Minaretul din Jam

Minaretul din Jam

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO stabileste ce situri vor fi adaugate pe lista patrimoniului mondial. UNESCO este responsabil de implementarea Conventiei Patrimoniului Mondial, defineste modul in care fondurile banesti sunt folosite si aloca resursele financiare pe baza cererilor statelor membre. Este alcatuit din 21 de state membre alese de catre Adunarea Generala a Statelor Membre, cu un mandat de 4 ani (potrivit Conventiei mandatul este de 6 ani, dar s-a luat decizia de a-l reduce la 4 ani pentru a oferi sansa mai multor tari de a deveni membru al comitetului). Comitetul se intalneste de mai multe ori pe an pentru a discuta modul in care se administreaza siturile care sunt pe lista patrimoniului mondial si acceptarea nominalizarilor facute de tari (o data pe an are loc o sesiune in care siturile nominalizate sunt inscrise pe lista patrimoniului mondial)

Minaretul din Jam este unul din astfel de locuri. Este situat in districtul Shahrak, provincia Ghor, Afghanistan. Minaretul de 65 m inaltime este inconjurat de munti de 2400 m si alcatuit din caramizi frumos elaborate in modele geometrice sau florale.

Motivul pentru care a fost contruit este invaluit in mister, exista numeroase speculatii dintre care mentionam ipoteza potrivit careia ar fi parte dintr-o moschee sau este un simbol al victoriilor dinastiei Ghor. Secole de-a randul, minaretul a fost uitat de lume pana cand a fost redescoperit in 1886 de catre Sir Thomas Holdich, dar a intrat in atentia lumii de-abia in 1957 datorita arheologului francez Andre Maricq.

In 2002 a devenit patrimoniu mondial.

Minaretul este amenintat de eroziune, de apa care se infiltreaza in structura sa cat si de inundatii, datorita proximitatii fata de raurile Hari si Jam, care a dus si la inclinarea sa. O alta amenintare sunt cutremurile frecvente din aceasta zona , dar si excavarile ilegale si talhariile, inca o data interventia umana fiind un factor al degradarii locurilor care fac parte din istoria umanitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *