Coalitia pentru Mediu solicita MMP oprirea lucrarilor de constructie a microhidrocentralelor din Masivul Fagaras

Conservarea pajistilor cu inalta valoare naturala din Muntii Fagaras
Coalitia pentru Mediu solicita MMP oprirea lucrarilor de constructie a microhidrocentralelor din Masivul Fagaras

Lucrarile de constructie a microhidrocentralelor pe mai multe rauri de munte din Masivul Fagaras au un impact negativ asupra mediului, incalca legislatia in vigoare si trebuie oprite imediat, arata, miercuri, intr-un comunicat, Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR).

Organizatia solicita ministrului Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, intreruperea imediata a lucrarilor considerate ilegale de constructie a microhidrocentralelor din Muntii Fagaras, precum si mobilizarea rapida a institutiilor de control si reglementare in vederea clarificarii modului de avizare si operare a acestor lucrari.

Potrivit sursei citate, lucrarile de constructie a microhidrocentralelor (MCH) pe mai multe rauri de munte din Masivul Fagaras, judetul Arges (Buda, Capra si Otic), intr-o zona ce face parte din aria de interes comunitar Sit Natura 2000, au un impact negativ asupra mediului si incalca legislatia in vigoare.

„Abuzurile de mediu propagate pe raurile din Masivul Fagaras includ albii de rau distruse in totalitate de excavatoare, zone defrisate si debite de apa semnificativ diminuate. In prezent, lucrarile de captare si modificare a cursurilor raurilor continua nestingherite, sfidand legea si distrugand ireversibil printre putinele zone ramase neatinse in Romania (…)”, se arata in comunicatul CMR.

Reprezentantii Coalitiei mentioneaza ca „in lipsa unei interventii rapide, exista riscul afectarii iremediabile a tuturor cursurilor de apa si ale ecosistemelor aferente din Masivul Fagaras”.

La finele lunii februarie, se aflau in derulare la nivel national 84 de proiecte de investitii in microhidrocentrale, capacitatile de productie variind intre 1 MW si 10 MW, potrivit datelor MMP.

Romania are obligatii legislative, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste energia regenerabila, iar cea mai importanta este ca 20% din totalul de energie produs la nivel national sa provina din surse regenerabile, pana in anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *