verde. Incurajati sunt cei care valorifica energia solara, care primesc doua certificate pentru un MW. Ce poti face cu aceste hartii primite de la stat? Le vinzi catre numele mari din industrie, care sunt obligate de stat sa cumpere un numar de certficate verzi proportional cu nivelul de poluare de care sunt responsabili. Un astfel de certificat va putea fi vandut cu o suma intre 40 si 50 de euro.

INFO:

Targ RENEXPO: 70 de expozanti din tara si strainatate

Ultima zi a targului: vineri, 21 noiembrie

Program: 09-17

Pret bilet intrare:
10 lei pentru adulti, 5 lei copii

Locatie: Sala Palatului, Bucuresti

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *