Ministrii adopta politici mai dure privind emisiile

Trei dintre cele mai puternice membre ale Uniunii Europene (UE) au afirmat, la data de 14 iulie, ca emisiile de gaze cu efect de sera ale Europei ar trebui drastic reduse, o surpriza mai mult decat neplacuta pentru lumea de afaceri.

Ministrii Germaniei, Frantei si Marii Britaniei fac pentru prima data un front comun in Financial Times in a soma UE sa reduca emisiile cu 30 de procente pana in anul 2020, in locul tintei actuale de 20 de procente.

Acestia precizeaza ca adoptand unilateral o tinta mult mai mare nu ar fi dificil si ar impiedica Europa sa ramana in urma in intrecerea globala privind tehnologiea verde.

„Daca ramanem la o reducere de 20 de procente, Europa este  probabil sa piarda avantajul de a concura intr-o lume cu emisii reduse de carbon, in fata unor tari precum China, Japonia sau Statele Unite, care cauta sa creeze un mediu mai atractiv pentru investitiile in aceasta directie”, au afirmat ministrii.

Cercetarile facute de Bloomberg New Energy Finance arata China facand un salt considerabil in investitiile in tehnologie verde, atragand 40,3 miliarde de dolari (Euro31.6 miliarde) pentru energie curata in ultimul an, comparativ cu 29,3 miliarde de dolari in Europa.

Dar demersul celor trei tari a redeschis o dezbatere pe care multi o considerau incheiata. In mai, Comisia Europeana a declarat ca o reducere de 30 de procente ar fi mai ieftina cu  Euro22 miliarde pe an de cat se estimase initial, recesiunea reducand si mai mult emisiile. Dar, la presiunea mediului de afaceri, s-a impus o concesie prin care marirea tintei trebuie sa astepte „pana cand timpul ar fi favorabil”.

Afirmatiile celor trei ministri reprezinta o schimbare de pozitie pentru Germania, care s-a opus mult timp unei reduceri unilaterale de 30 de procente, sustinand angajamentul anterior al UE de a creste tinta numai daca si alte tari ar arata ambitii similare, ceea ce nu s-a intamplat la summitul de la Copenhaga. Franta a avut si ea rezerve puternice, dar Partidul Liberal Democrat al Marii Britanii a dat lovitura cand coalitia la guvernare din care face parte a votat schimbarea acestei pozitii.

Grupuri de afaceri europene cu influenta opun  tinta de 30 de procente. „Credem ca o miscare unilaterala a UE ar putea dezavantaja producatorii, impunandu-le acestora costuri mai ridicate decat cele ale competitorilor internationali”, a declarat Neil Bentley, director al CBI, o importanta organizatie de lobby pentru mediul de afaceri din Marea Britanie.

Gordon Moffat, director general al Eurofer, asociatia europeana a producatorilor din industria feroasa, a precizat: „Ar fi absurd sa consideram criza economica drept justificare pentru tinte mai ambitioase privind schimbarile climatice.”

Dar anumite businessuri, inclusiv cei cu interese directe in tehnologia verde, sustin tinta mai ridicata. Joan MacNaughton, vice-presedinte la Alstom, producator important de echipamente energetice si feroviare, a declarat: „O tinta de 30 de procente ar putea stimula considerabil investitiile in domeni, investitii de care Europa are nevoie.”

Sursa: Financial Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *