Milcovul a secat dintr-o sorbire

BLESTEM. Localnicii din Valea Milcovului, sat aflat la granita Munteniei cu Moldova, asteapta sa vina ploaia ca sa aiba apa in fantani.
secarea milcovului
In miezul zilei, cand soarele arde cel mai tare muntele si potoleste valtoarea Milcovului, postasul Nelu Boros iese la munca. Cu tolba plina de scrisori, trece tantos podul schilodit de vreme, cel care face legatura dintre moldovenii si muntenii satului Valea Milcovului din comuna Reghiu, judetul Vrancea.

„Asta e, asa, in gluma, pentru ca nu tine nimeni cont de treaba asta. Se stie ca, daca treci peste Milcov, intri in Moldova din Muntenia si invers. Daca ar fi sa ne luam dupa granita asta, eu stau in Moldova si vaca paste in Muntenia”, explica secretul hotarului, postasul Boros.

Aici, la granita dintre Moldova si Muntenia, oamenii beau apa din mila lui Dumnezeu, atunci cand ploua si soarele nu arde atat de tare incat sa evapore rand pe rand, apa din fantani. Problema asta ii macina si le da batai de cap de cand se stiu. „Lumea nu s-a incumetat sa-si faca fantani pentru ca e aproape imposibil, panza freatica e la foarte multi metri in pamant”, mai spune postasul Boros.

La apa, ca Nadia Comaneci

Fantana de unde iau apa oamenii e peste „garla”, asa cum ii zic localnicii Milcovului. Inarmata cu doua galeti pline ochi cu apa, tanti Ioana calca cu mare grija pe punte. Podetul e de fapt un trunchi de copac taiat in doua, croit fix cat sa incapa pe el o persoana cu doua galeti si pune la grea incercare, de mai multe ori pe zi, echilibrul si muschii satenilor. Proptit bine intre pietre, podetul tine pana la prima ploaie mai serioasa, cand se infoaie raul si-l ia cu el la vale. Tanti Ioana, pentru ca „e femeie, e batrana si nu prea mai e in forta ca altadata”, il trimite la apa pe Valica, barbatul ei.

„Iarna, cand ingheata, e foarte greu, iar noi, batranii, nu prea ne incumetam sa trecem podetul. Le-am zis celor de la Sfat ca punem noi bani, mana de la mana, si ne facem pod, numai sa ne lase sa-l facem. Barbata-miu are atelier in curte, taia el toate lemnele si il ridicam noi, oamenii din sat. Ei mi-au zis: „Pai, matale stii ca un proiect costa 100 de milioane de lei?”, spune necajita tanti Ioana. De la primarie nu mai are nicio speranta, se descurca cum poate si face naveta „peste garla” ca sa aiba de baut, pentru gatit si pentru animale, „ca sa nu se urce porcul in cap si sa nu moara gainile de sete”.

Blestemul apometrului

Mariuta Fanaru a stat 23 de ani in oras, la bloc, si a lucrat la fabrica. Apoi s-a mutat inapoi la tara, acolo unde „mai poti sa cresti o gaina, un porc si te descurci altfel”. Ca sa-si faca fantana in curte trebuie sa sape adanc pana sa ajunga la „izvoarele cu multa apa”. Si oricum, cei care au reusit sa-si faca fantana in curte merg tot „peste garla”, pentru ca acolo e apa cea mai buna de baut si pentru mancare.

Cand au inceput autoritatile sa traga apa, tanti Mariuta a crezut ca „viata va fi un pic mai usoara” si ca „doua cepe si cativa cartofi” ii va putea spala cu apa de la cismeaua din fata portii, insa acum, de la robinet nu curge nici macar praf. „Sa puna apometre, sa platim, numai sa avem apa. Ne chinuim de atata timp
si cei de la Sfat ne tot promit ca se va rezolva cumva”. De multe ori, cand apa nu mai vine din cer, iar fantanile seaca, pentru satenii din Valea Micovului singura solutie e sa bata drumul pana la izvoarele din Andreiasu, comuna vecina.

DE NEVOIE

Satenii spala rufele la „balta”

Cand vine vorba de spalat, satenii din Valea Milcovului cred ca nici un detergent nu scoate rufele mai curate decat apa din „balta”. In locul cel mai adanc din apropierea raului se aduna apa din Milcov, iar dupa ce sta cateva ceasuri
la soare, e numai buna pentru spalat. „Hainele ies curate, spalam si noi dupa conditiile de viata pe care le avem. Asa ne-am invatat, ne descurcam cum putem. Se pare ca pe noi nu prea ne baga nimeni in seama, suntem mai uitati de lume, in zona asta”, spune cu amaraciune tanti Ioana.

In fantani, apa e salcie si nu prea e buna la gatit. Chiar si asa, unii sateni n-au stat prea mult pe ganduri si si-au facut fantani.

Chiar la intrarea in sat, locul unde s-a montat pentru prima data o cismea, tanti Viorica a sapat in curte vreo 18 metri pana a dat de apa. Atunci cand vine vorba de apa, in comparatie cu alti sateni, ea e de parere ca a avut un dram de noroc in plus. „Eu si vreo doi vecini avem fantani in curte, dar si la noi, daca nu ploua, n-avem”. Pana sa ajunga „la izvoare” a sapat mult, dar a si meritat, „daca ploua serios o zi intreaga, de dimineata pana seara, este apa in fantana pe vreo doua saptamani”. Acum , tanti Viorica are mare grija sa calculeze cu atentie fiecare galeata de apa si sa faca economie in functie de cat de tare arde soarele pe cer.

Promisiunile sunt apa de ploaie

De cand au venit muncitorii sa lucreze la podurile distruse de inundatiile care au fost in 2005, localnicii din zona spun ca n-au mai venit niciodata asa de multi oameni sa munceasca pentru ei.

Apa pentru satenii din Valea Milcovului sta sa intre in conducta dupa cateva puncte de sudura si o deschidere de robinet. In fata primariei Reghiu se lucreaza de zor la unul dintre podurile care au fost afectate de inundatiile din 2005.

Viceprimarul Neculai Nemut spune ca treaba e mai complicata decat pare la prima vedere si ca nu se poate rezolva cu un simplu aparat de sudura. Ca sa curga apa la cismelele satenilor, trebuie „aparatura serioasa, pentru ca e o conducta cu presiune si nu e vorba de o simpla legatura, faci o improvizatie si s-a rezolvat treaba”. Cat despre podetul care trece peste „garla” si duce la fantana, cei de la primaria din Reghiu spun ca „s-ar apuca si maine de construit”, dar i-a lovit criza si fondurile s-au cam „evaporat” pentru alte proiecte.

„Nu e vorba ca nu vrem, din pacate la rectificarea de buget nu am mai primit nimic. Bugetul nu prea exista, nu avem uzine si lumea e saraca. Nici nu e o zona de campie ca sa faca lumea agricultura, fiecare mai creste cum poate un animal sau o pasare”, explica situatia vicele Nemut.

Pana sa urneasca „aparatura speciala” compania care distribuie apa in zona, satenii din Valea Milcovului se gandesc in continuare de unde sa aduca apa pentru ziua de maine si asteapta norii cu ploaie.

PROGNOZA

Romania intra in seceta

Mai multe zone ale tarii au inceput sa se confrunte cu seceta, iar prognozele meteorologilor nu sunt prea linistitoare pentru Romania. Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, vara aceasta vom avea parte de zile caniculare, in care se vor inregistra temperaturi maxime de peste 35 de grade Celsius.

Meteorologii mai spun ca urmatoarele doua luni vor fi foarte calduroase, iar cantitatile de precipitatii vor fi aproape neinsemnate in unele zone ale tarii. In luna august, ploile vor ocoli sudul Moldovei, Baraganul si Dobrogea. Primele semne de revenire la normal a temperaturilor vor aparea in luna octombrie, atunci cand precipitatiile vor fi mai insemnate. Un raport al Agentiei Europene de Mediu sustine ca, in urmatorii ani, tem peraturile vor creste cu pana la 7 grade Celsius.

Din pacate, lipsa ploilor a afectat deja mai multe suprafete agricole. Cele mai recente cercetari facute de Ministerul Agriculturii arata ca, pana acum, au fost afectate in jur de un milion de hectare de culturi agricole.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *