Ministerul Mediului va retrage 10% din valoarea fiecarei prefinantari in cazul a sapte proiecte, din cauza intarzierilor

Ministerul Mediului va retrage 10% din valoarea fiecarei prefinantari in cazul a sapte proiecte, din cauza intarzierilor

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a atentionat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce va retrage 10% din prefinantarea de 15% acordata la un moment pentru derularea unor proiecte din Axa 1 (Apa) si Axa 2 (Deseuri) in sapte cazuri din motive de intarzieri in implementare.
‘La ora actuala, sunt cinci proiecte pe Axa 1 – Apa si doua pe Axa 2 – Deseuri, carora urmeaza sa le fie retras un procentaj de 10% din prefinantarea de 15% acordata anterior. Este vorba despre proiecte semnate pentru Brasov, Teleorman sau Iasi (termoficare) pentru Apa, respectiv Giurgiu si Vrancea pentru deseuri. Restul beneficiarilor au termen pana pe 1 septembrie sa-si clarifice problemele existente. Cine nu rezolva problemele, pierde banii si contractele. Nu ne mai permitem sa continuam in acest ritm‘, a afirmat Borbely.
Ministrul Mediului a adaugat ca printre cele mai mari probleme semnalate de catre beneficiarii fondurilor europene sunt legate de statutul juridic al terenurilor, precum si de refuzul operatorilor privati de salubritate de a se implica in proiecte.
‘Cele mai mari probleme din partea beneficiarilor sunt pe deseuri. Sunt 19 proiecte nefinalizate, din care 4 sau 5 vor continua sa aiba probleme mai mari. In unele judete sunt problemele juridice ale terenurilor, in altele refuzul operatorilor privati de salubritate de a se implica in proiecte’, a mentionat Laszlo Borbely.
Saptamana trecuta, ministrul Mediului atragea atentia ca exista beneficiari de fonduri europene care vor trebui sa returneze prefinantarea acordata.
‘Vreau sa va atrag atentia ca voi fi mult mai ferm si voi lua prefinantarea. Avem deja 2-3 cazuri care trebuie sa ne dea inapoi prefinantarea. Nu se poate ca, dupa ce dai prefinantarea, sa nu faci nimic. Nu ne jucam. Vreau sa va informez ca, in momentul de fata, din cauza unor probleme de sistem, si in urma unor discutii cu oficialii europeni, s-a luat decizia ca la nivelul Romaniei, la toate programele, sa rezolvam din buget platile catre beneficiari. Am inceput un set de controale mai riguroase in ceea ce priveste pregatirea si derularea licitatiilor. Va repet, insa, ca mingea este acum la dvs /la beneficiarii contractelor, n.r./. In momentul de fata, avem peste 260% semnare de contracte fata de angajamentele Romaniei in ceea ce priveste semnarea contractelor. Aceasta problema de absorbtie a fondurilor europene ne va da ghidul pentru finantarea urmatoare. Daca nu vom reusi sa absorbim fonduri europene, vom avea probleme. In mod logic, trebuie sa cheltuim 5,6 miliarde euro pana in 2015, din care am cheltuit putin peste 100 de milioane. Nu mai e timp de vorbe, este nevoie de fapte’, a declarat Borbely.
Potrivit datelor MMP, in prima parte a acestui an au fost semnate contracte in valoare de 1,5 miliarde de euro, dar exista in continuare probleme cu absorbtia fondurilor europene.
Romania dispune, prin POS Mediu, de circa doua miliarde de euro din totalul de 5,6 miliarde euro, pentru a implementa, pana in 2015, in toate judetele tarii, un sistem integrat pentru gestionarea deseurilor si atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deseurile generate, in conditiile in care, la ora actuala, sunt valorificate doar 1%.
Totodata, la capitolul PET-uri, Romania recicleaza deja 40% din deseuri datorita obligatiei de a recicla impuse producatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *