Mici secrete pentru o viata mai lunga

Specialistii americani afirma ca un stil de viata sanatos si activ ne ajuta sa ajungem la varsta de 90 de ani.

O dieta sanatoasa, un stil de viata echilibrat, care sa includa un program zilnic de exercitii fizice si renuntarea la tutun, ne ajuta sa traim mai mult, sustin cercetatorii americani citati de „DailyMail”. Potrivit acestora, secretul longevitatii este la indemana fiecaruia dintre noi.

Persoanele care evita tutunul, dar si acumularea kilogramelor in plus vor fi mult mai sanatoase si intr-o mai buna forma fizica, pe masura ce vor inainta in varsta, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Spitalul Brigham, din Boston, afiliat Scolii Medicale Harvard.

Medicii care au realizat studiul au observat ca variatiile starii de sanatate ale unei persoane sunt influentate in proportie de 75 la suta de principalii factori de risc: fumatul, dieta deficitara si stilul de viata inactiv. Potrivit acestora, prin indepartarea factorilor care influenteaza negativ sanatatea, putem duce o viata indelungata, fara probleme majore de sanatate.

Mostenirea genetica joaca un rol scazut

Restul de 25 la suta este atribuit mostenirii genetice, aceasta avand un rol mult mai scazut decat se credea, in influentarea starii de sanatate. Astfel, persoanele care nu elimina elemen-tele negative din stilul de viata risca sa moara la o varsta prematura, ara-ta studiul care a inclus aproximativ 2.400 de persoane, in jurul varstei de 72 de ani. Anual, acestea au oferit informatii referitoare la starea de sanatate: nivelul tensiunii arteriale, obiceiurile alimentare si cat timp aloca zilnic exercitiilor fizice.

Dr. Laurel Yates, coordonatorul studiului, a explicat ca sansele unei persoane de a ajunge la 90 de ani scad cu 44 la suta daca aceasta nu face miscare regulat si cu 26 la suta daca sufera de obezitate. Din totalul de 2.400 de voluntari inclusi in studiu, 970 (41 la suta) au atins varsta de 90 de ani.

„Cativa factori sunt legati de imbunatatirea sanselor de viata. Fumatul, diabetul, obezitatea si hipertensiunea arteriala re-duc sim-titor sansa unei persoane de a atinge varste inaintate, in timp ce exercitiile fizice imbunatatesc starea de sanatate”, a afirmat dr. Yates. Studiul a aratat ca un stil de viata activ imbunatateste starea mentala si fizica chiar la o varsta inaintata.

Femeile, mai rezistente decat barbatii

Specialistii au estimat ca o persoana care nu fumeaza, care are o tensiune in limitele normale nu sufera de diabet si face miscare de trei-patru ori pe saptamana, prezinta o probabilitate de 54 la suta de a ajunge la varsta de 90 de ani.

Un alt stu-diu realizat la Universitatea de Medicina din Boston a aratat ca in timp ce barbatii care ajung la varsta de 90 de ani au o sanatate mai buna, femeile longevive sunt mai numeroase. Expli-catia consta in faptul ca femeile suporta mai bine consecintele unei afectiuni si isi adapteaza viata in functie de aceasta, se explica in Jurnalul de Medicina Interna. In cadrul acestui studiu a fost monitorizata starea de sanatate a 523 de femei si a 216 barbati cu varste de 97 de ani. De asemenea, cercetatorii au observat ca persoanele care au parinti cu varste de peste 80 de ani au un risc mai scazut de a suferi de boli cardiace.

Vitamina C, recomandata fumatorilor

Prima vitamina C care rezista in organism intre 8 si 12 ore s-a lansat ieri si in Romania. Capsulele Cetebe, cu eliberare prelungita, contin 700 de mii de particule de vitamina C care fac ca absorbtia in organism sa aiba loc treptat.

„Studiile arata ca organismul uman nu poate face rezerve de vitamina C si nu poate retine in corp aceasta vitamina mai mult de patru ore. De asemenea, corpul nu poate sintetiza vitamina, de aceea singurele surse care asigura necesarul de vitamina C sunt alimentatia si produsele farmaceutice. In timp ce alte produse pe baza de vitamina C sunt absorbite de organism in proportie de 60-70 la suta, comprimatul este absorbit in proportie de 98 la suta”, a explicat dr. Gabriela Radulian, medic nutritionist.

Doza recomandata zilnic este de unu-doua capsule, deoarece o cantitate mai mare de un gram de acid ascorbic duce la arsuri epigastrice si diaree. „Vitamina C este recomandata in sezonul rece, pentru reducerea riscului contactarii unei raceli, dar si pentru reducerea intensitatii starii gripale, in timpul activitatii fizice, cand suntem stresati, cand fumam, deoarece reduce absorbtia de nicotina, dar si in timpul sarcinii sau a unui program de slabit”, a afirmat nutritionistul.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *