Mii de stejari dintr-un codru au luat calea fabricilor de mobila sau sobelor

Mii de stejari dintr-un codru au luat calea fabricilor de mobila sau sobelor. Paguba este de cateva miliarde de lei vechi. Nimeni nu stie nimic de zecile de camioane care au carat lemnul, aproape 2.500 metri cubi.

Cantonul Lunca Deal de langa comuna ialomiteana Axintele se putea mandri pana nu demult cu trei paduri: Vangheleasca, Lunca Deal si Bratia. Acest canton a apartinut pana la sfarsitul anului 2006 de districtul Axintele, apoi a fost preluat de Dridu. Aceste amanunte au importanta pentru ca, la inceputul lui ianuarie 2007, cativa inspectori de la Romsilva au purces sa controleze administrarea padurilor ialomitene. Cand au ajuns la Lunca Deal, s-au luat cu mainile de cap. Aproape 4.000 de copaci fusesera taiati ilegal. Cioturile au fost acoperite cu pamant si frunze pentru a nu fi remarcate si au fost descoperite atat in padurea statului, cat si intr-una privata, pazita de padurari. Valoarea lemnului disparut a fost calculata la aproape 3,5 miliarde de lei vechi.

DEZASTRU. Cele mai multe cioturi au fost gasite in padurea Vangheleasca, lipsa copacilor fiind destul de greu de depistat, pentru ca locul nu a fost defrisat, ci s-a taiat metodic, astfel incat la o prima vedere sa para ca totul este in regula. Mai mult, santul care inconjoara padurea si care este un indiciu in cazul in care cineva da frau imaginatiei drujbei sau joagarului arata de parca nimeni nu s-a incumetat sa patrunda in codru. Stejarii, vechi de aproape 100 de ani, aveau un diamentru de 30-32 de cm si erau numai buni pentru mobila, foarte putini dintre ei putand fi folositi pentru foc. Inspectorii au stabilit, dupa vechimea taieturilor, ca s-a muncit greu in perioada septembrie-decembrie 2006. Cornel Costea, padurarul care avea in grija cantonul forestier, a asistat la inspectie o zi, dupa care s-a internat intr-un spital din Bucuresti.

VINOVATII. Raportul Romsilva arata ca furtul nu putea avea loc daca personalul cu atributii de control si coordonare si-ar fi facut meseria si au stabilit ca responsabili sunt padurarul Costea si seful Ocolului Silvic Urziceni, Bogdan Nicolae. Acesta a declarat ca el nu mai lucrase cu nimeni de la Ocolul respectiv pana nu a fost numit sef acolo, in februarie 2006. „Din teren nu s-au semnalat probleme, pentru ca de obicei lumea vede carutele, camioanele, insa in acest caz nimeni nu a auzit nimic. Seful de district Dinu a fost seful pazei la Ocol inainte. Am fost la Politie, dar la Parchet nu m-a chemat nimeni pana acum, insa sper ca adevaratii faptasi sa fie prinsi, pentru ca exista evidente cu deplasarile in teren, puneri in valoare si nu s-a semnalat nimic suspect”, a spus Bogdan Nicolae, convins ca dupa cum arata cioturile este clar ca nu se putea fura fara ajutorul cuiva din interior. Padurea Vangheleasca este la o distanta apreciabila de Axintele, iar cantonul padurarului Costea este amplasat intr-o padure alaturata, la mai putin de trei kilometri de locul de unde s-au taiat stejarii. Asta inseamna ca era aproape imposibil sa se lucreze in padure fara ca padurarul sa auda, dupa cum spune fostul sef de Ocol. Mai mult, cantitatea mare de lemne nu putea fi transportata cu caruta, iar, daca masinile de lemne ar fi trecut spre Urziceni sau spre Bucuresti, prin Axintele ar fi fost remarcate de oameni, pentru ca ar fi fost necesar sa strabata trei comune. Actualul padurar crede ca drumul ales pentru transportul lemnelor a fost prin Ileana, o comuna aflata la numai un kilometru de padure, de unde, daca se folosesc digurile, se poate ajunge in orice directie.

MILIARDE. In urma controlului Romsilva, sefului de ocol Nicolae i s-a reprosat ca nu a facut nici macar o inspectie de fond, iar inginerul responsabil cu activitatea de fond forestier a facut numai doua controale in loc de patru, cate prevede regulamentul. Totodata, s-a stabilit ca responsabilul cu activitatea de paza la ocol si seful de district Dinu au gasit la controalele facute taieri ilegale de numai 0,7 mc. Propunerile inspectorilor Romsilva au vizat schimbarea din functie a sefului de ocol, Nicolae Bogdan, Constantin Dinu, responsabilul cu paza la ocol a fost retrogradat la functia de padurar, iar alti doi functionari au fost sanctionati cu reducerea salariului. Costea Cornel, padurarul care timp de 13 ani s-a ingrijit de Lunca Deal, a ramas fara loc de munca si s-a propus sesizarea Politiei si a Parchetului. Doua luni mai tarziu, inspectorii Romsilva au debarcat din nou la Urziceni si au mai gasit alte lipsuri de masa lemnoasa de aproape jumatate de miliard de lei vechi, adica peste 500 de metri cubi de lemn. Apoi s-a mai gasit, in urma unor inventarieri, si o paguba de aproape 700 de milioane de lei vechi, iar lui Nicolae Bogdan i s-a imputat ca a acceptat plata unor facturi de peste 200 de milioane de lei vechi catre Pandra SRL si Stanciu & Comp, care au prestat servicii catre Ocolul Silvic, chestie pentru care s-a ales cu o plangere penala. Constantin Dinu, acum padurar, s-a ales cu reducerea salariului. Acest al doilea control a adus la demiterea lui Constantin Ionescu, directorul al Directiei Silvice Slobozia, retrogradat sef de ocol la Urziceni. „Pana sa cada capul meu, trebuia sa cada altele, oameni care au avut atributii de raspundere”, a declarat Ionescu.

STEJAR SAU SALCAM? Ioan Tatoi a fost numit sef al Directiei Silvice Slobozia dupa ce fostul sef, Ionescu, a fost destituit din functie. Tatoi a mai ocupat functia asta timp de multi ani si spune ca este inadmisibil ce s-a intamplat la cantonul Lunca Deal: „Pana in 2003-2004 in Ialomita nu s-a furat padure. Iar acum intr-un singur canton s-au furat peste 2.000 de metri cubi. Padurarul, titularul cantonului, dupa doua zile s-a internat la spital si nu mai recunoaste nimic. Seful de district nu a vazut nimic? Seful de ocol nu a vazut nimic? Din punctul meu de vedere este imposibil ca totul sa se fi taiat in doua luni! Lemnul incape in peste 100 de camioane. Trecea unul, doua, cincizeci, dar chiar nu a vazut nimeni?”.

„Lucrurile sunt mai complicate si daca nu le rezolva politia, dar se pare ca sunt tot felul de oameni implicati. Intr-adevar, seful de ocol Nicolae are un var care are o firma de exploatare si s-a crezut ca acest stejar a fost furat de ala. S-a dus garda forestiera, garda financiara pe toate filierele pe unde a vandut lemn, doar, doar or gasi stejar. Au gasit numai salcam… Eu traiesc cu impresia ca adevarul nu se vrea aratat. Se vrea un singur cap, nu e in regula. Lumea comenteaza ca stejarul a luat drumul Bucurestiului”, a mai spus Tatoi. „Era un canton unde nu s-a intamplat vreo belea, padurarul statea foarte bine la inspectii, nu avea raport ca se fura. La nivel de directie sunt 100 de cantoane, nu aveam eu ce sa pazesc cantonul padurarului. Pana la mine mai erau seful de district, omul de la paza, seful de ocol si fiecare a avut partea lui de vina”, a spus Constantin Ionescu, fostul sef al Directiei. Atat el, cat si fostul sef de ocol sunt convinsi ca padurarul Costea era informat in legatura cu toate controalele autoritatilor.

Cititi intreg articolul Padurea evaporata in Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *