Ministerul Sanatatii intentioneaza reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice, in concordanta cu recomandarile UE

    Ministerul Sanatatii intentioneaza reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice, in concordanta cu recomandarile UE

    Ministerul Sanatatii intentioneaza reglementarea interzicerii fumatului in spatiile publice, in concordanta cu recomandarile UE, aspect ce poate fi pus in realizare prin sustinerea proiectului de lege care exista in prezent in Parlament sau prin promovarea unui act normative care sa reglementeze consumul de tutun in spatiile publice – informeaza un comunicat al MS, remis luni presei.

    “Avind in vedere ca in Romania mai mult de 4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic, aproape 6,5 milioane persoane sint expuse la fumul de tigara la domiciliu (dintre care peste 3 milioane de nefumatori) si 2 milioane la locul de munca, la care se adauga expunerea ridicata la fumul de tutun ambiental in diverse spatii publice, este de o importanta vitala ca Guvernul sa aseze controlul tutunului pe lista prioritatilor legislative”, declara ministrul Ritli Ladislau, citat in comunicat.

    Declaratia ministrului Sanatatii vine odata cu lansarea primului studiu GATS Romania – un un instrument de supraveghere care vizeaza cunoasterea consumului de tutun si a tendintelor acestuia.

    Potrivit comunicatului MS, primul studiu GATS Romania arata ca prevalenta fumatului in Romania este de 26,7%. “Studiul a stabilit ca in tara noastra sint aproximativ 5 milioane de fumatori, dintre care 4 milioane fumeaza zilnic. Raportul mai scoate in evidenta informatii importante pentru adoptarea viitoarelor politici de Sanatate: Mai mult de o treime dintre adulti sint expusi la fumul de tutun second hand la locul de munca, 86.6% in restaurante si 94,4% in baruri si cluburi. Opinia publica sprijina puternic reglementarile legislative restrictive. Aproape trei sferturi dintre adulti (72,0%) s-au declarat in favoarea interzicerii totale a fumatului in restaurante si mai mult de jumatate (57,0%) in baruri si cluburi” – se precizeaza in comunicatul MS.

    Ministerul Sanatatii atentioneaza ca, la scara mondiala, consumul de tutun cauzeaza unul din 10 decese in rindul adultilor, ceea ce inseamna mai mult de cinci milioane de decese anual. “Daca nu se actioneaza urgent, in 2030 consumul de tutun va fi responsabil pentru decesul a peste 8 milioane de oameni” – avertizeaza MS.

    In urma rezultatelor studiului GATS, Ministerul Sanatatii si-a anuntat intentia de a continua Programul National de Control al Tutunului si de a reglementa interzicerea fumatului in spatiul public.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *