Fotografia care infatiseaza o furnica ce cara o greutate de 100 de ori mai mare decat a ei a fost premiata in cadrul unui concurs foto de stiinta.furnica

Imaginea arata o furnica tesatoare asiatica ce sta cu capul in jos pe o suprafata asemanatoare cu sticla si tine o greutate de 500mg in falci.

Fotografia a fost realizata de Dr. Thomas Endlein de la departamentul de zoologie de la Universitatea Cambridge, care investiga picioarele lipicioase ale furnicilor si altor insecte.

„Furnicile pot schimba marimea si forma pernelor de pe picioare, in functie de greutatea carata. Cand duc lucruri grele, isi maresc pernutele”, a explicat Endlein.

Profesorul a precizat si ca pernele de pe picioarele furnicilor se curata singure si se pot lipi de aproape orice suprafata. „Niciun adeziv facut de om pana acum nu se poate compara cu asta”, arata dr. Endlein.

„Daca reusim sa intelegem cum animalele isi controleaza sistemul adeziv, vom putea realiza si noi lipiciuri mai bune”, a adaugat el.

Profesorul a explicat si cum a facut furnica sa tina greutatea: „Furnicile se enerveaza tare repede si sunt foarte agresive, asa ca vor insfaca tot ce pui aproape de ele”, arata Endlein.

Imaginea a castigat premiul intai la concursul de fotografii stiintifice din Marea Britanie.

Sursa: Realitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here