Ministrul pentru Energie, despre posibila scumpire la gaze: Nu vine apocalipsa

Polonezii caută gaze naturale în România
Ministrul pentru Energie, despre posibila scumpire la gaze: Nu vine apocalipsa
Ministrul pentru Energie, despre posibila scumpire la gaze: Nu vine apocalipsa

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a vorbit luni despre liberalizarea pretului la gaze de la 1 ianuarie 2015, care ar putea duce la o scumpire drastica a caldurii, dupa cum a anuntat parlamentarul PSD Iulian Iancu, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor.

Nicolescu a declarat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca populatia nu trebuie sa fie alarmata inutil si ca „datele aruncate pe holuri nu sunt o dovada de profesionalism”.

„La populatie nu va creste pretul, a fost o interpretare juridica a ANRE ca, pentru a se aplica acelasi lucru pentru gazul consumat in centrale, ar trebui o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 123. Ne-au trimis niste calcule spunand ca, daca legea nu se modifica, o sa creasca pretul final platit de populatie la caldura, intre 18% si 21%.

Ulterior, noi am cerut date suplimantare, sa vedem daca se impune (ordonanta de urgenta – n.red.), daca nu cumva suntem acoperiti de legislatia in vigoare. Azi ne-am trezit cu aceasta fumigena aruncata pe la Parlament de nu stiu cine…nu comentez declaratii ale politicienilor, eu sunt ministru tehnocrat”, a precizat Nicolescu.

Ministrul a adaugat ca „ANRE una spune in documentele pe care trimite, alta prin presa”, lamurind ca situatia este analizata in Guvern si ca se vor lua masuri daca situatia o va impune.

Razvan Nicolescu a mentionat ca piata este deja liberalizata in proportie de 50% si ca, de la 1 ianuarie, era programata liberalizarea a inca 15%, spunand ca inca mai asteapat date de la ARNE legate de modul in care vede Autoritatea „evolutia preturilor la gaz natural”, dupa intrarea in vigoare a acestei directive.

„Ceea ce trebuie sa facem de la 1 ianuarie este sa liberalizam piata pentru 15% din consumatori – angajamentul luat de Boc in 2010, daca imi aduc bine aminte – pentru ca 50% sunt deja liberalizati.

Acum se pune problema daca liberalizam sau mai amanam, sa stabilim daca CET-urile se incadreaza in categoria populatie sau nu. Analizam, dar e o dezbatere care ar fi trebuit evitata (in presa – n.red.) „, a spus el.

Nicolescu a explicat, la Digi 24, ca, in continuare, Guvernul asteapta date suplimentare de la ANRE, apoi situatia va fi analizata, „vom discuta si cu cei din Comisia Europeana si vom propune o decizie”.

„Vom discuta cu Comisia Europeana si consumatorii industriali si, in functie de ce discutam cu UE, vom face o analiza de legalitate si vom propune niste solutii”, a precizat acesta.

Intrebat de ce a venit abia acum ANRE cu propunerea unei ordonanate de urgenta prin care CET-urile sa fie incluse in randul consumatorilor de pe piata reglementata, Nicolescu a raspuns ca subiectul i se pare „foarte mult inflamat si tratat neserios”.

„Nu e nimic de alarmat, nu trebuie sa ne speriem, nu vine apocalipsa. Trebuie sa vedem ce facem cu aceste CET-uri, vreau sa inteleg de ce ANRE a marit tarifele de distributie la gaz natural la aceste CET-uri, sa avem toate datele si apoi luam decizii in privinta acestor CET-uri”, a mentionat ministrul delegat pentru Energie.

ANRE vrea ordonanta de urgenta

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havilet, a cerut Guvernului sa emita o ordonanta de urgenta prin care CET-urile sa fie incluse in randul consumatorilor de pe piata reglementata, astfel incat populatia sa nu plateasca mai mult pentru caldura.

Scumpire drastica la caldura? Ce masura ar trebui sa ia Guvernul

El a precizat ca Departamentul de Energie al Guvernului a primit semnale inca de anul trecut in legatura cu aceasta situatie, iar la inceputul lunii noiembrie i-au fost prezentate elementele clare.

Dupa ce reprezentantii Departamentului de Energie au comunicat ca amanarea liberalizarii pentru consumatorii industriali, dupa cum au cerut ANRE si mai multe companii, necesita aprobarea Comisiei Europene (CE), Nicolae Havilet a spus ca nu este nevoie de acest lucru, dar ca UE trebuie anuntata doar in legatura cu cantitatile exacte de gaz despre care este vorba.

Informatii contradictorii

Declaratiile presedintelui ANRE vin dupa ce o sedinta a Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a pus pe jar presa, luni dimineata, seful forului, pesedistul Iulian Iancu, anuntand initial ca gazele s-ar putea scumpi drastic incepand cu 1 ianuarie 2015, din cauza liberalizarii pretului impusa de UE.

Informatii contradictorii privind o scumpire la gaze cu pana la 38%

Acesta a precizat ca, desi majorarea de pret ar fi trebuit sa se faca in etape egale, pana in anul 2021, procentul va fi mai mare, pentru ca tara noastra se afla in urma altor tari europene in ce priveste aplicarea directivelor in domeniu.

„Cresterea ar putea fi cauzata de liberalizarea pietei gazelor. Fara o interventie imediata, pretul va creste. Cresterea ar discrimina consumatorii care detin o centrala termica. Liberalizarea la noi a fost extinsa pana in 2021”, a spus deputatul social-democrat, presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii.

De asemenea, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a spus in sedinta aceleiasi comisii ca preturile la gaze ar putea fi majorate, pentru toti consumatorii casnici, cu valori cuprinse intre 28 si 38 la suta.

Iulian Iancu a revenit ulterior si a precizat ca cei care sunt racordati la sistemul centralizat vor suporta „o crestere intre 28,8 si 38 la suta, asa cum a spus ANRE”. „Cei cu centrale termice sunt protejati pana in 2021”, a adaugat deputatul PSD.

In schimb, Departamentul pentru Energie al Guvernului a anuntat ca preturile platite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din productia interna nu se vor schimba de la 1 ianuarie, transmite Pro TV.

De asemenea, Mediafax a scris ca ANRE si mai multe companii au cerut Departamentului pentru Energie amanarea cel putin pana la 1 ianuarie 2016 a liberalizarii preturilor gazelor pentru centralele care produc energie termica pentru populatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *