Minipateuri, maxigrasimi

CE BEM, CE MINCAM – Produsul are multe calorii
Margarina este unul dintre ingredientele principale ale produsului. Aceasta este fabricata din grasimi partial hidrogenate, care sint un real pericol pentru inima si ficatul consumatorilor.

Minipateurile Bake it 7 days au in compozitie: „faina de griu (65%), apa, margarina vegetala (uleiuri vegetale si grasimi vegetale, uleiuri si grasimi vegetale partial hidrogenate, apa, emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, sare, corector de aciditate: acid citric E 330, aroma, colorant: beta-caroten E 160a), sare”. Umplutura acestui produs contine: „brinza (35%), apa, gris din porumb, sare, piper. Contine gluten de griu si produse lactate. Poate contine urme de oua si susan”.

Valorile nutritionale pentru 100 de grame sint urmatoarele, proteine 6,6 g, grasimi 20,19 g, glucide 17,3 g, valoarea energetica 288 kcal (1204 kj).

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind unul de patiserie, obtinut din faina de griu, fara a se specifica gradul de extractie al acesteia (faina alba, intermediara, neagra), margarina si grasimi vegetale partial hidrogenate periculoase pentru sanatate. Acestea pot distruge sistemul cardiovascular afectind in timp si functiile hepatice. Pateurile contin si betacaroten (E 160a), care poate creste riscul de aparitie a cancerului de plamini la fumatori. Acesta se gaseste in legume si fructe colorate galben-portocaliu (morcov), iar in ficat se transforma in vitamina A.

Umplutura contine brinza, fara a se specifica natura acesteia (vaca, oaie, bivolita). Din punct de vedere al profilului nutritional, produsul este dezechilibrat, avind un exces de grasimi si glucide, care ii imprima o densitate energetica ridicata, 228 kcal la suta de grame. Pateurile au si o sursa ascunsa de sare si gluten.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de hipertensiune, dislipidemie, maladii cardio si cerebrovasculare, de boli hepato-renale, cancere, hiperuricemie. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind contul de aportul de glucide al produsului. Este interzis suferinzilor de celiachie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *