Mierea de albastrele, buna la vedere

Mierea de maracine, siropul de macese, biscuitii cu seminte de in sau de dovleac si ulei de canepa. La prima vedere, pare a fi vorba de o dieta traznita, nu de o masa de pranz obisnuita. Insa produsele prezentate la Salonul Ecoagricultura de la Romexpo au avantajul ca sunt prietenoase cu mediul si, mult mai important, cu organismul nostru.
ecoagricultura la romexpo
Expozitia inceputa miercuri va fi deschisa pana duminica. Cei interesati pot vizita Pavilioanul 29, astazi si maine, de la 10.00 la 18.00, iar duminica intre 10.00 si 16.00.

„La noi in Romania inca se mai consuma miere cu antibiotice”

Mierea ecologica provine de la albine care nu au fost tratate cu antibiotice, iar plantele din apropierea stupilor nu au voie sa fie stropite cu pesticide. In plus, inspectorii verifica daca toate aceste conditii sunt respectate (sunt analizate atat mierea, cat si stupii).

„La noi in Romania inca se mai consuma miere cu antibiotice”, spune Maria Rotaru, laboranta la firma Tremot Dobre si Fiii. „Cei din afara nu accepta asa ceva”, adauga ea.

„Mierea cu antibiotice este nociva pentru organism. S-au facut cercetari si este cancerigena. In plus, organismul devine imun si nu mai reactioneaza la antibiotice”, explica Rotaru.

Medicamentele precum streptomicina, tetraciclina, cloranfenicolul si sulfamidele sunt folosite pentru a trata albinele atunci cand se imbolnavesc. Rotaru sustine insa ca, in caz de imbolnavire, intregul stup ar trebui desfiintat.

Vizitatorii targului s-au inghesuit in special in jurul meselor intesate de borcanele galbene cu miere. Unii producatori autohtoni au adus atat de multe galetuse, borcane, recipiente si sticle, astfel incat reprezentantii lor abia se mai zareau din spatele randurilor suprapuse, ordonate la linie.

Expozantii au adus la salon inclusiv o poarta de lemn maramureseana in marime naturala si chiar rame din stupi cu albine inchise in spatele unui geam.
produse ecologice la romexpo
Mierea ecologica este buna si pentru a atenua diverse afectiuni ale organismului. La targ, vizitatorii vor gasi miere de albastrele (buna pentru vedere si ficat), de maracine (benefica pentru inima si circulatia periferica), de menta (folosita pentru stomac) si de tei, care are proprietati calmante.

Insa cei care vor sa se apropie si mai mult de natura pot cumpara de la targ inclusiv faguri de miere, buni pentru bronsita si pentru afectiunile gatului. „Capaceala” fagurilor, adica partea de deasupra a acestora, poate fi folosita in cazul bolilor de stomac precum gastrita.

„E exact ca si cum s-ar manca fructul cu miere”

Siropurile din pulpa de fructe de la targ sunt fabricate printr-o metoda care evita atat fieberea, cat si conservantii. Din acest motiv, bautura trebuie tinuta in frigider pentru a nu se altera. Siropul este obtinut din fructe presate la rece: acestea sunt trecute printr-un aparat care separa semintele de pulpa fructelor, iar apoi sunt conservate in miere.

„E exact ca si cum s-ar manca fructul cu miere. Nu exista niciun adaos”, spune Rotaru.

Siropul este foarte dulce, iar vizitatorii targului il beau amestecat cu apa – un sfert sirop, trei sferturi apa.

Numai doua ferme ecologice de gaini in Romania

Parintii Claudiei Pop au infiintat ferma ecologica Popavi, de langa Cluj, in urma cu patru ani. Ferma este ingradita, iar persoanele staine nu pot intra pentru a nu aduce microbi din exterior. De asemenea, pasarile nu primesc antibiotice, iar boabele pe care le mananca nu sunt tratate chimic.

Intr-o ferma obisnuita, gainile stau in custi suprapuse. In cazul fermelor eco, numai doua in Romania, pasarile sunt crescute la sol si nu sunt inchise. Ele pot iesi afara din cladire prin usi speciale pentru a trece in curtea cu iarba a fermei. Deoarece sunt numai 2.000 de gaini, ele se bucura de o libertate mai mare (numarul maxim de pasari acceptate pentru ca o ferma sa fie ecologica este de 3.000). Pasarile sunt libere si astfel nu le este modificat bioritmul. In cazul in care gainile se imbolnavesc, legislatia prevede ca ferma trebuie scoasa din circuitul ecologic.

Dulciuri eco pentru pofticiosi

Producatorii bio prezenti la targ ii asteapta pe cei care vor sa manance sanatos, dar nu pot renunta la dulciuri cu bunatati special pregatite pentru ei: cornulete, fursecuri, negrese, pricomigdale, placinte cu miere, biscuiti cu seminte de in sau de dovleac, toate fabricate din faina integrala de grau si zahar brun.

Canah este o firma autohtona care fabrica produse pe baza de canepa. Aceasta planta este foarte benefica pentru organism deoarece contine o proportie ideala de acizi grasi. O lingura de ulei de 15 ml reprezinta necesarul zilnic de astfel de acizi. Uleiul este bun pentru sistemul cardiovascular, diabet, boli de piele, combate stresul si creste imunitatea.

Curiosii erau gata sa incerce la fata locului terapia cu ulei de canepa, asa ca inmuiau de zor bucatele de paine in ulei sau mestecau seminte decojite de canepa. Chiar daca o suta de grame din aceste seminte are 514 calorii, adica aproape cat o ciocolata.

„E psihoza asta: nu mai manca grasimi deloc pentru ca ingrasa. Dar organismul are nevoie de ele”, subliniaza Oana Suciu, Business Development Director la Canah.

„Grasimile din canepa sunt folosite de organism pentru a accelera metabolismul, nu pentru a le depune. Ii foloseste ca unelte”, a mai explicat ea.

Preturi orientative la Salonul Ecoagricultura

1 fagure 10 Ron
1 borcan de miere 10 Ron
1 borcan cu miere de zmeura 15 Ron
1 borcan de miere cu propolis 20 de Ron
10 oua eco 8 Ron
1 caserola cu biscuiti cu seminte 4,5 Ron
1 caserola cu biscuiti crocanti 4,5 Ron
1 sticla de 250 de ml 25 de Ron

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *