Micile eruptii vulcanice ar incetini incalzirea climei

Micile eruptii vulcanice ar incetini incalzirea climei
Micile eruptii vulcanice ar incetini incalzirea climei
Micile eruptii vulcanice ar incetini incalzirea climei

Micile eruptii vulcanice ar putea arunca in atmosfera terestra inalta mai multe gaze decat s-a apreciat pana acum, contribuind astfel la incetinirea incalzirii climatice, arata un studiu american citat miercuri de AFP.

Studiul indica faptul ca eruptii ca cea a vulcanului Saricev din arhipelagul rus Kurile, produse intre 2000 si 2013, au dus la marirea de peste doua ori a reflectiei radiatiilor solare fata de estimarile anterioare. Cercetarea, publicata in Geophysical Research Letters, a avut la baza masuratori ale aerului, efectuate de la sol si cu ajutorul satelitilor.

Oamenii de stiinta stiu de multa vreme ca eruptiile vulcanice pot raci atmosfera prin emisii de anhidrida sulfuroasa, insa credeau ca numai vulcanii mari pot produce cantitati suficiente pentru a cobori temperatura la sol. Ei mentioneaza eruptia vulcanului de pe muntele Pinatubo (Filipine) din 1991, care a aruncat in atmosfera 20 de milioane de tone de sulf.

Acidul sulfuric, format la contactul anhidridei sulfuroase cu oxigenul din atmosfera inalta, poate persista cateva luni, reflectand o parte din razele Soarelui, care nu ajung astfel pe Pamant, temperatura la suprafata lui scazand.

Cercetatorii au calculat ca energia solara reflectata in spatiu de particule de acid sulfuric rezultat din gazul sulfuros emis de vulcanii mici ar fi putut scadea temperaturile de pe glob cu 0,05 — 0,12 grade din anul 2000. Noile date ar putea explica partial incetinirea incalzirii globale in ultimii 15 ani, perioada considerata de autorii studiului un ‘hiatus in incalzirea climatica’. Cel mai calduros an de la inceputul erei industriale a fost 1998 si se pare ca de atunci cresterea puternica a temperaturilor terestre, observata de-a lungul secolului al XX-lea, a incetinit. Specialistii au emis mai multe ipoteze care sa explice fenomenul, printre care slabirea activitatilor solare sau absorbtia caldurii aerului de catre oceane.

Proiectiile realizate in modelele climatice nu iau adesea in considerare efectele eruptiilor vulcanice, pentru ca ele nu pot fi prevazute pe termen lung, arata Alan Robock, climatolog la Universitatea Rutgers (New Jersey, nord-estul Statelor Unite), care nu a participat la studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *