Mester cioplitor in lemn: „In afacerile cu paduri, nu noi am tras lozul castigator”

Nenea Nicolae Ioana s-a nascut la Cotmeana, pe Dealul Negru, iar acum, la pensie, s-a retras in Stalpeni, la o aruncatura de bat de Mioveni. L-am intalnit in acest weekend la Codlea, unde este sarbatoarea municipiului. Dupa ce a iesit la pensie, Nicolae Ioana a revenit la pasiunea din copilarie: da viata lemnului, pe care il ciopleste cu migala.

A lucrat toata viata la Dacia Pitesti, ca sofer de TIR. Ducea Dacile in toata Europa, mai ales in Polonia. „Acum ma ocup de cioplitura in lemn. Daca vreti sa fim pretentiosi, putem spune ca fac sculptura naiva. Mestesugul acesta l-am invatat de la tata, dar la noi se tranmite dintr-o generatie in alta. Practic, si acum lucrez cu sculele mostenite de la strabunicul. Cand eram mic, bunul ma punea sa cioplesc mici statuete, carora le spuneam «jucarii». Faceam ciomege, batoane, pe care le ciopleam, iar modelele le scoteam in evidenta la flacara focului, care innegrea partea exterioara, iar santul facut cu daltita ramanea alb”, ne-a povestit mesterul cum a inceput sa se ocupe de cioplit.

Dupa revolutie, a inceput cu restaurarea carutelor si trasurilor

Dupa 1989, Nicolae Ioana spune ca i-a venit ideea sa se apuce de reparat carutele si trasurile pe care le avea in ograda. „De aici a pornit totul”, spune artistul popular. „Apoi, m-am apucat sa cioplesc o motocicleta si o masina de epoca, decapotabila. In 2009 m-am apucat de treaba, iar motocicleta am terminat-o in toamna lui 2013. Are peste 2.0000 Masina este finalizata in proportie de 70%, dar mai e de lucru. Are 3,4 metri lungime, se poate salta capacul de la motor pentru a se vedea motorul… Am vrut sa fac ceva inedit, ce nu a mai facut nimeni. Din pacate, prapadesc mult lemn, dar sa stiti ca nu fac nimic din lemn nou, ca e pacat de Dumnezeu. Totul e facut din deseuri. Caut lemne pe care altii le-ar pune pe foc, le scot cuiele, le cioplesc, le dau forma care trebuie, apoi le asamblet. Lemnul il tratez impotriva carilor si apoi il lacuiesc, sa poata sta afara fara nicio problema”, ne-a marturisit mesterul popular.

„Daca as putea, as stopa exportul de lemn”

Intrebat de reporter, ce parere are despre scandalurile din Romania cu taiatul padurilor, Nicolae Ioana s-a aratat revoltat de ce se intampla. Zice ca nu este impotriva taierilor, dar sa se faca in limita bunului simt si cu anumite conditii. „Si eu am padure la tara. dar acolo unde tai un copac, pun alti zece. Ca sa se poata bucura de racoarea si linistea padurii si copiii si stranepotii. Ar trebui sa existe o gandire la nivel central intre ce se taie si ce se impadureste. Din pacate, si ce se taie, materialul lemnos de calitate pleaca afara. Nu vedeti ce materiale se gasesc in depozitele din tara? Sunt de proasta calitate. In contextul asta, daca as putea, as stopa putin exportul. Dar degeaba le spunem noi guvernantilor ce ar trebui sa se faca. Nu ne asculta ei pe noi. Nu ne putem pune noi cu ce vor ei. Lozul castigatoe e tot la eidin afacerile astea cu padurile. Noi nu luam nici macar ambalajul de la loz. Nu vedeti cate milioane fac?”, asi spune oful mesterul poplar. El crede ca romanii nu pretuiesc corect lemnul. El spune ca in Austria sau in Germania, se pune pe foc sau la gratar doar lemnul noduros, stramb sau cioate si radacini. Lemnul drept este folosit in constructii sau la mobila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *