Ministerul Mediului redeschide sezonul de vânătoare la urs

Federația Coaliția Natura 2000 invită toate persoanele interesate de bunăstarea ursului să să se înscrie la dezbaterea publică care va avea loc miercuri, 9 mai, la Palatul Parlamentului.

Coaliția Natura 2000 România a analizat Planul Ministerului Mediului, privind manegemntul populației de urși și a trimis propuneri de îmbunătățire către Departamentul Biodiversitate, cu o primă solicitare de retragere a vânătorii și introducerea serviciului de intervenție pentru cazuri de urgență, sub tutela Jandarmeriei Române. „Din start, condamnăm promovarea vânătorii drept principala metodă de management a ursului brun. Avem date statistice care arată că în perioada de glorie a vântorii de trofee (2007-2017), pagubele au crescut direct proporțional cu creșterea cotei de recoltă. Guvernele anterioare și vânătorii au simulat grija față de persoanele atacate de urs, s-au făcut că extrag urșii problemă, că plătesc daune, însă în realitate comunitățile locale au fost abandonate! Noul plan de acțiune nu schimbă cu nimic aceste lucruri, la fel cum ultimii 10 ani de vânătoare nu au redus pagubele sau numărul victimelor. Este o acoperire legală pentru redeschiderea vânătorii la urs”, a declarat Liviu Cioineag, director executiv.

Conform poziției Comsiei Europene, Ursus arctos nu este o specie de interes cinegetic, fiind listată în anexa II (a speciilor de interes prioritar) și IV a Directivei CE Habitate și specii. În concluzie, această specie nu poate fi vânată. Coaliția Natura 2000 solicită introducerea ca primă măsură de intervenție „operaționalizarea serviciului de intervenții în cazuri de urgență”, sub tutela M.A.I., inclusiv din rațiuni preventive, atunci când ursii produc pagube materiale importante și repetate, sau reprezintă un pericol iminent la sănătatea și integritatea oamenilor.

Mai mult, Coaliția Natura 2000 a solicitat dezbatere publică și îi îndeamnă pe toți cei interesați să se înscrie, trimițând un e-mail către Ministerul Mediului. ([email protected] și [email protected])  

Povestea ultimilor 10 ani de vânătoare în România

2007 –România transpune Directiva CE Habitate și Specii, prin care ursul devine specie strict protejată la nivel comunitar.   

2007-2017 – Guvernul Român se folosește de excepții și introduce anual cotele de vânătoare, aprobate prin ordin de ministru

  • Ursul se vânează în două sezoane de vânătoare, primăvara și toamna, în baza cotelor stabilite de minister  
  • Urșii care crează pagube sunt extrași uneori și după 3-6 luni de la atac. Extragerea  exemplarului problematic devine uneori imposibilă, iar vânătorii străini își pot alege un exemplar pe care plătesc până la 10.000 de euro (trofeu)
  • Braconajul nu este raportat oficial, astfe că nu există date despre amploarea fenomenului
  • Cotele sunt direcționate arbitrar, mai puține în județele în care sunt înregistrate multe pagube, iar cetățenii nu sunt protejați. În județele cu pagube puține, cotele mari sunt folosite pentru vânătoare la trofeu

2011 – un recensământ al carnivorelor mari desfășurat de ICAS arată un nr de 6.005 exemplare de urs burn. Ulterior, în 2014, recensământul populației  umane din România nu a putut stabili clar câți români sunt în România, în baza actelor de identitate (marja fiind de mii, zeci de mii)

2012-2016 – peste 600 de urși braconați, salvați din laț de către diverse organizații

  • Numărul incidentelor la vânătoare crește: în patru ani sunt înregistrați 40 de vânători răniți, iar alți 20 mor. Numărul deceselor este dublu față de cel survenit în urma atacurilor urșilor
  • Efectele hrănirii urșilor la observatoare, cu carne și dulciuri, devin vizibile: o ursoaică cu 5 pui este observată la Brașov.    
  • 38% dintre toate pagubele sunt înregistrate in Harghita.
  • 9% din habitatul ursului este pierdut din cauza antropizării, în numai 4 ani.

2015  – apogeul vânătorii la trofee. Au fost împușcați oficial 416 urși, dublu față de 2011

2016 –  pentru prima dată în istorie, ordinal privind cotele de vânătoare este lansat în consultare publică. Utilizatorii de Facebook și mass-media sancționeză lăcomia vânătorilor.   

Pentru prima data în istorie, Ministerul Mediului oprește vânătoarea la carnivore mari.

Organele de anchetă judiciară pornesc cercetarea penală în cazul specialiștilor care au întocmit studiile support, pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual, conflict de interese, abuz în serviciu şi uz de fals. Universitatea Transilvania, împreună cu Fundația Carpați cu ICAS, realizau anual studiile prin care erau stabilite cotele de vânătoare plătite de Ministerul Mediului.  

2017 – noul guvern face demersuri timide pentru implementarea și operaționalizarea unui serviciu de intervenție pentru cazuri de urgență (atacuri, pagube).

  • Studiile relevă că majoritatea atacurilor se produc în mediul natural al ursului (păduri, zone de deal, cu stâni) și cele mai puține în orașe

Sunt necesare 8 luni pentru emiterea unui ordin care reglementează și monitorizează intervențiile, în condițiile în care atacurile urșilor se întețesc.

  • Partidele politice și în special UDMR, împreună cu instituțiile publice din Harghita fac presiuni pentru reintroducerea vânătorii.

– iunie –  Comisia Europeană (LC Platform) intervine pentru crearea unui dialog între autorități, vânători și experții în conservare. Părțile semnează o declarație prin care stabilesc de comun acord metodele de acțiune bazate, pornind de la evaluare în baza probelor ADN

2018  –  Jandarmeria primește atribuții de intervenție cu arme tranchlizante

Ministerul Mediului lansează un Plan de acțiune în care vânătoarea devine un prim instrument de management.

Despre Coaliția Natura 2000 România

Coaliția Natura 2000 apără interesele naturii de 15 ani. Am fost creați pentru a supraveghea respectarea cadrului legal din sectorul conservării biodversității și pentru a lupta împotriva abuzurilor comise în arii protejate. Punem în valoare expertiza și experiența a 20 de organizații de mediu, care activează în diferite domenii: policy și adovocacy, educație, cercetare, conștientizare. Am devenit principalul partener de dialog pentru Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor pe linie de biodivesitate, dar și coordonator din partea Comisiei Europene în România în ceea ce privește implementarea Directivelor Habitate și Păsări.

Prin membri săi, Coaliția administrează 10% din suprafața totală a ariilor protejate din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *