Microciparea cailor decurge bine in Gorj

Adoptii Caini
11.000 din cei peste 15.000 de cai din judetul Gorj au fost microcipati. Actiunea este in desfasurare, iar restul cabalinelor vor fi microcipate pana in luna iulie.

Actiunea de microcipare a cailor a demarat in judetul Gorj la mijlocul lunii ianuarie. Potrivit lui Ion Iliuta, seful Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj, actiunea se desfasoara in colaborare cu reprezentantii Oficiului Judetean de Reproductie si Selectie a Animalelor Gorj.

Dumitru Preda, directorul institutiei, a declarat ca pana acum au fost eliberate cinci pasapoarte pentru cabaline: „Am eliberat cinci pasapoarte. Proprietarul cailor este din Targu Jiu si trebuia sa duca animalele in Germania. Mai avem scrise 1.000 de capete, plus inca 3.500 de fise de sanatate redactate, finalizate. Acum asteptam sa introducem datele in baza nationala, dar acest lucru merge mai greu. Oamenii mei au introdus datele a doar 200 de cai din judet in aceasta baza de date. Suntem intr-o faza inaintata fata de alte judete si vom finaliza la timp aceasta actiune”.

Actul de identitate al calului, obligatoriu
Incepand cu luna iulie, caii nu vor mai putea circula daca nu vor avea pasaport. Acest act este un buletin de identitate care contine numele animalului, cel al proprietarului, numarul microcipului, tara de provenienta, sexul, ultimele trei generatii din care se trage, precum si vaccinurile, tratamentele si alte date referitoare la calul respectiv. Potrivit normelor europene si legislatiei in vigoare, fiecare proprietar si detinator de cabaline este obligat sa aiba acest pasaport.

Dumitru Preda le-a explicat cetatenilor cat de importanta este microciparea: „Sunt obligati sa-si microcipeze caii. Toti oamenii care detin cai si magari trebuie sa priceapa ca sunt obligati sa-i microcipeze si sa detina pasaport pentru fiecare animal. In situatia in care ii vor ascunde si vor ramane nemicrocipati si fara pasaport, nu vor mai putea iesi cu ei in trafic. A fost mai greu la inceput sa se lase convinsi, insa, pana la urma, au inteles, mai ales cand au aflat ca nu-i costa nimic. In ianuarie am inceput cu municipiul Targu Jiu si comuna Stanesti, unde exista un efectiv mare de cai neinregistrati care apartin comunitatilor de romi. In perioada urmatoare se va merge in alte comune unde mai exista cabaline neinregistrate. Mai mult decat atat, in felul acesta se spera ca animalele nu vor mai fi lasate libere pe arterele judetului”, a explicat Preda.

Cinci echipe de veterinari

Medicul Ion Iliuta a spus ca in judetul Gorj exista 15.554 de cabaline, dintre care doar 11.838 au fost microcipate in anii anteriori. Din pacate, exista prea putini medici veterinari. „Lucram in cinci echipe, in circumscriptiile din Gorj. Zilnic microcipam in jur de 40 de cai”, a spus Iliuta. Cailor microcipati li s-a prelevat si sange pentru efectuarea analizelor, in vederea depistarii anemiei. „Am microcipat 100 de cai din comuna Scoarta, aproximativ 40 pe zi, apoi in jur de 120 in Barbatesti. Saptamana aceasta, medicii veterinari vor merge la Balesti, pentru ca acolo sunt peste 300 de animale. La Stanesti avem peste 400 de cai de microcipat, iar la Targu Carbunesti, peste 500. Din fericire, peste 95% dintre animalele din judet au fost microcipate. Printre localitatile in care exista cei mai multi cai se numara si Tismana, unde sunt inregistrate peste 800 de astfel de animale. Daca vom continua in acest ritm, cred ca pana la sfarsitul lunii iunie vom finaliza actiunea la nivelul judetului”, a spus Ion Iliuta.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *