Ministerul Mediului si Padurilor le-a pus gand rau braconierilor, dar si vanatorilor care nu respecta regulile jocului

Ministerul Mediului si Padurilor le-a pus gand rau braconierilor, dar si vanatorilor care nu respecta regulile jocului

Ministerul Mediului si Padurilor le-a pus gand rau braconierilor, dar si vanatorilor care nu respecta regulile jocului. Institutia a anuntat ca va intensifica actiunile de control privind modul in care sunt organizate partidele de vanatoare pe fondurile cinegetice, mai ales in ceea ce priveste respectarea legislatiei specifice.

Asociatiile care organizeaza partide de vanatoare pentru cetateni straini vor fi puricate cu prioritate, pentru ca in urma cu doar cateva zile un grup de italieni a fost implicat intr-un adevarat masacru, la vanatoare ilegala de ciocarlii in zona Cernavoda.

De asemenea, vanarea ursilor este sub lupa ministerului, deoarece si aici s-au constatat abateri, cel mai grav eveniment recent petrecandu-se in judetul Dambovita, unde un braconier a platit cu propria viata incercarea de a ucide un urs prins in capcana.

Doar zece ursi au „buletin” de Timis
In judetul Timis, autoritatile nu s-au confruntat de foarte multa vreme cu infractiuni in domeniul vanatorii. Ultima sanctiune serioasa a fost aplicata de inspectoratul de resort in urma cu cinci ani unei societati comerciale vinovate de moartea mai multor caprioare, in zona Cenei.

Societatea respectiva s-a ales cu o amenda contraventionala pentru ca imprastiase pe terenuri agricole ingrasaminte chimice, fara sa-l instiinteze pe gestionarul fondului de vanatoare, AJVPS Timis la vremea respectiva, astfel ca animalele nu au putut fi protejate si au murit otravite.

In ceea ce priveste vanarea ursilor, Timisul este ocolit de probleme, pentru simplul motiv ca nu prea are astfel de salbaticiuni. Mai exact, dupa cum aflam de la Aristotel Visoiu, inspector-sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Timisoara, exista doar zece ursi in judet, localizati in zona Luncani – Poieni.

In schimb, inspectoratul a pus deja in garda cluburile de vanatoare din judet asupra respectarii restrictiilor la vanarea lupilor. La fel ca ursul, lupul este ocrotit de lege si poate fi vanat doar cu autorizatie speciala.

„Daca iarna se instaleaza mai devreme si cad zapezi in zona montana, lupii coboara dupa hrana. In zona de pusta din Timis nu sunt sanse sa isi faca aparitia, dar in zona de deal si chiar in campie, in estul judetului, de la Lugoj incolo, este foarte posibil sa apara haite de lupi”, avertizeaza Visoiu.

De mentionat este ca lupii au produs in cateva randuri pagube in efectivele de oi din judetul Timis, in zonele submontane, in anii trecuti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *