Ministerul Mediului lamureste situatia de la Electrocentrale – Amenda este uriasa, dar justificata

Ministerul Mediului lamureste situatia de la Electrocentrale - Amenda este uriasa, dar justificata

Ministerul Mediului lamureste situatia de la Electrocentrale – Amenda este uriasa, dar justificata

Ministerul Mediului si Schimbarii Climatice a explicat, intr-un raspuns la o adresa a PC Bihor, atat motivele care au dus la aplicarea amenzii record de 33,4 milioane euro pentru Electrocentrale Oradea, cat si faptul ca societatea de termoficare oradeana stia pasii care trebuie urmati pentru a nu fi penalizata. In plus, Ministerul Mediului precizeaza ca nu exista o baza legala pentru exonerarea de la aceasta penalitate.

Nemultumiti de amenda uriasa primita de Electrocentrale Oradea, conservatorii bihoreni au cerut lamuriri de la Ministerul Mediului cu privire la motivele pentru care s-a ajuns in aceasta situatie. Astfel, vicepresedintele PC Bihor, Dorin Corches, a trimis, in data de 7 aprilie, o adresa ministrului Attila Korodi in care si-a exprimat „ingrijorarea si dezacordul” cu privire la modul in care Ministerul Mediului „a abordat si a gestionat situatia de la Electrocentrale Oradea”. Corches a semnalat faptul ca primarul Ilie Bolojan sustine ca municipalitatea oradeana este discriminata pe motive politice, amenda fiind aplicata pentru ca PNL nu se mai afla la guvernare. In aceste conditii, Dorin Corches a solicitat ministrului sa clarifice imprejurarile care au dus la amendarea societatii de termoficare oradene, dar si cu privire la atitudinea partinitoare fata de alte societati aflate in aceeasi situatie, dar care nu au fost amendate. Raspunsul din partea Ministerului Mediului a venit 10 zile mai tarziu. Vicepresedintele PC Bihor a mentionat ca raspunsul este „foarte lamuritor”, concluziile fiind ca nu poate fi vorba de nicio rafuiala politica. In plus, sustine Corches, Electrocentrale a fost avertizata din timp (prin adrese trimise in 28 februarie 2013, in 26 aprilie 2013 si 29 aprilie 2013) despre faptul ca pana in 30 aprilie 2013 trebuie completata toata procedura, cu validarea operatiunilor (care se realizeaza doar dupa 26 de ore de la introducerea informatiei in sistem, actiunea suspendandu-se in zilele de sambata si duminica, intre orele 00.00 si 24.00, si sarbatori legale). Desi cunostea aceasta situatie, Electrocentrale a introdus informatia in sistem abia in 30 aprilie, ceea ce, considera Corches, ar putea fi motivat doar de faptul ca s-a facut o specula la bursa, pentru a obtine un pret mai mic pentru certificatele cumparate.


Un pret mai mic, cu un sacrificiu prea mare

Vicepresedintele PC Bihor a mentionat ca desi pretul obtinut a fost mai mic, acesta nu ajuta cu nimic din moment ce amenda este mai mare decat banii economisiti. In plus, Corches, care a fost consilier local din partea PDL in acea perioada, sustine ca, daca Electrocentrale nu a avut suma necesara pentru a cumpara in timp util certificatele verzi, Primaria ar fi trebuit sa convoace o sedinta extraordinara a Consiliului Local pentru a imprumuta societatea de termoficare. De asemenea, Corches considera ca este putin probabil ca primarul Ilie Bolojan sa nu fi fost la curent cu situatia de la Electrocentrale. In ceea ce priveste demersurile ulterioare datei de 30 aprilie, in raspunsul primit de la Ministerul Mediului se precizeaza ca, in perioada mai-iunie 2013, s-a consultat cu Comisia Europeana privind posibilitatea legala de a exonera operatorul de la plata penalitatii, invocandu-se buna credinta a Electrocentrale, intrucat la data de 30 aprilie 2013 acesta avea in contul din Registru cele 334.866 certificate. Raspunsul a fost nefavorabil, invocand Directiva Curtii Europene de Justitie din octombrie 2013 care stabileste faptul ca „operatorii care nu au restituit pana la data de 30 aprilie a anului in curs certificatele GES aferente emisiilor din anul precedent, nu sunt exonerati de la plata penalitatii de 100 de euro/certificat, chiar daca certificatele au fost restituite dupa aceasta data”. Astfel, Electrocentrale avea obligatia sa se asigure ca va derula la timp toate procedurile. „In ceea ce priveste societatile care nu au fost penalizate, in raspuns se precizeaza clar ca acestea se afla intr-o cu totul alta situatie. De exemplu, Complexul Energetic Oltenia – Turceni a predat certificatele din 4 aprilie, dar, din cauza unei erori de soft nu au fost incarcate. CET Arad a respectat termenul final, dar nu a respectat prima etapa de conformare”, a mentionat Dorin Corches.18 Apr 2014 - Sursa: Crisana.roArticole recente:
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
Protectia Mediului
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Stop Abandonului
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016