Mii de hectare de padure, retrocedate ilegal

Mii de hectare de padure, retrocedate ilegal

Imediat dupa ’89, padurile din Arges au inceput sa fie rase de pe fata pamantului una cate una. Majoritatea dau vina pe rudarii care isi asigura, an de an, caldura in casa, dar si un venit lunar sigur, in schimb, afacerile grase sunt ascunse in continuare, deoarece “caracatita” mafiei este intinsa mult prea departe. Jaful padurilor a devenit unul politic, schimbarea conducerii ocoalelor silvice, a primarilor, prefectilor si guvernantilor nefacand altceva decat sa inlocuiasca un vinovat cu altul pentru ceea ce se intampla in judet. Controlat, oarecum, de sus, fenomenului ajuns in instante nu i se gaseste rezolvare, de multe ori, pana la terminarea proceselor, statul nemaiavand ce sa recupereze, decat un teren gol, caruia i-a scazut valoarea. Problema jafului padurilor, cel putin, un caz izolat de la noi din judet, a ajuns sub forma unei interpelari la Parlament, facute de deputatul Filip Georgescu si adresate ministrului Rovana Plumb, pe 19 octombrie, cu referire la prapadul silvic din comunele Berevoesti, Aninoasa, Albestii de Muscel si Balilesti. Toate au apartinut Ocolului Silvic Aninoasa, acum unui ocol silvic particular.

Berevoesti, Aninoasa, Balilesti si Albesti, pe lista neagra a jafului

Obiectul interpelarii parlamentarului argesean se refera la o suprafata totala de padure de 2.136 ha, toata pe raza Ocolului Silvic Aninoasa, pusa in posesie in mod abuziv unor persoane din comunele amintite. Toate aceste actiuni au ajuns in instanta in vederea constatarii nulitatii titlurilor de proprietate, iar interminabilele procese se afla in diferite stadii de solutionare, in timp ce proprietarii tot taie chelind padurea – proprietate a statului inca din 1864 in urma secularizarii averilor manastiresti si gospodarite apoi prin fostul C.A.S.P., la nivelul anilor 1948. Nu mai putin de sapte procese au fost intentate falsilor proprietari care si-au revendicat terenuri care nu le apartin, in care chiar Institutia Prefecturii Arges a facut plangeri peste plangeri, in aparenta, cu intentia de a face dreptate si a opri jaful de masa lemnoasa aducatoare de bogatii ilegale.
Iata lista proceselor care fac obiectul acestui subiect:
• Dosar 12.650/231/2011 – Judecatoria Focsani: Obstea Slanic – 319 ha – Aninoasa,
• Dosar 2763/280/2010 – Judecatoria Pitesti: Mostenitorii Langesti – 1254,74 ha – Berevoesti;
• Dosar 6130/280/2010 – Judecatoria Pitesti: Rozas Paunica – 170,30 ha – Berevoesti;
• Dosar 695/205/2011 – Tribunalul Pitesti: Hubert Alina –  66,5 ha – Berevoesti;
• Dosar 696/205/2011 – Judecatoria Campulung: mostenitorii Prislopeanu Ion – 169,44 ha – Balilesti;
• Dosar 8131/280/2010 – Radulescu Florian Ion – 19,4 ha – Balilesti;
• Dosar 2940/205/2009 – Judecatoria Campulung: Dumitrescu Dragos Lazea – 135,88 ha – Albestii de Muscel.

Interpelare in Parlament pentru stoparea prapadului silvic

Tergiversarea judecarii se datoreaza proprietarilor, care au prelungit cat mai mult litigiile intrucat, in aceasta perioada, in mod abuziv, au putut exploata insemnate cantitati de masa lemnoasa, aceasta este motivarea gasita de Filip Georgescu. De mai bine de doi ani, serviciul de paza a fost pasat de la un ocol silvic la altul. Pentru aceste suprafete, s-a cerut, initial, suspendarea serviciului silvic de catre I.T.R.S.V. Ploiesti in 2011. Ministerul Mediului si Padurilor a dispus ca intreaga suprafata aflata in litigiu sa fie preluata de Ocolul Silvic Aninoasa, in septembrie 2011, pentru ca apoi, in baza unei adrese a Prefecturii, I.T.R.S.V., doua luni mai tarziu, sa dispuna suspendarea serviciului silvic, contrar notei ministerului.
„De la data emiterii adresei privind incetarea suspendarii serviciului silvic de catre ITRSV Ploiesti, s-a intensificat exploatarea masei lemnoase in aceste suprafete, in special de 1.235 ha, care face obiectul Dosarului 696/205/2011 de pe raza comunei Balilesti. Din aceste suprafete, de la data de 18.11.2011 si pana in prezent, s-au exploatat circa 15.000 mc, in conditiile in care, prin ordinul M.M.P. nr. 1540/03.06, publicat in M.O. nr. 430/20.06.2011, se interzice autorizarea masei lemnoase in suprafetele in care sunt litigii de proprietate si se afla spre solutionare pe rolul instantelor de judecata. De retinut ca de la punerea ilegala in posesie a acestei suprafete, s-au exploatat circa 35.000 mc masa lemnoasa. Pentru a stopa majorarea prejudiciului adus fondului forestier si, implicit, statului, va rugam sa faceti demersurile necesare pentru aplicarea prevederilor Legii 374/2006, prin care se dispune suspendarea serviciului silvic pe aceste suprafete si asigurarea pazei de catre Ocolul Silvic Aninoasa, pana la solutionarea definitiva a acestor cauze.”, scrie in interpelarea din Parlament.
Contrar dispozitiilor Ministerului Mediului si Padurilor, serviciul silvic al acestor paduri este asigurat de Ocolul Silvic Privat Muntenia, cu sediul in Targoviste. Raspunsul ministrului Rovana Plumb il „linisteste” pe deputatul argesean, ca ocolul silvic respectiv „va actiona pentru respectarea regimului silvic conform legislatiei in vigoare”. Cu alte cuvinte, exact ca si pana acum, angajatii ocolului de la Targoviste vor veghea asupra a ceea ce a mai ramas din padure, dupa ce au disparut deja 35.000 mc, o parte, tot sub supravegherea lor „atenta”.

Ocolul Silvic e de vina la Aninoasa

Am luat legatura cu reprezentanti ai comunelor respective, pentru a vedea care este punctul de vedere al celor care au pus in posesie persoanele respective. Pe la Ocolul Silvic Aninoasa s-au perindat mai multi sefi, schimbati politic, incurcandu-se si mai mult situatia padurilor care dispar vazand cu ochii. Pentru 319 ha, care apartin acum Obstei Slanic, partile se judeca la Focsani. Razboiul mai vechi dintre fostul sef, Gheorghe Ivascu, inlocuit de Olavi Nitescu, si actualul primar, Stefan Benone, este evident si in acest caz. “Ivascu nu se obisnuieste cu ideea ca a fost schimbat de la Aninoasa. Ocolul Silvic chiar nu mai are oameni? Sa-si vada de treburile lui.  Eu am pus in posesie pe timpul lui. Primaria n-are nicio treaba cu terenul. Magariile sunt facute dinainte.”, ne-a spus primarul comunei Aninoasa.

Nu e treaba primarului, la Balilesti

La Balilesti, aproape 189 ha au fost, de asemenea, puse in mod abuziv in posesia unor proprietari care nu aveau dreptul asupra lor. Primarul Ion Voican, reticent la auzul subiectului, ne-a spus ca nu e problema lui ca padurea se taie in nestire. „De ce ma intrebati pe mine daca sunt proprietari si au titlul? Noi suntem ca un custode, facem serviciul intre cetatean si Ocolul Silvic, de unde preluam padurea prin intermediul Comisiei Judetene. Prislopenii sunt foarte multi. Au retrocedat mostenitorii dreptul de proprietate, nu stiu altceva, nu e problema mea. Nu e treaba mea daca taie din padure. Retrocedarile s-au facut de multi ani.”, ne-a spus Ion Voican.

Primul sosit, primul servit in Albesti

Primarul Ion Naftanaila, din comuna Albestii de Muscel, ne-a declarat ca terenul a fost dat acolo unde a repartizat Ocolul Silvic. Lupta pentru cele 136 ha de padure se da intre mai multi proprietari sau asa-zisi proprietari, pana cand instanta va decide al cui e terenul. „Daca sunt proprietari, ei colaboreaza numai cu Ocolul la taiat, nu avem noi nicio atributiune. Noi primim de la Ocolul Silvic padure, unde ne dau, punem in posesie. Daca a fost a statului si ne-au dat gresit, nu avem nicio vina. Ei au venit cu acte si din procese, si din validari. Cine a solicitat, acela a primit si apoi s-au mai gasit ca mai sunt inca zeci de mostenitori. Singura solutie era sa se duca in instanta, ceea ce s-a si intamplat.”, ne-a declarat Ion Naftanaila.

Berevoesti, campioana neregulilor

Se pare, comuna Berevoesti este campioana cand vine vorba de ceea ce tine de paduri abuziv retrocedate, dar si taierile masive. Aproape 1.500 ha sunt in aceasta situatie, iar judecatorii nu ii mai dau de cap de doi ani. Fostul consilier local Robert Badea, cel care a luptat ani buni pentru neregulile fostului primar Fanel Proca, a facut nenumarate adrese la institutiile nationale, dar in zadar. „Comisia de Abuzuri, in cadrul Consiliului Local, a facut o adresa catre toate institutiile nationale, prin care ii anuntam despre aceste jafuri ale padurilor din Berevoesti. Fostul primar a improprietarit in mod abuziv si ilegal aceste persoane, care ori nu aveau dreptul sa fie improprietarite pe parcelele respective, ori, pur si simplu, erau alese din carti de telefon. Apoi ii revindeau lui aceste suprafete, desi legea spune clar ca, timp de 10 ani, nu ai voie sa instrainezi aceste proprietati. A fost ajutat de fostii prefecti ai judetului Arges, care erau si ei presedinti ai comisiilor judetene de fond funciar. E un intreg roman. Desi au fost in litigiu, Proca si familia lui au continuat taierile. Mici artificii au dat posibilitatea sa taie in continuare.” , ne-a spus Robert Badea.

Furt ca-n codru pe terenuri in litigiu

Gheorghe Ivascu, fostul sef de la Ocolul Silvic Aninoasa, incearca sa recupereze padurile statului si anularea titlurilor de proprietate date abuziv pe vremea cand Viorel Dode conducea autoritatea competenta. Acesta ne-a spus ca e vorba de terenuri – foste proprietati ale statului, care au fost validate pe baza unor acte neconforme cu anii ’48, deci, fara calitate de act de proprietate. „S-a efectuat un control de fond de catre corpul national al Regiei Padurilor in 2009 si s-au constatat niste nereguli. S-au dispus o serie de masuri, printre care reanalizarea si deschiderea actiunilor in instanta, in vederea constatarii nulitatii absolute a titlurilor de proprietate si de punere in posesie pentru persoanele la care s-a constatat ca au fost puse in posesie in mod abuziv. Sunt niste expertize, parca sunt decupate din Urzica, niste caricaturi.”, ne-a spus acesta.
Daca s-ar aplica Legea 374/2006, care reglementeaza regimul juridic al efectuarii serviciului silvic pentru suprafetele pe care s-a deschis actiune in instanta sau ordinul ministerial 1540/2011, care spune ca suprafetele aflate in litigiu nu beneficiaza de autorizatii de exploatare, nimeni nu ar avea dreptul sa-si faca de cap cu drujba prin paduri. „Toata lumea da cu pietre in Ocolul Silvic. Acum sunt ocoale silvice private, in cazul de fata, ocolul silvic privat nu are niciun drept sa asigure serviciul silvic. Intrebati ITRSV-ul de ce se taie pe suprafetele acestea care se afla in litigiu? Ocolul Silvic din Targoviste, la cererea proprietarilor, a incheiat contracte de paza, dar contrar legii. Nu trebuia sa exploateze masele lemnoase pana nu se terminau litigiile. Aceste actiuni sunt deschise din 2010 si prin fel de fel de tertipuri avocatesti s-au lungit procesele, interesul fiind sa se exploateze cat mai mult pe suprafetele respective. Se mai judeca 10 ani pe prejudiciul care s-a produs acolo. Punerea in posesie o face Comisia Locala, obligatia noastra, ca si ocol sau reprezentant al Regiei, este sa punem la dispozitia comisiei terenurile respective.”, a afirmat Gheorghe Ivascu. Pana una-alta, padurile aflate in litigiu sunt rase, masa lemnoasa se fura ca-n codru sub privirile autoritatilor, indiferent de culoare politica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *