Ministerul Mediului: Reciclarea deseurilor, profit si dezvoltare economica, in context european

Ministerul Mediului: Reciclarea de?eurilor, profit ?i dezvoltare economic?, în context european
Ministerul Mediului: Reciclarea deseurilor, profit si dezvoltare economica, in context european
Ministerul Mediului: Reciclarea deseurilor, profit si dezvoltare economica, in context european

Reciclarea inseamna atat reducerea poluarii, cat si profit economic si dezvoltare economica durabila, a declarat, joi, Elena Dumitru, secretar de stat la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

‘Pentru a stimula tranzitia catre o economie ecologica, Uniunea Europeana a fost de acord sa depuna eforturi pentru decuplarea absoluta a cresterii economice de degradarea mediului. Astfel, conform unui studiu al Comisiei Europene, implementarea integrala a legislatiei in domeniul deseurilor ar putea duce la economii de 72 miliarde euro/an, la cresterea cu 42 miliarde euro a cifrei anuale a sectorului gestionarii si reciclarii deseurilor din Uniunea Europeana si la crearea a peste 400.000 de locuri de munca pana in anul 2020’, a spus Elena Dumitru, in deschiderea simpozionului ‘Gestionarea deseurilor in Romania – spre un management european’.

In acest sens, Ministerul Mediului apreciaza ca un punct important atragerea de bani europeni pentru proiectele de gestionare a deseurilor. Conform strategiei MMSC, dezvoltarea capacitatii Romaniei de gestionare a deseurilor conform ierarhiei va conduce la crearea de locuri de munca la nivelul intregii tari.

Pentru viitoarea perioada de programare a fondurilor structurale 2014-2020 se elaboreaza, in prezent, documentul de pozitie in baza caruia se vor derula proiecte integrate de management al deseurilor.

‘Romania, avand in vedere realitatile nationale, trebuie sa aplice masuri adaptate formate dintr-un mix de instrumente economice si educationale care sa nu creasca costurile de depozitare platite de populatie si sa indrepte anumite structuri de deseuri catre reutilizare, reciclare, valorificare energetica. Vrem sa aratam oamenilor ca a colecta si a recicla inseamna nu numai a reduce poluarea si a proteja mediul, ci poate aduce si beneficii directe financiare’, a spus Elena Dumitru.

In cadrul simpozionului organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, reprezentantii societatilor comerciale care activeaza in domeniul reciclarii au scos in evidenta o serie de probleme. Monopolul firmelor de salubritate, concurenta scazuta pe piata de colectare, costurile ridicate pentru neutralizarea deseurilor sanitare si proasta colaborare cu autoritatile locale au fost cateva din problemele ridicate de reprezentantii mediului de afaceri prezenti la seminar.

Cu toate acestea, reprezentantii Ministerului Mediului apreciaza ca antreprenoriatul in domeniul managementului deseurilor este un model de succes la nivelul altor state membre ale UE si poate contribui si in Romania la dezvoltarea regionala.

‘Din cele 2.114 firme ce activeaza in domeniul de colectare-recuperare deseuri, inregistrate in perioada 2011-2012 la Oficiul National al Registrului Comertului, o treime au fost infiintate in ultimii doi ani, iar jumatate se ocupa cu recuperarea materialelor reciclabile si sortare. Aceasta reprezinta o crestere importanta a industriei deseurilor. Aceasta crestere este sustinuta si de introducerea liniei de finantare POS Mediu in cadrul careia au fost alocate 2 miliarde euro pentru finantarea acestui domeniu’, a mai precizat Elena Dumitru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *