Ministerul Mediului ii trimite la plimbare pe bucurestenii care cer masuri pentru oprirea distrugerii Parcului Lumea Copiilor

Ministerul Mediului îi trimite la plimbare pe bucure?tenii care cer m?suri pentru oprirea distrugerii Parcului Lumea Copiilor
Ministerul Mediului ii trimite la plimbare pe bucurestenii care cer masuri pentru oprirea distrugerii Parcului Lumea Copiilor
Ministerul Mediului ii trimite la plimbare pe bucurestenii care cer masuri pentru oprirea distrugerii Parcului Lumea Copiilor

Autoritatile ii plimba de la Ana la Caiafa pe bucurestenii care cer masuri pentru oprirea distrugerilor ce au loc in Parcul Lumea Copiilor (Tineretului), unde au avut loc defrisari ilegale pentru a se face loc unui ansamblu rezidential ce se va intinde pe aproximativ doua hectare de parc, devenite proprietate privata, printr-un concurs dubios de imprejurari, in urma cu aproximativ 7 ani.

Sesizat cu privire la faptul ca un investitor privat se pregateste sa ridice un complex rezidential intr-o zona unde conform legii nu se poate construi, Legea nr. 24 /2007 si a OUG 114/2007 interzicand constructiile pe spatiile verzi, Ministerul Mediului, condus de Attila Korodi, „simpatizeaza” cu cetatenii care ii cer interventia, pentru a opri acest nou jaf al spatiilor verzi si ii anunta ca a directionat plangerea lor inspre Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti.

„Referitor la adresa dumneavoastra transmisa prin e-mail Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice inregistrata in cadrul Serviciului Relatii cu Publicul si Mass – Media cu nr.44539/16.05.2014 va informam ca aceasta, conform OG nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, modificata si completata prin Legea nr. 233/2002, a fost directionata spre competenta analiza si verificare catre Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti.”, il informeaza Ministerul Mediului, sec, politicos si ineficient, pe Dumitru Lupescu, semnatarul unui memoriu prin care un grup de bucuresteni cere interventia directa a Ministerului, pentru salvarea parcului in a carui vecinatate locuiesc.

Reamintim ca sesizarea bucurestenilor catre Ministerul Mediului a fost trimisa la o zi dupa ce firma S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a pus la pamant 50 de copaci, fara sa aiba aviz de defrisare, fiind amendata de Politia Locala Sector 4 cu suma de 5000 de lei, in conditiile in care conform Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr 304/2009, amenda ce poate fi aplicata pentru un singur arbore defrisat este de la 5000 la 10.000 lei, la amenda adaugandu-se obligatia faptuitorului de a planta in compensatie cate 12 arbori pentru fiecare arbore defrisat.

Amenda ridicol de mica nu este singura dintre anomalii. Agentia pentru Protectia Mediului la care Ministerul Mediului a directionat memoriul dlui Lupescu, i-a trimis la plimbare inca din 2009 pe bucurestenii care le cereau masuri pentru ca parcul sa nu fie distrus.

„Avem o legislatie care, dupa parerea mea, ajuta pe cei direct responsabili dar „paseaza” executia raspunsurilor la memorii si petitii CÂT MAI JOS!” atrage atentia atentia Dumitru Lupescu, semnatarul „adresei” catre Ministerul Mediului, asupra tehnicii autoritatilor de a eluda raspunderea pasand problema catre APM.

„Consideram nu are ce cauta analizarea situatiei de catre Agentia Regionala de Mediu Bucuresti, CARE A DAT „UNDĂ VERDE” taierilor copacilor si distrugerii spatiului verde. (…) Comisia Agentiei Regionale de Mediu Bucuresti (ARPM) a decis in data de 08.01.2010 si ultima publicare a fost pe 9 ianuarie 2010 ! Si mai sunt multe inadvertente !”, reclama Dumitru Lupescu, care se lupta cu indiferenta autoritatilor de mai bine de 5 ani.

Problema Parcului Copiilor, din care 2 hectare sunt pe cale sa se transforme in cartier rezidential a fost adusa, de-a lungul anilor, la cunostinta tuturor autoritatilor care ar fi putut gasi o solutie pentru rezolvarea ei. Politia Locala, Primaria sectorului 4 de care tine respectivul parc, Primaria Capitalei, Garda de Mediu, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Guvern, Ministerul Mediului, Prefect, Camera Deputatilor, Senat, mai toti cei ce ar fi putut sa faca ceva pentru salvarea portiunii de parc – de la dat amenzi usturatoare pana la declararea terenului ca fiind de utilitate publica, ceea ce ar fi permis exproprierea lui – limitandu-se la promisiuni electorale si la a-si pasa problema reciproc.

Mai multe despre conditiile in care a fost retrocedata portiunea de parc in cauza si modul in care o zona verde a ajuns spatiu construibil, cu incalcarea legii spatiilor verzi puteti citi pe http://epochtimes-romania.com/news/defrisari-si-ilegalitati-in-parcul-tineretului-din-bucuresti–217437.

Reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si UE prevad un minim de 26 mp spatiu verde/locuitor. In momentul de fata unui bucurestean ii revin cca 8 mp de spatiu verde/locuitor. Bucurestiul este probabil singura capitala din Europa unde, in loc sa se amenajeze parcuri, autoritatile inchid ochii (sau contribuie) la distrugerea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *