Ministerul Mediului si RNP sprijina abuzurile savarsite de Directia Silvica la Somos

Ministerul Mediului şi RNP sprijină abuzurile săvârşite de Direcţia Silvică la Somoş
Ministerul Mediului si RNP sprijina abuzurile savarsite de Directia Silvica la Somos
Ministerul Mediului si RNP sprijina abuzurile savarsite de Directia Silvica la Somos

Glasul Aradului:

In numerele trecute ale ziarului nostru va prezentam situatia de la Somos, unde Directia Silvica a defrisat arborii situati la marginea padurii, pentru a face loc unui gard, construit cu incalcarea mai multor prevederi legale si in lipsa unui acord de mediu valabil. Construirea gardului a inceput cu toate ca acordul de mediu era expirat, iar in decizia de incadrare emisa de Agentia pentru Protectia Mediului  in 22.02. 2011 e se arata negru pe alb ca se da unda verde pentru complex numai daca „nu se vor executa taieri de arbori in vederea realizarii investitiei”. Pe de alta parte,  aratam ca avocatii celor care lupta impotriva celor intamplate acolo vorbesc despre savarsirea unei infractiuni de fals, infractiune comisa pentru a justifica preluarea admi­nistrarii fondului cinegetic din padurea cu pricina de catre Directia Silvica Arad. Din informatiile noastre, conform contractului nr. 101 de predare a fondului de vanatoare nr. 26 Somos, operatiunea de predare s-a realizat pe data de 26.06.2011. La vremea respectiva, in fisa in care era trecuta suprafata neproductiva din punct de vedere cinegetic figura suprafata de 32 de hectare, din totalul de 10.242 de hectare. Cele 32 de hectare reprezentau drumurile nationale, judetene si calea ferata care traverseaza fondul de vanatoare. Pentru toate celelalte suprafete se platea redeventa datorata statului si proprietarilor terenurilor. Conform unor date publicate pe internet in 2013, fisa cu privire la suprafata neproductiva din punct de vedere cinegetic era modificata, de data aceasta aparand o rubrica noua, cu o suprafata de 714,3 hectare neproductiva din punct de vedere cinegetic, exact suprafata singurei paduri de pe raza fondului de vanatoare, unde figureaza Complexul de Vanatoare Somos, care are autorizatia nr. 29/216577/24.03.2011.

Plangere penala

In urma solicitarii avocatilor care se opun, pe buna dreptate, construirii tarcului, solicitare adresata Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Oradea in vederea prezentarii oficiale a structurii suprafetei neproductive cinegetic, institutia cu pricina a refuzat in prima faza comunicarea acestei informatii. In aceste conditii, avocatii au solicitat instantei sa oblige ITRSV sa transmita documentul solicitat. Surpriza insa! A aparut o alta fisa a fondului de vanatoare, in care apare o rubrica care nu exista anterior, cu mentiunea „lipsea din fisa la data preluarii fondului”. Astfel, cei care s-au opus construirii tarcului sustineau ca nu mai trebuie alte dovezi cu privire la falsul grosolan comis. Exista astfel dovada clara ca in momentul preluarii fondului de vanatoare de la Directia Silvica nu exista acordul gestionarului pentru constructia gardului, constructie care nu se poate realiza fara acordul acestuia. Potrivit vanatorilor, ingradirea unei paduri protejate, cum e cea de la Somos, este o adevarata crima. Acolo traiesc specii de vanat mare, cerb lopatar, cerb carpatin, mistret, pentru care padurea reprezinta singurul refugiu de pe acel fond. Astfel, s-a facut o plangere penala pentru fals si uz de fals, silvicultorii fiind acuzati ca „au modificat acte oficiale pentru a putea obtine in mod fraudulos dreptul de a realiza acest complex de vanatoare.”

Defrisari masive

De mentionat ca pentru ca tarcul sa poata sa fie construit s-au facut defrisari masive, ilegale, dupa cum sustin cei care se opun investitiei, arborii fiind indepartati cu tot cu radacina, in incercarea de eliminare a tuturor probelor cu ajutorul lamei buldozerului. Din pacate nimeni nu a raspuns sesizarilor facute, astfel, pe aceasta cale le cerem public sa raspunda celor de la Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, conducerii Regiei Natio­nale a Padurilor Romsilva, Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Oradea, cum a fost posibil ca intr-o padure de protectie s-a taiat un aliniament pe o banda cu latimea de la cinci la opt metri, pe o lungime de 15 kilometri, s-au extras ilegal sute de arbori. Sa fi aparut o noua moda la Directia Silvica ca padurile sa fie defrisate cu buldozerul?

Ministerul cere ITRSV sa treaca peste o instanta judecatoreasca

Din informatiile noastre, la controalele care aveau menirea sa faca lumina in acest caz au participat doua persoane de la ITRSV Oradea, care cu sprijinul unor politisti, a unor angajati de la Compartimentului Paza al Directiei Silvice, au musamalizat cazul, fara sa vada nimic. Gurile rele sustin ca „toti au semnat «ca primaru´», la indicatia directorului Directiei Silvice, Teodor Tigan”. Localnicii sustin ca prin faptul ca inspectorii ITRSV nu si-au facut datoria s-a dovedit complicitatea dintre inspectorat si directie. Ca organele de control din cadrul DSA nu-si fac meseria asa cum trebuie, reiese si din faptul la un singur district au fost taiati ilegal peste 10.000 de arbori,  iar acum se incearca, spun gurile rele, sa se aplice metoda Acarului Paun.
Pe de alta parte, trebuie spus ca, potrivit informatiilor noastre, lucrarea a fost suspendata de o instanta aradeana, acum existand un proces pe rol la Tribunalul Caras-Severin. Cu toate acestea, Ministerul Mediului a emis un document, prin care se cere ITRSV Oradea sa incheie formalitatile pentru tarcul de vanatoare, cu alte cuvinte sa nu ia in considerare decizia instantei prin care lucrarea a fost suspen­data. In toate aceste cazuri, avem foarte multe sesizari, cei care ne-au contactat fiind nemultumiti vazand ca nimeni nu ia nicio masura.
Mai mult, fosta conducere a asociatiei de vanatoare care are in ges­tionare Fondul 26 Somos a dat tot concursul Directiei Silvice, la interventia directorului Tigan, luptand astfel impotriva propriilor interese. „Fostul Consiliu Director al asociatiei de vanatoare nu putea dispune de bunurile asociatiei decat cu acordul Adunarii Generale”, mai spun cei care se opun realizarii tarcului.
Daca reprezentantii Directiei Silvice nu ne-au raspuns la telefon, iar cei de la Ministerul Mediului ne-au promis ca ne vor trimite un punct de vedere in scris, Dana Danoiu, directorul APM Arad ne-a declarat ca nu poate comenta cele intamplate, sustinand ca institutia pe care o reprezinta a emis un aviz, dar daca acesta a fost respectat sau nu, agentia nu are posibilitatea sa verifice, nefiind organ de control. La randul sau, Dacian Iova, seful ITRSV Oradea sustine ca acuzatiile aduse inspectoratului sunt nefondate. „Nu ma pot pronunta cu privire la acuzatiile aduse Directiei Silvice, dar cele aduse la adresa noastra nu-si au rostul. Ne facem treaba in termen si temei legal”, a spus Iova.

Craciunescu spune ca nu e treaba presei sa se ocupe de paduri

In ceea ce-l priveste, Adam Craciunescu, directorul general al RNP Romsilva, care a ajuns sa fie cercetat sub control judiciar intr-un caz de mare coruptie si caruia, din informatiile noastre i s-a pus in vedere sa demisioneze pana la 1 februarie, lasa sa se inteleaga ca nu este treaba presei sa se ocupe de faptele mai mult sau mai putin legale care se petrec in padurile din Romania. „Somosul este o problema doar pentru ziarul dumneavoastra. Nu este treaba patronatului de la Glasul Aradului sa se ocupe de buna gestionare a padurilor care apartin Romsilva. Acesta este raspunsul meu”, sustine Craciunescu.

Parlamentarii reactioneaza

Contactati pentru a comenta cele intamplate la Somos, parlamentarii cu care am stat de vorba ne-au declarat ca din punctul lor de vedere o hotarare a instantei trebuie respectata. „Atata timp cat exista o ho­tarare judecatoreas­ca prin care se suspenda lucra­rea, aceasta trebuie respectata. Nimeni nu poate pune la indoiala acest lucru, pentru ca o hotarare a instantei nu poate fi pusa niciodata la indoiala”, a declarat de­putatul Ioan Scheau. Senatorul Constantin Traian Igas, fost ministru de Interne, este si el de aceeasi parere. „In orice ecuatie, legea trebuie respectata, iar abuzurile de orice fel trebuie eliminate in totalitate. Cei care nu inteleg ca legea trebuie respectata vor fi trasi al raspundere si vor fi nevoiti sa plateas­ca. Sistemul judiciar din Romania s-a schimbat, iar legea e lege. Avem acum posibilitatea sa vedem aproape in fiecare zi cum oameni care au avut pozitii importante in stat sunt trimisi in spatele gratiilor”, sustine Igas.

Alte dezvaluiri cu privire la „faptele de arme” ale silvicultorilor vor fi facute in numerele viitoare ale ziarului nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *