Ministerul Mediului reia procedura de autorizare pentru investitia de la Rosia Montana

Ministerul Mediului si Padurilor va relua procedura de autorizare pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana in conditiile in care reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) au obtinut un nou certificat de urbanism, a anuntat Laszlo Borbely.rosia montana

Acesta este cel de-al treilea certificat de urbanism obtinut de RMGC. Primul a fost anulat in instanta in 2007, iar cel de-al doilea ia fost suspendat tot de instanta in urma actiunii Ministerului Mediului din timpul mandatului lui Korodi Attila. Potrivit oficialului de la ministerul Mediului, acest al treilea certificat de urbanism are „unii parametri modificati fata de celelalte doua, care erau identice”.

„Investitorul a prezentat un nou certificat de urbanism, noi am avut cateva intrebari in legatura cu acesta, le-am transmis si asteptam raspunsurile. Cel mai probabil, saptamana urmatoare se va intruni Comitetul de Analiza Tehnica (CAT), care va vedea care sunt pasii urmatori. Cel mai probabil se va decide reluarea procedurii de autorizare, cu tot ce presupune aceasta”, a declarat, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Borbely a precizat ca nu va autoriza exploatarea miniera de la Rosia Montana decat „atunci cand va fi „101 la suta sigur” ca aceasta nu este daunatoare mediului.

In urma cu doar cateva saptamani Parlamentul European a adoptat, cu larga majoritate, o rezolutie de interzicere a mineritului cu cianuri, recomandand statelor membre sa nu mai avizeze nicio astfel de exploatare iar Comisiei Europene sa analizeze rezolutia si sa o transforme intr-o directiva.

„Am discutat cu reprezentanti CE, atat de la Mediu cat si de la minerit. Mi-au spus ca, in acest moment, legislatia europeana existenta este aplicabila”, a raspuns Borbely.

Proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, este dezvoltat de RMGC, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an (o uncie Troy inseamna circa 31,1 grame de aur, n.r) timp de cinci ani de la inaugurarea minei.

Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri, informeaza Mediafax.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *