Ministrul Doina Pana propune infiintarea „padurilor parc, recreativa si instructiva”

Moldova, unul dintre statele cu cele mai pu?ine p?duri din Europa
Ministrul Doina Pana propune infiintarea "padurilor parc, recreativa si instructiva"
Ministrul Doina Pana propune infiintarea „padurilor parc, recreativa si instructiva”

Noul Cod silvic, trecut de Senat si care va fi discutat si votat in Camera Deputatilor in perioada urmatoare, va da posibilitatea autoritatilor publice locale sa infiinteze sau sa favorizeze infiintarea unor zone de agrement in padurile din apropierea oraselor.

Concepte precum “padurea parc” si “padurea recreativa” sau “padurea instructiva” isi vor gasi loc in viitorul Cod Silvic, la propunerea expresa a Ministrului delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana:

“In Noul Cod Silvic, eu am cerut in mod expres, exista amendamentul si sper sa fie acceptat in Camera Deputatilor, sa reglementam foarte clar notiunea de padure parc si de padure recreativa si instructiva. Daca autoritatea locala hotaraste ca o parte din padurea pe care o detine, e foarte bine sa o dea in scop recreativ, pentru populatie, sa aibe cadrul legal sa o poata face. In padurea parc e voie cu alei de cel mult 2m latime, sa se lucreze cu piatra, sa fie piste pentru biciclete, sa fie iluminata si sa nu fie scoasa din circuitul silvic.”

In cazul infiintarii padurilor recreative, suprafetele respective vor trebui scoase din circuitul silvic iar autoritatile locale vor trebui sa compenseze aceasta situatie cu infiintarea unei alte paduri.

“In padurile recreative sau instructive, pot fi si spatii organizate pentru diverse concursuri, de catarare, de exemplu sau pe anumite tematici, pe langa pistele de biciclete, si pot fi scoase din  regimul silvic. Aceasta suprafata scoasa din regimul silvic va trebui data in alta parte, unde sa se poata replanta, in felul acesta, copiii, fiind obisnuiti de mici sa mearga in padure, vor vedea care sunt beneficiile padurii vor sti altfel sa respecte padurea; va fi o schimbare de mentalitate”, a mai declarat Ministrul Doina Pana.

In judetul Bistrita Nasaud exista o astfel de padure, infiintata de Asociatia Tasuleasa Social, in Pasul Tihuta, denumita “Padurea didactica.”

Demersul Ministrului Doina Pana, pare sa fie inspirat din aceasta experienta:

“Coroborez si apreciez tot ce fac ONG-urile, trebuie sa venim si noi, pe parte legislativa si asta va fi unul din amendamentele pe care il voi sustine in Noul Cod Silvic”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *