Mierea, cel mai falsificat aliment

Producator – procesator – consumator. Acesta este cel mai simplu traseu prin care produsele agroalimentare ajung pe masa consumatorului.
miere
In realitate, traseul este mult mai complicat, ceea ce duce de multe ori la falsificarea alimentelor, astfel incat consumatorul nu mai plateste doar costurile de producere, procesare si ambalare, ci, uneori, si „stiinta inglobata” in falsificarea alimentelor.

Falsificarea alimentelor reprezinta adaosul oricarei substante intr-un produs alimentar cu scopul mascarii unor defecte sau al conferirii unor proprietati care nu se justifica prin originea si compozitia sa. Falsificarea alimentelor este o meteahna veche a oamenilor si o data cu progresul tehnico-stiintific au progresat si metodele de falsificare. Uneori, acestea au luat-o chiar inaintea tehnologiilor, din pacate.

Unul dintre cele mai falsificate alimente este mierea de albine. Avizati de beneficiile acestui aliment-medicament, consumatorii sunt deseori inselati, achizitionand „miere” care de multe ori este falsificata cu sirop de porumb, izomalt, zahar invertit, ceea ce scade dramatic efectul benefic asupra sanatatii.

Apicultorii au evaluat pericolul punerii in vanzare a produselor apicole falsificate din cauza imposibilitatii comercializarii produselor pure la pretul corect.

Intr-o comunicare recenta in Journal of Agriculture and Food Chemistry, cercetatorul Bernard Herbreteau, de la Institutul de Cercetari Agricole Dubarry, a prezentat o noua metoda de determinare a falsificarii mierii de albine. Metoda se bazeaza pe „amprentarea” glucidelor din mierea pura si compararea etalonului cu profilul glucidelor din diferite sortimente de miere comercializate. Izolarea compusilor glucidici amprentati se face initial prin indepartarea monozaharidelor si a oligozaharidelor din miere, urmata de separarea cromatografica utilizand un schimbator de ioni cu faza stabila si detectarea cu pulsuri amperometrice.

Aplicarea acestei metode a permis detectarea falsificarii mierii pornind de la un adaos de 1% de sirop de porumb, adica la concentratii extrem de mici, care nu mai justifica falsificarea.

ADAOSURI
Siropul de porumb, utilizat traditional la falsificarea mierii de albine, contine 10% fructoza, 45% glucoza, 13% maltotrioza si 2% oligozaharide lungi. Mierea de albine pura contine 39,3% fructoza, 33% glucoza si 2,3% oligozaharide, restul fiind apa (17%). Importanta ei nutritionala se datoreaza insa continutului de microelemente (vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoni, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compusi ai azotului – in total 435 de substante).

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *