Ministrii Mediului se pun de acord in privinta pozitiei UE la Summitul de la Copenhaga

Reuniti la Luxemburg, ministrii mediului s-au pus de acord cu privire la pozitia UE de adoptat la Copenhaga, in lipsa unui acord privind ajutoarele oferite tarilor din sud. Aceasta chestiune va fi reluata si de sefii de state in 29 si 30 octombrie.

palmieriMinistrii Mediului, au adoptat ieri in Consiliu concluzii asupra pozitiei UE in vederea conferintei pe tema schimbarii climatice care va avea loc din 7 pana pe 18 decembrie anul acesta. Dupa negocieri dificile, acordul fixeaza un obiectiv global: reducerea cu 50% a emisiilor de CO2 raportandu-se la cele din 1990 si pana in 2050. Pentru aceasta, tarile industrializate estimeaza ca pana in 2050 trebuie sa se ajunga la o diminuare a emisiilor cu efect de sera intre 80 si 90% fata de 1990. Pe termen scurt, ministrii doresc ca tarile industrializate sa-si reduca emisiile de la 25% la 40 % pana in 2020, fata de un procent cuprins intre 15 si 30% pentru tarile in curs de dezvoltare.

Ministrii mediului ai UE s-au inteles si asupra cererii in cadrul negocierilor internationale pe tema climei sectoarelor din aviatie si navigatie din lumea intreaga sa-si reduca emisiile poluante. Pentru inceput ar fi vorba de reducerea pana in 2020 a emisiilor companiilor aeriene cu 10% , iar cele ale vapoarelor cu 20%. Cele doua sectoare nu au nicio constrangere in acest sens in prezent, in timp ce efectele produse de ele sunt in crestere.

In privinta defrisarilor, UE intelege sa mearga la Copenhaga si sa ceara ca defrisarile masive din padurile tropicale sa se reduca pana la 50% pana in 2020, si pana in 2030 sa se ajunga la eliminarea totala la nivel global a padurilor tropicale.

Surplusul cotelor alocate anumitor tari sunt nelinistitoare

Au fost abordate si alte subiecte mai delicate, mai ales surplusul de cote stocat de anumite state. Mai multe tari au acumulat un surplus de cota, in cadrul procesului de la Kyoto, pe care vor sa-l valorizeze pe timpul negocierilor noilor acorduri sau vor vrea sa le vanda. Este vorba mai ales de Rusia, Ucraina si tarilor fostului bloc comunist, care in urma unei dezindustrializari masive nu si-au utilizat toate cotele. Pentru unele state, cantitatea de stocuri este superioara emisiilor inregistrate pe tara si care nu vor face in viitor eforturi pentru reducerea emisiilor ci isi vor utiliza stocurile. In consecinta, ministrii europeni sunt de parere ca daca acestea sunt valorizate in negocierile viitoare, se va ajunge la dezechilibre. Deciziile luate vor risca sa fie foarte putin eficace, in realitate. Consiliul mediului a constituit deci ocazia de a initia discutii pentru eviatrea acestei situatii. Dar pentru moment, nimic concret.

Esec pentru ministrii finantelor

Consiliul mediului s-a tinut a doua zi dupa Consiliul de Finante, in care ministrii europeni au fost incapabili sa se inteleaga asupra ajutorului financiar promis tarilor in curs de dezvoltare pentru a le ajuta a-si reduca emisiile. „Rezultatele acestor discutii pe care le-am avut sunt deceptionante, si arata cu prisosinta lipsa angajamentului anumitor state membre”, a comentat Anders Borg, ministrul finantelor suedez. In opinia presedintiei, ministrii au facut totusi progrese pe calea intelegerii pozitiilor celorlati.

Pentru Corrine Lepage, Vicepresedinte al Comisiei Mediului pentru Parlamentul European, „ministrii UE nu s-au aratat la inaltimea mizei schimbarii climatice. Ministrii finantelor vor trebui sa-si asume o mare parte de responsabilitate in cazul unui esec la Copenhaga.”

Aceeasi neliniste si din partea lui Yannick Jadot, deputat european pe teme ecologice: „… daca parlamentarii europeni si-au luat masuri cu privire la miza schimbarilor climatice si au trimis semnalele corecte, ministrii finantelor au blocat orice inaintare asupra angajamentelor in cifre in privinta ajutorului tarilor sudice, iar ministrii mediului inainteaza prea incet”. Pentru deputat, in timpul intalnirii la nivel inalt, sefii de stat si de guvern din 29/ 30 octombrie 2009 vor trebui sa aleaga intre ” a da curs cererii Parlamentului european cu privire la ajutoarele pentru tarile sudice, sau Copenhaga va fi un esec total”.

Tradus de pe www. actuenvironnement.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *