Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu

Se inmultesc nemultumirile fata de absorbtia fondurilor UE: Luni, POSDRU si POS Mediu
fonduri
Ministerul Mediului a atras in 2013 peste 1,1 miliarde de euro bani europeni pentru programe de mediu

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ a desfasurat, pe parcursul anului 2013, o serie de actiuni, campanii si activitati la nivel intern, ce au avut in prim plan protectia si educatia in domeniul mediului.

In acelasi timp, ministrul de resort, Rovana Plumb, a reprezentat Romania in cadrul unor intalniri bilaterale cu comisarii europeni, ministri si secretari de stat din statele membre ale Uniunii Europene, dar si din afara Europei, totul pentru atragerea de proiecte constructive si pentru cresterea vizibilitatii Romaniei in plan european si international pe segmentul protectiei mediului. In acest sens, rata de absorbtie a fondurilor europene destinate programelor de mediu a aproape s-a dublat in ultimul an, ajungand la 1,1 miliarde de euro.

Fonduri europene prin POS Mediu pentru proiecte integrate
Debutul de mandat al ministrului Mediului, Rovana Plumb, gaseste ministerul de resort cu o absorbtie a fondurilor europene prin Programul Operational Sectorial ‘Mediu’ /POS Mediu/ de 4,3%. In decurs de cateva luni, la inceputul anului 2013, nivelul se mareste la 12,88%, iar in toamna procentajul ajunge la 22,27%, valoarea fondurilor fiind de 1,1 miliarde euro. Pe parcursul anului 2013, in cadrul POS Mediu, au fost aprobate 11 proiecte, cu o valoare totala de aproximativ 700 milioane de euro, dintre care doua proiecte pe Axa apa-canal, noua proiecte pe infrastructura de deseuri. Tot pe parcursul anului 2013 au fost semnate 88 de contracte de finantare pentru proiecte, in cuantum de peste 600 milioane de euro.

In aprilie 2013, ministrul Rovana Plumb semneaza contractul de finantare al unui proiect ce vizeaza protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre, in zona municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord. Prin acest demers sunt propuse masuri de protectie a eroziunii costiere impotriva riscului de eroziune, pe o lungime de 7,3 km de plaja, in cinci locatii prioritare din partea sudica a litoralului romanesc, iar valoarea totala a lucrarilor se ridica la 170.450.084 euro.

De asemenea, in octombrie, oficialul parafeaza, impreuna cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, contractul de finantare pentru cel mai mare proiect integrat de mediu din Romania, statia de epurare Glina. Acesta vizeaza reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita, valoarea proiectului fiind de 416,5 milioane euro.

Tot in acest an, se pun bazele unei colaborari Romania-Marea Britanie in vederea crearii de locuri de munca. In acest sens, Rovana Plumb si ministrul britanic pentru energie si schimbari climatice, Edward Davey, au semnat la Londra o declaratie comuna privind ‘cresterea verde’. Romania si Marea Britanie se angajeaza, astfel, la consolidarea cooperarii in mai multe domenii, precum si la promovarea solutiilor si tehnologiilor noi in sectorul mediului si climei, coroborat cu schimbul de bune practici in vederea crearii de noi locuri de munca ‘verzi’.

In cadrul unei vizite de trei zile la Londra, Rovana Plumb are o intrevedere cu Printul Charles, cei doi oficiali avand in vedere lansarea proiectului- pilot al unor statii de epurare lagunare 100% ecologice in 10 sate din judetele Mures, Brasov, Sibiu si Harghita. Beneficiarii acestei initiative urmeaza sa fie peste 8.500 de locuitori din zona rurala.

De Ziua Mediului a fost lansat proiectul de reducere a risipei de alimente ‘Gandeste. Mananca.Economiseste’, preluat dupa modelul britanic de cooperare cu mediul de afaceri, cu producatori individuali si comunitati.

La capitolul achizitii publice verzi, Ministerul Mediului a demarat, in acest an, in colaborare cu societatea civila, un amplu proiect, prin care se urmareste schimbarea comportamentului de consum al statului. Astfel, se incurajeaza achizitionarea de bunuri si servicii prietenoase fata de mediu, cu impact cat mai redus asupra acestuia si cu economisire cat mai mare a resurselor.

Colaborarea cu societatea civila
Din punct de vedere al educatiei ecologice si al reciclarii, pe parcursul anului 2013, MMSC a derulat o serie de campanii specifice in scoli, cu sprijinul Ministerului Educatiei, dar si de promovare a reciclarii deseurilor, in colaborare cu centrele comerciale. Astfel, au fost sustinute initiative derulate de catre: EcoRom Ambalaje (‘Orasul Reciclarii’, ‘Laboratorul Verde al Reciclarii’), Environ (‘Eco-Banca’ si ‘Baterel si Lumea NON-E’), EcoTic (Gala Premiilor pentru un Mediu Curat), InfoMediu Europa (‘Eco-Atitudine’) si Romprest (‘Atitudinea R’).

Totodata, alaturi de Green Group, ministrul Rovana Plumb a inaugurat, in martie 2013, Bancomatul Verde si Reciclatorul, doua aparate – unul de colectat ambalaje PET si doze de aluminiu, iar celalalt pentru cantarirea aparaturii electrocasnice si IT.

In plus, impreuna cu ONG-uri, voluntari si angajati ai ministerului, in 2013 s-a derulat campania la nivel national ‘Let’s do it, Romania!’, in urma careia 200.000 de voluntari au colectat 275.000 de saci cu deseuri, dintre care 49% au fost valorificate.

Prin intermediul campaniei ‘Capitala creste verde’, a avut loc actiunea de plantare a peste 700 de arbori si arbusti in Parcul Tineretului din Bucuresti, la care au participat 400 de elevi voluntari.

De asemenea, Ministerul Mediului a semnat, impreuna cu Ecopolis – Centrul pentru Politici Durabile, Protocolul de colaborare in vederea elaborarii cadrului legal privind achizitiile publice verzi.

Pe segmentul initiativelor guvernamentale, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, prin intermediul Administratiei Fondului pentru Mediu /AFM/, a regandit Programul de reinnoire a parcului auto, astfel incat valoarea voucherului sa ajunga la 6.500 de lei si sa poata fi cumulat cu un eco-tichet, in cazul achizitionarii unui autovehicul electric.

Potrivit datelor oficiale, vechimea medie a masinilor casate prin programul guvernamental de innoire a parcului auto este de 22,5 ani, iar AFM a alocat, in acest an, in prima faza, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numarul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Domeniile Schimbarilor Climatice, Deseurilor si Biodiversitatii
In domeniul schimbarilor climatice, Ministerul Mediului a reusit sa obtina, in acest an, 1,9 milioane de euro din vanzarea certificatelor GES (certificate de emisii de gaze cu efect de sera), bani are au constituit finantare pentru Magistrala noua Metrorex si pentru achizitionarea de microbuze scolare. Institutia a creat cadrul legal national pentru implementarea Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in perioada 2013-2020, prin promovarea HG 204/2013.

Pe de alta parte, in anul 2013, ministerul a reusit sa transpuna in legislatie Strategia Nationala a Romaniei privind Schimbarile Climatice 2013-2020, Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor 2014-2020, dar si Strategia Nationala a Romaniei privind Biodiversitatea. De altfel, pe segmentul biodiversitatii si al protectiei mediului, MMSC aminteste de aprobarea spre finantare a proiectului pentru realizarea de seturi de date spatiale in conformitate cu specificatiile tehnice INSPIRE pentru ariile naturale protejate, inclusiv a siturilor Natura 2000, cu o valoare totala de peste noua milioane euro, inclusiv TVA.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a participat, in acest an, la evenimentul de lansare a sesiunii 2013 a Programului LIFE+, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu, adoptat de Comisia Europeana in decembrie 2011, cu scopul de a acoperi perioada 2014-2020 cu un buget propus de circa 3,6 miliarde de euro.

Dimensiunea externa
Agenda externa a ministrului Mediului a cuprins mai multe intalniri la nivel inalt, menite sa creeze o vizibilitate mare a Romaniei la nivel international in domeniul protectiei mediului. Astfel, in ianuarie, alaturi de premierul Victor Ponta, ministrul Mediului participa la Conferinta privind implementarea viitorului sustenabil din punct de vedere energetic, de la Viena.

Urmeaza reuniunea de lucru cu ministrul irlandez pentru Mediu, Comunitate si Administratie Locala, Phil Hogan, la Dublin, in Irlanda, dar si intalnirea bilaterala din aprilie, cu Michael Henney, Atasat Regional pentru Agricultura al Ambasadei SUA la Bucuresti.

In aprilie 2013, Rovana Plumb participa la lucrarile Consiliului Informal de Mediu de la Dublin, unde are o intalnire cu ministrul britanic de Stat, Michael Fallon, (Departamentul pentru Afaceri, Inovare, Aptitudini, Energie si Schimbari Climatice).

Programul extern al intalnirilor oficiale din 2013 al ministrului Mediului continua cu intrevederile avute cu: ministrul bulgar al Mediului si Apelor, Julian Popov (aprilie, Ruse), ministrul francez al Ecologiei, Dezvoltarii Durabile si Energiei, Philippe Martin (Bucuresti, iulie), reprezentantii Departamentului pentru Afaceri Economice si Sociale din cadrul ONU (Washington), presedintele Comisiei pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara din Parlamentul European, Matthias Groote (octombrie), Ambasadorul Republicii Polonia in Romania, Marek Szczygie (noiembrie, Bucuresti), ministrul Protectiei Mediului din Israel, Amir Peretz (Israel, noiembrie), ministrul Mediului si secretarul de stat britanic pentru energie si schimbari climatice, Edward Davey, si Alteta Sa Regala Printul Charles (la Londra).

De asemenea, Rovana Plumb a reprezentat Romania la Consiliile de Mediu, organizate in 2013 la Bruxelles (martie), Dublin (aprilie), in Luxemburg (iunie si octombrie), Vilnius (iulie) si Varsovia (noiembrie).

Pe de alta parte, intalnirea bilaterala cu Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, din martie 2013, a avut ca subiect principal Strategia privind dezvoltarea durabila integrata a Deltei Dunarii 2014-2020, in timp ce reuniunea cu Janez Potocnik, comisarul european pentru Mediu, s-a axat pe discutiile privind cel de-al 7-lea Program de Actiune pentru Mediu (PAM) la nivelul Uniunii Europene si pe cele referitoare la imbunatatirea implementarii si controlului aplicarii legislatiei de mediu.

O alta serie de intalniri a ministrului Mediului, Rovana Plumb, a cuprins discutiile cu comisarul european pentru Schimbari Climatice, Connie Hedegaard, cu comisarul pentru Politica Regionala, Johannes Hahn, precum si cu comisarul european pentru Afaceri Maritime si Pescuit, Maria Damanaki.

Bugetul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice creste in 2014
Pentru anul viitor, alocarea bugetara in cazul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice /MMSC/ creste cu aproape 16% fata de 2013. In acest context, la finele lunii noiembrie, deputatii si senatorii din Comisiile reunite pentru Buget-Finante ale Parlamentului au aprobat, fara amendamente, ca Ministerul Mediului sa ii fie alocate 2,684 miliarde de lei, din care 2,604 miliarde lei provin de la bugetul de stat, 1,267 milioane lei sunt fonduri externe nerambursabile, iar 78,515 milioane lei venituri proprii.

Potrivit ministrului Rovana Plumb, in ceea ce priveste fondurile externe nerambursabile, va exista o crestere de 36,06% a fondurilor, in timp ce cheltuielile asimilate investitiilor vor fi in scadere cu 41,35%. O diminuare a bugetului, de 4%, se va consemna la capitolul cheltuieli de personal, dar suma urmeaza sa acopere numarul de posturi aferente din domeniul mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *