Micii producatori sustin ca vanzarile de miere ecologica au scazut cu pana la 20%, in 2009

Micii producatori autohtoni sustin ca vanzarile de miere ecologica au scazut cu pana la 20%, dupa primele noua luni din 2009, din cauza crizei economice, care ii determina pe cumparatori sa aleaga doar produsele de prima necesitate.miere ecologica

Astfel, micii producatorii, prezenti la targul Indagra Farm, au declarat pentru NewsIn ca mierea si, in special, cea ecologica, este considerata un lux de catre cumparatorii romani, acestia orientandu-si cumparaturile, in acest an, cu preponderenta catre produsele de baza.

„Anul acesta vanzarile sunt mai scazute decat in anii trecuti, puterea de cumparare este mai redusa, iar la noi vanzarile au scazut cu pana la 20 de procente fata de anul trecut. Oamenii ar trebui totusi sa se gandeasca la faptul ca acest produs este mult mai sanatos decat zaharul si merita sa-l cumpere si sa nu il mai considere un lux”, a declarat pentru NewsIn, Alina Onea, producator de miere ecologica, in 150 de stupi, in judetul Maramures.

De asemenea, Mihai Biris, producator de miere ecologica din judetul Alba, detinator a peste 350 de stupi, a declarat pentru NewsIn, ca la nivelul stupinei detinute, vanzarile dupa primele noua luni din acest an reprezinta circa 80% din vanzarile din aceeasi perioada din 2008.

„Piata este ceva mai slaba decat anul anul trecut, in special, la cumparatorii finali. In ceea ce priveste vanzarile catre procesatori, pot spune ca nu sunt diferente vizibile fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, la nivel macro nu sunt mari scaderi, insa pentru noi sunt importante si vanzarile catre consumatorii finali”, a explicat Biris.

Totodata, Biris a mai adaugat ca mierea ecologica creaza o fidelizare in randul consumatorilor care cumpara acest produs cu scopul tratarii unor afectiuni.

„Desi mierea este un aliment, multa lume inca il mai considera un medicament, fiind indusi in eroare de multe reviste care prezinta acest produs in ipostaza de medicament. Mierea poate fi utila in cazul anumitor probleme de sanatate, insa nu poate fi considerat chiar un medicament. Astfel, cei care il folosesc pentru a trata anumite afectiuni au ramas fideli, chiar si in aceasta perioada mierii ecologice”, a mai spus Mihai Biris.

In plus, acesta a adaugat ca in 2009 se observa o reorientare a cumparatorilor catre produsele in cantitate mica, fiind preferate, in special, recipentele de 500 de grame.

Szalt Ilyes, producator de miere ecologica din judetul Harghita, detinator a peste 300 de stupi, a declarat ca afacerea cu miere ecologica nu mai este una rentabila, in principal, din cauza faptului ca publicul nu cunoaste inca beneficiile acestui produs si il considera un produs de lux. Acesta a mai spus ca, la nivelul stupinei detinute, vanzarile s-au redus anul acesta comparativ cu anul precedent, insa spera ca pe perioada de iarna sa mai recupereze din pierderi.

„Consumatorul nu este inca unul educat si nu cunoaste avantajele consumului de miere ecologica. Aceasta ar trebui consumata des, deoarece nu contine chimicale si este mult mai sanatoasa decat zaharul. Oamenii inca nu cunosc aceste aspecte, iar in aceasta perioada in care bugetul de cumparaturi este mai mic, mierea este unul din produsele la care ei renunta. Noi, producatorii, speram totusi ca odata cu venirea iernii sa mai creasca vanzarile, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti”, a explicat Ilyes.

Producatorii au mai spus ca scaderea vanzarilor ii afecteaza cu atat mai mult cu cat anul acesta productia de miere ecologica a fost mai buna decat in 2008.

„Piata de miere ecologicsa este inca, din pacate, o nisa. Astfel, ca anul acesta, desi am avut o productie foarte buna nu vom reusi sa o comercializam pe toata. Inregistram cresteri pe segmentul de miere de salcam, de tei, si, in general pe toate segmentele”, a spus Mihai Biris.

De asemenea, Ioan Camaras, detinatorul stupinei cu acelasi nume, a declarat pentru NewsIn ca anul acesta a obtinut o productie mai buna de miere ecologica si, in conditiile pietei din Romania, a ales sa o exporte. Astfel, 80% din productia obtinuta de la cei 300 de stupi detinuti este exportata in Germania.

„Avem anul acesta o productie mult mai buna. Am obtinut cantitati importante la mierea ecologica din flori de munte, zmeura, mierea poliflora si anul acesta dupa 15 ani, am reusit sa producem si miere de mana. Am trimis majoritatea produselor la export pentru ca de acolo primim banii toti odata si nu asteptam ca la noi dupa fiecare plata”, a spus Ioan Camaras.

Consilierul superior pentru agricultura ecologica din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) Teodora Aldescu declara recent ca circa 1.400 de tone de miere ecologica din totalul de 2.800 de tone estimat la nivelul tarii va merge in acest an la export, in tari precum Germania, Franta si Ungaria.In ceea ce priveste numarul familiilor de albine din domeniul productiei de miere ecologica, Aldescu a explicat ca in acest an sunt identificate 68.500, fata de 37.260 in anul 2006.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *