Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din ’89

Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din '89
Ministrul Mediului: Romania si-a redus la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera din ’89

Romania si-a redus, dupa 1989, la mai putin de jumatate emisiile de gaze cu efect de sera, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice si vicepresedintele Adunarii Natiunilor Unite de Mediu (UNEA), la Summit-ul Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, de la New York.

„Romania s-a aflat de la inceput in prima linie a luptei impotriva schimbarilor climatice. tara noastra fost primul stat care in 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajandu-se sa-si diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de sera, fata de anul sau de referinta, 1989”, a spus Attila Korodi.

Peste 120 de sefi de stat si de guvern au insistat pentru actiune imediata si ferma la Summit-ul Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, de la New York.

Pledand pentru contributii asumate de toate natiunile, summit-ul isi doreste sa consolideze bazele pentru incheierea noului Acord Global in domeniul schimbarilor climatice. Acest acord cu valoare juridica este asteptat sa fie semnat in decembrie 2015, la Paris si va intra in vigoare din 2020, se arata intr-un comunicat al MMSC.

Acordul trebuie sa includa toate cele peste 190 de State Parti la Conventia Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (UNFCCC).

Acestea trebuie sa prezinte contributii nationale obligatorii, menite sa anihileze riscul major de crestere a temperaturii globale cu peste doua grade Celsius, pana in anul 2050 (fata de anul 1850).

„Datele inventariate in 2012 arata ca angajamentul Romaniei a fost indeplinit si depasit semnificativ, reducerile de emisii GES ale Romaniei fiind de 58%. in ultimii ani tara noastra a stimulat solid dezvoltarea acestui sector, iar astazi, aproape un sfert din totalul consumului de energie al Romaniei este asigurat din surse regenerabile”, a subliniat ministrul Korodi.

In cadrul aceleasi interventii, ministrul roman al Mediului a precizat ca doar o actiune a tuturor natiunilor poate limita cresterea temperaturii globale, „astfel incat sa nu trecem de pragul de doua grade Celsius pana in anul 2050”.

„De aceea trebuie sa avem la Paris, in 2015, toate tarile pregatite sa semneze si sa isi asume un acord climatic ambitios. Este principalul obiectiv pe care il urmareste si evenimentul exceptional gazduit azi de Organizatia Natiunilor Unite”, a adaugat reprezentantul MMSC.

Apelul la mobilizarea natiunilor pentru semnarea noului acord global are loc in contextul in care, la nivel mondial, sunt inregistrate cresteri considerabile ale emisiilor de gaze cu efect de sera, cele mai mari cantitati de GES provenind din China si SUA.

Astfel, la nivelul anului 2012, China inregistra emisii in crestere cu 190% fata de nivelul anului 1990, in timp ce SUA atingea emisii de peste 6,8 miliarde de CO2, in crestere cu 4,3% fata de anul 1990.

La nivel European emisiile au inregistrat o scadere de 20% in aceeasi perioada, situandu-se la 4,7 miliarde de tone dioxid de carbon

La New York, SUA au anuntat o reducere de 300 de milioane de tone a emisiilor proprii de dioxid de carbon pana in anul 2030 si au cerut ca economiile dezvoltate, dar si cele emergente sa se ralieze acestui efort, actionand ca o comunitate globala. in replica, China a subliniat ca a contribuit cu 58% la economiile globale de energie realizate in ultimii 20 de ani. in acest context, un subiect foarte important pe agenda summit-ului l-a constituit Declaratia privind Pretul Carbonului, Carbon Pricing Statement, o initiativa a Bancii Mondiale.

Lucrarile summit-ului s-au incheiat cu un document de concluzii. Completat cu un urias apel pentru actiune climatica, cu 400.000 de oameni marsaluind pe strazile New York-ului, Summit-ul Climatic este asteptat sa genereze un impuls semnificativ in negocierile internationale care pregatesc viitorul acord global post-2020, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *