Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?

Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?

O succinta prezentare a evolutiilor din unele state care se confrunta (au aplicat sau aplica) cu acest tip de proiecte ;1 a stadiului de activitate in curs, la nivelul Uniunii Europene.

In ceea ce priveste tari cu potential de gaz de sist in Europa”, potrivit datelor preliminare estimate, Polonia se situeaza pe primul loc cu 5,3 Tmc55, urmata de Franta (5,1 Tmc), Norvegia [2,35 Tmc), Ucraina [1,19 Tmc), Suedia [1,16 Tmc), Danemarca [0,65 Tmc), Marea Britanie [0,57 Tmc), Olanda [0,48 Tmc), Turcia [0,42 Tmc), Germania (0,23 Tmc), Lituania (0,11 Tmc], in ceea ce priveste rezervele Romaniei, desi nu ofera o cifra separata pentru Romania, un raport al U.S. Energy Information Administration mentioneaza ca impreuna cu Ungaria sl Bulgaria, detinem cca. 0,54 Tmc. [538Bcm.], cantitate recuperabila. in prezent nu se cunoaste o cifra oficiala pentru resursele romanesti de gaze din sist procesul de evaluare geologica fiind la inceputuri, dar si datorita unei clauze de confidentialitate din Legea Petrolului nr. 238/2004 (Art. 4), care prevede ca datele si informatiile incluse in fondul geologic national precum si baza de date continand resursele/rezervele nationale de petrol sunt confidentiale. in consecinta, opinia publica si mediul academic pot sa foca doar presupuneri referitoare la potentialul acestei resurse in Romania.
in SUA, pionierul exploatarii gazelor de sist, situatia este in continua schimbare. Statul New York a impus in august 2010 un moratoriu de un an asupra folosirii fracturarii hidraulice, prelungit ulterior pana in iulie 2012, iar Statului New Jersey a facut la fel in august 2011. in prezent, moratorii asemanatoare exista in 16 state si 67 de orase din SUA. in luna mal 2012, statul Vermont a devenit insa primul stat American care a interzis complet si definitiv exploatarea gazelor de sist Carolina de Nord este statul care a doptat cel mai de curand (luna mai 2012) un moratoriu pana in 2 014.

Intre timp IEA – International Energy Association (29 mai 2012), a elaborat noi reguli pentru proiectele de gaze neconventionale. Aceste reguli au ca scop sa stabileasca cele mai bune practici, dar si de a „linisti un public sceptic”. Desi aceste norme nu vor avea statut de reglementare ca atare, este evident ca sunt susceptibile sa influenteze modul in care vor evolua reglementarile privind gazele de sist la nivelul UE si al statelor membre. Se recunoaste insa ca deciziile in jurul gazelor de sist ar trebui sa ia in considerare nu doar studiile existente (care in cea mai mare parte lipsesc sau sunt deficitare], dar si studii noi, necesare pentru a fundamenta in mod corespunzator dezbaterea si deciziile; Pe de alta parte, recent, Serviciul National Geologic SUA a redus estimarea din rezervele de gaze la 85 la suta ajungand astfel la 76B de miliarde de metri cubi55 si temperand aprecierile anterioare.

La momentul redactarii acestei lucrari (iulie 2012) situatia din Europa se prezinta astfol:
Franta a adoptat o lege care interzice folosirea fracturarii hidraulice pe teritoriul sau in iulie 2011. Masura a fost urmata de Bulgaria care a adoptat in ianuarie anul acesta, o decizie similara, in conditiile in care compania Chevron obtinuse in mai 2011 o licenta de explorare pe cinci ani in NE Bulgariei (Dobrudja, langa Novi Pazar), un perimetru care se credea ca ar putea contine resurse de pana la 1 Tmc de gaz. in Bulgaria, explorarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica a fost interzisa in primul rand ca urmare a protestelor pe scara larga din partea populatiei.

O interdictie similara a fost anuntata si de Republica Ceha, ca urmare a unor ample proteste si a unei petitii semnata de 50.000 de cetateni cehi. Autoritatile au declarat ca au preocupari si dat fiind faptul ca legislatia tarii este extrem de depasita, iar un moratoriu ar permite timpul necesar sa se modifice toate dispozitiile necesare.

O interdictie a fost anuntata si in Romania de noul guvern si pare probabila, dar numai pana la aflarea rezultatelor studiilor de impact asupra mediului in UE si a tehnologiei. Danemarca si Olanda au luat decizii asemanatoare in cursul lunii iunie (2012).

In Marea Britanie, fracking-ul a fost suspendat temporar in 2011, iar Cuadrilla Resources Ltd. si-a suspendat forajele in nord-vestul Angliei, dupa ce, potrivit specialistilor, o serie de cutremure minore au fost legate de operatiunile de fracturare hidraulica.

Reprezentantii Guvernului Britanic au cazut de acord in mai 2012 ca potentialul gazelor de sist este profund controversat, fara a asigura beneficii majore in reducerea emisiilor de carbon sau a reduce costurile la energie. Cu acest prilej, joss Garman de la Greenpeace a declarat: „Bula gazului de sist a explodat. In ciuda tuturor exagerarilor initiale, chiar si companiile din energie recunosc acum ca gazul de sist nu este raspunsul la nevoile de energie din Marea Britanie. Ministrii avuti in vedere recunosc faptul ca nu va aduce in jos facturile si este daunator pentru clima noastra. In acelasi timp, Polonia ramane convinsa de avantajele economice sl politice pe care le ofera posibilitatea de a valorifica aceasta noua resursa, atitudinea ferma in favoarea exploatarii gazului de sist fiind asumata de intreaga clasa politica si sprijinita, potrivit declaratiilor oficiale, de 82% dintre cetateni. Polonia este si tara cea mai avansata la capitolul explorare, dar si cea mai puternica sustinatoare a dezvoltarii acestei industrii in UE. Din 2007, Ministerul Mediului din Polonia a emis 104 concesiuni pentru prospectarea si explorarea gazului de sist. Pana la finele anului trecut, au fost forate 10 sonde de explorare din cele 123 planificate pana in 2017 (la care se pot adauga inca 100 de sonde optionale). Pana acum nu a fost acordata nici o concesiune de productie, iar din declaratiile reprezentantilor Exxon Mobil, exploatarea se dovedeste mai dificila decat preconizau, datorita conditiilor geologice. in cursul lunii iunie ac., Exxon a decis retragerea sa din Polonia, unde a explorat un zacamant de gaze de sist potrivit cotidianului Gazeta Wyborcza™, stire ulterior preluata de presa internationala.

Insa dincolo de solutiile inovatoare care pot sa apara si de dezvoltarea unui Cod de bune practici la nivelul industriei, rolul de a impune si/sau a asigura respectarea reglementarilor de mediu revine guvernelor si agentiilor specializate din fiecare stat Legislatia Uniunii Europene pentru protectia mediului este mai stricta decat cea din SUA, astfel dezvoltarea gazelor de sist in Europa va fi mai costisitoare, reflectand o abordare mai responsabila fata de mediu. Spre sfarsitul acestui an, versiunile finale ale rapoartelor Comisiilor Parlamentului European vor fi publicate dupa ce vor fi votate in Parlament. intre timp, alte studii au fost comandate de Comisia Europeana cu privire sl la alte aspecte ale gazelor de sist, ca de exemplu Impactul soclo- economlc sl Impactul asupra climei.

De asemenea, alte piedici impotriva extinderii fracking-ului in Europa ar fi densitatea populatiei (multe regiuni fara zone deschise), care in multe tari nu lasa posibilitatea ca asemenea lucrari sa poata fi realizate, dar si o lipsa a retelei de conducte (comparativ cu cele existente in SUA de exemplu) pentru transportul de gaze destinate consumatorilor, cum declara recent Octavio Simoes, pentru editia on-line a Business Week”. Potrivit aceleiasi publicatii, o mare parte a gazului de sist din Europa, care se afla in Polonia, pare a fl neprofltablla asa cum sugereaza primele rezultate de extractie obtinute de Exxon Mobil.

Material cules din brosura realizata in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, derulat de Asociatia ALMA-RO si finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin Fundatia pentru Parteneriat.

Autor: Georgeta Elisabeta Ionescu

  1. Ce sunt gazele de sist?
  2. Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist
  3. Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor
  4. Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului
  5. Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera
  6. Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica
  7. Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
  8. Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  9. Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii
  10. Riscurile de securitate si explozii in cazul fracturarii hidraulice
  11.  Cum afecteaza fracturarea hidraulica biodiversitatea
  12. Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile
  13. Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  14. Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?
  15. Stadiul lucrarilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *