Microhidrocentralele din Gorj, cumparate de austrieci

Microhidrocentralele din Gorj, cumparate de austrieci
Microhidrocentralele din Gorj, cumparate de austrieci

Primarul localitatii Pades, Mihai Troaca spune ca are planuri mari pentru 2014! Acesta vrea ca in urma demersurile initiate la Guvern, Complexul Hidroenergetic Cerna –Motru –Tismana sa fie dat in administrarea Primariei Pades, si asta pentru ca nu i se pare normal ca austriecii sa cumpere unitatile energetice din Gorj, ele putand fi administrate de primarii. In aceste conditii, profitul obtinut in urma vanzarii de energie, ar ajuta localitatea la dezvoltarea turistica si economica.

Planurile autoritatilor publice locale pentru 2014 se dovedesc a fi destul de indraznete. Asa se face ca primarul localitatii Pades, ca prin intermediul proiectului sa ajunga la dezvoltarea turistica a comunei. In opinia acestuia, in loc sa vina firmele straine sau alte institutii publice de peste hotare sa cumpere unitati economice din judet, mai bine factorii de decizie din Gorj s-ar mobiliza pentru a fructifica aceste activitati. In asemenea conditii, primarul comunei Pades considera ca prin promovarea unor acte normative de catre Executiv, prin preluarea Complexul Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana, dar si in urma vanzarii de energie, profitul realizat l-ar putea ajuta la dezvoltarea economica si turistica a localitatii, de aici decurgand posibilitatea tot mai mare de creare a locurilor de munca, in localitate. In opinia lui Troaca, aceasta preluare s-ar putea face cu titlu gratuit prin transfer, sau a doua varianta in urma creditarii de catre stat, incat sa plateasca anual, o cota parte din valoarea patrimoniului unitatii hidroenergetice preluate. In componenta acestui complex hidroenergetic intra si barajul de la Cerna, a carui capacitate este de 124 milioane m3 de apa, cantitatea de energie produsa fiind de 110 MWh, iar profitul se cifreaza estimativ la 100 milione de euro, dupa cum a precizat edilul din Pades.

Austriecii, cu ochii pe Gorj

Dorinta primarului din Baia de Fier de a intra in posesia Complexului Hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana, nu este una intamplatoare. Asa cum a confirmat si fostul primar al localitatii Baia de Fier, Constantin Mihutescu, in timpul Guvernarii liberale s-a dorit ca primaria comunei sa intre in posesia, in vederea administrarii, a microhidrocentralei de pe Galbenu. „Impreuna cu domnul Manta am facut demersuri pentru a prelua microhidrocentrala de pe Galbenu. Se intampla in timpul guvernarii liberale, insa ni s-a cerut 33 miliarde de lei, echivalentul a un milion de euro. Nu am avut banii, si au venit austriecii si le-au cumparat, pe cea de pe Galbenu, Oltetu 1 si Oltetu 2, le-au modernizat. Am inteles ca au mai cumparat astfel de unitati energetice si prin Ardeal, respectiv Moldova”, a declarat pentru Acces Tv, fostul primar din Baia de Fier, Constantin Mihutescu . Concret, Primaria Viena din Austria a achizitionat cu ani in urma patru din microhidrocentralele situate pe raza judetului Gorj, aici fiind vorba conform unor surse de Oltetu 1, Oltetu 2, de cea de la Novaci si de cea de la Baia de Fier, conform declaratiilor date de primarul Mihai Troaca. Contactat telefonic, fostul prefect Pantelimon Manta a precizat ca isi aduce aminte de perioada cand Dan Ioan Popescu a cumparat anumite microhidrocentrale, situate pe Gilort, in perioada cand Institutul de Cercetari Hidrotehnice a fost privatizat. Fostul prefect de Gorj nu a mai putut sa declare ce s-a intamplat ulterior cu mocrohidrocentralele din zona Baia de Fier – Novaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *