Mirosul banilor (din gunoi)

Nu a fost nevoie sa treaca nici macar un an pentru ca o licitatie cu cantec sa isi arate efectele. Spagile vehiculate sunt de zeci de mii de euro.

Oameni politici, consilieri, viceprimari, dar si primarul municipiului Drobeta Turnu Severin si-au dat mana si au castigat. Pentru ei, grosul, iar pentru cetateni, cateva containere verzi, o masina de maturat strazi si multe utilaje imprumutate sau stricate. Cu gandul ca au schimbat vechea firma ce se ocupa cu curatenia orasului de peste 40 de ani, alesii locali cred ca pot acoperi o groapa de gunoi care polueaza apele Dunarii, paraul Topolnita si mediul inconjurator, cum se acopera betonul spart, de sub presul nou si curat, din fata unei usi, cu o imagine de firma straina.

MEHEDINTI. „Nu ma intereseaza cine a castigat licitatia cu salubrizarea, nu vreau sa stiu de dedesubturile afacerii, vreau sa stiu doar cum este posibil ca orasul Severin sa arate jalnic, iar groapa de gunoi, care sta ca paduchele in frunte, la intrare in Drobeta Turnu Severin, cat ne va mai polua aerul si mediul inconjurator”, se intreba si intreaba prefectul de Mehedinti, Sevastian Bizoi, pe reprezentatii primariei si ai Protectiei mediului.

Procurorii pot face lumina

Licitatia pentru ridicarea gunoaielor menajere din Drobeta Turnu Severin se pare ca va transforma o actiune de concesionare a serviciilor publice intr-un adevarat scandal cu iz penal, ajuns deja pe masa prefectului de Mehedinti si la urechile Parlamentului Romaniei, de unde nu s-a primit insa acordul pentru licitatia prin care s-a vandut un serviciu de milioane de euro, bani publici platiti din buzunarul contribuabilului unei firme care se pare ca nu a avut cea mai buna oferta de licitatie, iar acum dosarul va fi inaintat spre solutionare procurorilor Parchetului Drobeta Turnu Severin.
Edilii locali, prin concesionarea serviciului de salubritate din intreg municipiul, unei singure firme, au facilitat astfel speculatiile de pret, in toata gama de servicii prestate de catre noua firma. La aproape un an de zile de la licitatie, prin primaria din Severin se discuta si de unele interese financiare nelegale, unii membri ai comisiei, zicese, primind atentii banesti, dar si cadouri de zeci de mii de euro.
„S-a auzit de 10 mii de euro dati unui viceprimar, de o masina cumparata altuia. Pe strada unde si-a facut unul vila, s-a asfaltat doar pana la el la poarta. Bani multi si interese ascunse. Acum, primarul Dinu se cearta cu cei doi viceprimari ca au luat unul mai mult decat ailalti”, ne-a povestit un consilier al primariei. Dupa aproape un an de la concesionarea Serviciului de Salubrizare al municipiului de pe malul Dunarii, firmele care au pierdut licitatia fac grave acuzatii si dezvaluiri, care ii incrimineaza pe toti cei din comisia de aprobare si realizare a caietului de sarcini cerut pentru castigarea si participarea la licitatia publica ce a avut loc anul trecut.

Caiet de sarcini tendentios

„Un caiet de sarcini tendentios, realizat pentru a facilita una dintre firme si a obtine foloase materiale si alte beneficii, chiar si politice”, sustine directorul Directiei de Gospodarire a orasului Drobeta Turnu Severin, Nicolae Vuvrea. Din analizele si calculele facute de comisia Consiliului Local se pare ca numarul locuitorilor este cu 3.000 mai mare decat cel real si numarul agentilor economici activi triplu, trecut ilegal in actele licitatiei, fata de cel corect, trecut la Registrul comertului. „Din motive lesne de inteles, comisia a umflat numarul locuitorilor de la 109.000 la 112.000 si numarul agentilor comerciali ce depun bilant la Camera de Comert de la 1.230 la 5.000. Numarul mare al locuitorilor si firmelor, marit intentionat sau nu, este menit sa le lase inca o portita celor din comisie sa jongleze si sa eludeze legea”, a mai declarat Nicolae Vuvrea.
Cei acuzati ca ar fi facilitat si acordat nelegal serviciile publice unei firme straine sunt cei mai reprezentativi oameni ai orasului si fac parte din conducerea judetului Mehedinti.

Politicienii, frati la protocol

Comisia a fost formata din Mihai Demian, viceprimar (PRM) si presedinte al comisiei, Radu Manafu, secretar, si Constantin Gherghe, viceprimar (PSD), Adrian Draghici, directorul Apelor Romane Drobeta Turnu Severin (PD), Dan Budu, directorul Agentiei de Protectia Mediului (PD), Tudorescu Nicolae, consilier (PSD), Draghia Ion, consilier (PRM), Daniela Ghimes, consilier (PNL), secundati de Elena Calianu, directoare economica a primariei, si Adrian Olariu, reprezentatul Finantelor Publice, membri. „Toti au incalcat legea si nu au respectat regulile ANRSC Slatina. Cu forma de licitatie publica -Oferta inchisa- au realizat abuzuri in acte si au punctat si depunctat firmele dupa bunul plac, fara nicio instiintare si explicatie plauzibila”, a declarat Administratorul societatii Flora Sercom, Constantin Fleancu.
Doua dintre cele sase servicii de salubrizare sunt puse sub semnul intrebarii, punctajul lor realizand diferenta dintre firma Brantner, cea care a castigat licitatia, si firma Flora, care a pierdut. „Cu greu, dupa un an de incercari, am pus mana pe actele de punctaj ale licitatiei si am observat cu stupefactie ca membrii acelor partide politice care au facut parte din comisie si-au dat mana si au complotat impotriva firmei care asigura curatenia Severinului de peste 40 de ani. La sectiunile 5 si 6 s-au facut jonglerii care, anchetate de oamenii legii, ii pot baga pe toti in puscarie. Sectiunea 5 „Inchiderea vechiului depozit de gunoi de la Topolnita”: Firma Brantner a facut o oferta de investitie de 35 de miliarde de lei vechi. Firma Flora Sercom a facut o oferta de 80 de miliarde de lei vechi, Brantner a obtinut maximum de puncte, 20. Sercom nu a obtinut niciun punct, cu toate ca dorinta noastra de investitie era cuprinsa intr-o suma mult mai mare.
Sectiunea 6 „Deschiderea unui nou depozit menajer”: Firma Brantner a facut o oferta de 12.800.000 de euro pentru noul depozit, firma a primit maximum de puncte, 60, fiind aprobata de toti membrii, iar firma Sercom, care a propus o investitie de 30.000.000 de euro, nu a primt niciun punct. Nimeni nu a dorit sa ne dea vreo explicatie si, ocrotiti de modul de licitatie -Oferta inchisa-, se pare ca toti s-au manjit intr-un mod s-au altul”, a declarat administratorul SC Sercom Flora.

Preturi diferite, acelasi serviciu

Membrii Comisiei consiliului local nu au tinut seama de niciun regulament. Cu toate ca in caietul de sarcini pentru serviciul public de salubrizare toate activitatile erau prinse intr-un singur departament si era prevazut un singur pret la gunoiul colectat, comisia a trecut cu vederea doua preturi la colectare: 1,7 lei si 1,49 lei, fara sa se specifice modul de plata si de catre cine. „Firma Brantner depune doua preturi pentru acelasi serviciu, colectarea si transportul deseurilor de la populatie in noul depozit de gunoi, unul de 17.000 de lei vechi si altul de 14.900 de lei vechi, cu toate ca se stipula clar in caietul de sarcini un singur pret. Dupa licitatie, Serviciul de salubrizare a fost impartit in trei mici servicii, iar departamentele nou infiintate au fost concesionate pe perioade diferite de ani: Serviciul de precolectare si colectare, concesionat doar pe opt ani din 20, Serviciul Deratizare, concesionat doar pe cinci ani din 20, si Serviciul de inchidere a vechii gropi de gunoi si infiintarea depozitului nou, concesionat pe 20 de ani”, detaliaza directorul Nicolae Vuvrea cum s-a incalcat legea.

Curatenie, profitand de naivitatea comisiei

Despartirea intregului serviciu in alte trei mici servicii aduce liniste firmei de salubrizare care a castigat licitatia. Daca unul dintre servicii nu este realizat in modul cel mai bun cu putinta, firma, in cel mai rau caz, pierde dreptul asupra unui singur serviciu, nu pierde intreaga activitate licitata. Acuzele SC Flora Sercom se indreapta si spre firma concurenta Brantner, care nu a respectat conditiile acceptate si aprobate de primaria orasului Severin.
„In termen de 15 zile, firma care castiga licitatia trebuia sa aduca 46 de utilaje pentru curatenia in municipiu. In primul an, trebuie aproape finalizata groapa noua de gunoi si nu ar fi trebuit marite preturile de colectare a gunoiului. Niciuna dintre aceste conditii nu a fost respectata, iar acum severinenii platesc mult mai mult la gunoi decat ar trebui”, a declarat directorul comercial al firmei Flora Sercom, Verdes Dumitru.
In replica la acuzele aduse de Sercom, directorul noii firme de salubrizare incearca sa faca lumina in acest caz.
„Firma noastra nu face nimic altceva decat sa respecte contractul aprobat de Comisia de evaluare a licitatiei si sa faca curatenie in oras. Pretul de colectare a gunoiului ar fi trebuit marit imediat dupa castigarea licitatiei, dar am ales sa mergem pe preturile fostei societati Salubritatea, sa venim in sprijinul populatiei din Severin. Dupa sase luni am marit pretul, dar cel mai mult catre agentii comerciali, nu catre populatie”, a declarat directorul general al firmei Brantner, Ioan Rosca.

A crescut pretul la metrul cub de gunoi

Din luna iunie, severinenii platesc in loc de 4,4 lei mc de gunoi, 12 lei, iar firmele, in loc de 4,4 lei platesc acum 24 de lei, preturi fara TVA. Primaria orasului Drobeta Turnu Severin a refuzat sa ofere o explicatie cu privire la triplarea preturilor in numai un an de la concesionarea serviciului public, fara sa fie realizat noul depozit de gunoi menajer de la Halanga. Presedintele comisiei de licitatie, viceprimarul Mihai Demian, de negasit sa raspunda. Viceprimarul Constantin Gherghe este plecat in delegatie, primarul Constantin Dinu plecase din primarie sa se odihneasca, pentru ca fusese o zi de audiente, secretarul, de negasit, la fel si purtatorul de cuvant.
„Domnule, nu este nimeni la primarie. Demian este plecat, Gherghe, plecat nu stiu unde, primarul Dinu a plecat dupa audiente, pe secretar nu l-am vazut, iar purtatorul de cuvant, nu stiu. Nu aveti de ce intra in primarie si nu puteti decat pe mine sa ma intrebati ceva si eu nu stiu ce sa va raspund”, a declarat un agent de la politia comunitara, care pazea usa primariei din Severin.
Revenind la licitatie se pare ca nu a fost prea corecta. Acest lucru este reflectat si de ultimul control al Regionalei Garzii de Mediu de la Valcea. „Pe 17 si 18 mai 2007, am avut un control la Drobeta Turnu Severin, la firmele Flora Sercom si Brantner. Firma Brantner a primit o amenda de 250 de milioane de lei vechi pentru ca am gasit depozitul de la Simian arzand, iar la data verificarii s-a constatat un grad de conformare a activitatii de numai 25 la suta din cat ar fi trebuit sa fie normal. La firma SC Flora Sercom s-a constatat un grad de conformare mult mai mare si in deplina crestere, de 60 la suta\”, s-a transmis printr-un comunicat de presa de la Garda de Mediu din Valcea. Pe masa prefectului de Mehedinti au ajuns mai multe plangeri trimise de Flora Sercom si acesta a luat la cunostinta si rezultatele controlului Garzii de mediu. Se asteapta deschiderea unei anchete a procuraturii.
In tot acest timp, noul depozit ecologic de gunoi menajer, care a fost promis, nu a fost inca construit, iar groapa de gunoi de la Topolnita, ce se scurge in apa Dunarii, poate imbolnavi zecii de mii de oameni din localitatile riverane fluviului.

Sursa: 24 de ore

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *